Mysteries opgelost: Wat is het Woerdense ‘gouden laantje’?

Door Sylvia Vos 16 september 2017

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Dingen die je altijd al had willen weten of dingen waarvan je nog niet eens wist dat je ze wilt weten. Deze week: het Woerdense gouden laantje.

Het Gouden straatje in Praag, da’s toch wel een begrip voor de meeste mensen. Én een toeristische trekpleister waar je u tegen zegt. Maar wist je dat we in Woerden een nagenoeg gelijknamige plek  hebben? Of eigenlijk: hadden. Want een van de Woerdense straten in de binnenstad stond vroeger bekend als het ‘gouden laantje’.

Oh daar!

Het is de straat waar drie huizen staan met bijzondere namen op de gevel: Welgelegen, Alpha en Omega. De straat die fungeert als een toegangsweg tot de binnenstad. Waar het net om de hoek in het weekend ’s nachts behoorlijk vol kan staan met fietsen vanwege een razendpopulair café bij jongeren. De straat waar je water aan één kant hebt en die huizen met de mooie namen aan de andere…

Heb je het al geraden? We hebben het over de Oostdam.

Oostdam
Foto: Funda

Notariswoning

Eerst maar eens die mooie namen van die huizen. Vanaf het kasteel gezien draagt het eerste mooie pand dat je links ziet, huisnummer 1, de naam Welgelegen. De voormalige notariswoning draagt die naam natuurlijk niet voor niets. Want mooi gelegen is het zeker. Bonaventurakerk zowat in de voortuin, Exercitieveld in de achtertuin, water voor de deur… Welgelegen werd ooit, in 1875 gebouwd voor likeurstoker en steenfabrikant Hofman. Later woonde er notaris Minkema, wiens naam we ook nog altijd tegenkomen in Woerden.

De Oostdam 1 Welgelegen
Foto: indebuurt Woerden

Na de woning op nummer 2 staat op nummer 3 de eerste woning van het aaneengesloten rijtje herenhuizen genaamd Alpha.  Zeven herenhuizen verder, de laatste in het rijtje, is Omega. Niet dat daar qua telling iets van klopt, want het Griekse alfabet telt vierentwintig letters, waarvan Alpha de eerste is en Omega de laatste. Er zitten bepaald geen 22 huizen tussen de eerste en de laatste op de Oostdam. Maar dat mag de pret niet drukken. Overigens heeft Omega nog gefungeerd als post- en telegraafkantoor.

De Oostdam Omega
Foto: indebuurt Woerden

Bijnaam

De Oostdam werd dus het gouden laantje genoemd. En dat kwam dus eigenlijk door die prachtige herenhuizen en de notariswoning in die laan. Het waren de notabelen van de stad, de belangrijke heren als de burgemeester, de dominee, de notaris en de dokter die er woonden. En die laan was nou eenmaal verschrikkelijk mooi, dus de bijnaam was snel geboren.

De Oostdam
Foto: RHC Rijnstreek

Raadselachtiger is wat ons betreft dat het die naam niet gehouden heeft. Want mooi is het er nog steeds. Helemaal met het prachtige opgeknapte defensie-eiland aan de overzijde, en de fraaie monumenten als het kasteel en de Bonaventurakerk waarop je nog altijd uitzicht hebt in de straat.

Gouden idee?

Als het aan ons ligt, gaan we de Oostdam dus gewoon weer noemen, zoals het vroeger ook heette. Het gouden laantje, een entree tot de stad met allure. Maken we er ook een toeristische trekpleister van, net als in Praag. Laten we er een tijdje een beroemd schrijver wonen. Bam! Nóg meer redenen voor mensen van heinde en verre om Woerden te bezoeken. Alsof het hier nog niet leuk genoeg was.

De Oostdam
Foto: indebuurt Woerden

Heb jij een mysterie voor ons?

Loop jij ook rond met een mysterie waarvan je wilt dat wij er eens induiken? Laat het ons weten! Vorige week losten we het mysterie op van het bouwsel bij de Polanerbaan. Dat ziet eruit als een miniatuur Big Thunder Mountain uit Disneyland Parijs (echt waar, zoek maar eens op), maar is het allesbehalve.

Met dank aan Piet van der Zouw van de Club van Ooit. Ben jij dol op de Woerdense historie? De Club van Ooit houdt regelmatig bijeenkomsten waarin historische onderwerpen besproken worden. De eerstvolgende is op 17 oktober.

Meer over

Mysteries

adv.