Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysteries opgelost: is het nou Koeiemart of Koeienmarkt

Door Sylvia Vos 20 oktober 2018

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals het verhaal over het allereerste verkeerslicht ooit in Woerden en de herkomst van de straatnaam ‘Geestdorp’. Deze week duiken we in iets waar we komende week allemaal mee te maken hebben? De Koeiemart. Of is het nou Koeienmarkt? Misschien denk je nu: lekker belangrijk. Maar er zijn mensen die dat HEUL belangrijk vinden. 

De allereerste Woerdse mart werd al in de 15e eeuw gehouden.  De stad Woerden hield op 1 augustus 1410 een driedaagse paardenmarkt en op 10 oktober een jaarmarkt voor runderen.

Pas twee eeuwen later kwam er steeds meer poespas rondom deze markt. Kermis, muzikanten en meer vormen van entertainment en handel. In de Havenstraat, Kerkstraat, Kruisstraat en Voorstraat stonden de dieren twee rijen dik, soms wel duizend tegelijk.

De data voor de te houden markten veranderden in de loop der jaren. Uiteindelijk verdween de paardenmarkt in zijn geheel en bleef de runderenmarkt over. De te houden datum: de eerste woensdag na 20 oktober. Aan die regel wordt nog altijd vastgehouden, waardoor sommige jaren de Koeiemart / Koeienmarkt niet in de herfstvakantie valt.

Op schrift en in de volksmond

In de volksmond werd deze najaarsmarkt of veemarkt altijd de Koeiemart genoemd, of de Koeienmarkt, al naar gelang de spreker. Of een combinatie van beide: koeien-mart kwam ook voor, zelfs op hesjes van organiserende partijen. Maar op schrift, in promotieuitingen en het jaarlijkse programmaboekje van de gemeente en ACW in de Woerdense Courant, werd keurig netjes Koeienmarkt aangehouden. Daar werd weleens over gemord door mensen die vonden dat dat niet klopte. Maar meer dan dat gebeurde er niet.

Erfgoed

Tot afgelopen jaar 2017. De Woerdense Koeiemart kreeg toen namelijk de erfgoedstatus. En in die erfgoedstatus is een belangrijke rol weggelegd voor traditie en historie. Aangezien daarbij hoort dat de Koeienmarkt eigenlijk door iedereen – al van oudsher – Koeiemart wordt genoemd, werd besloten dat dát de naam is die vanaf nu gehanteerd gaat worden. Het evenement werd aangemeld bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed als Koeiemart.

Dus dat zal het zijn, vanaf nu tot in lengte van dagen: Koeiemart. Tot ergernis van marketeers die met Google en vindbaarheid online te maken hebben. En tot genoegen van de mensen die dol zijn op tradities en op hun ‘mart’.

Foutje

Koeiemart dus, alhoewel dat nog lang niet altijd goed gaat, zo bleek afgelopen week. Foutje bedankt! Maar nu weet je in elk geval hoe het zou moeten zijn. Koeiemart, zonder ‘N’, zonder ‘K’.

Meer mysteries?

Wil jij meer artikelen lezen van mysteries die we oplosten? Dat kan hier! Afgelopen week doken we in het verhaal van de vier lichtjes in het Kerkplein. Want waarom zitten die daar nou eigenlijk?

Blauwe lampjes kerkplein petrustoren poort via principalis castellum

Mysteries opgelost: waarom zitten er vier lampjes midden in het Kerkplein?

In de rubriek ‘Woerdense mysteries‘ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals vorige week t...

Mysteries opgelost: wat gebeurt er op de bovenste verdieping van het Arie Blok-gebouw?

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals het verhaal a...
Kanon Blokhuisbrug Woerden Rietveld de Steeg Zegveldse Uitweg

Mysteries opgelost: wat is het verhaal van het kanon bij de Blokhuisbrug?

Fiets, wandel of vaar eens door Woerden met je ogen éxtra goed open voor al dat moois om je heen. Zo...
Koeiemart Koeienmarkt 2017 Woerden Fotoverslag

Koeiemart in Woerden: dit is het programma van uur tot uur voor 24 oktober 2018

Na helemaal te zijn bijgekomen van de Nacht van Woerden, ben jij weer helemaal klaar voor hét Woerde...

adv.