Mysteries: wat doen al die kabouters in ons mooie Woerden?

Fransesteeg kabouter Woerden
Gewoon de Fransesteeg, behalve dat er verstopt in een hoekje een kaboutertje zit... Foto: indebuurt Woerden

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Dingen die je altijd al had willen weten of dingen waarvan je nog niet eens wist dat je ze wilt weten. Deze week: waar komen al die kabouters in Woerden vandaan?

Sorry, kabouters? Die bestaan toch zeker niet? Nou, dat dachten wij ook altijd, maar we kunnen er niet langer omheen, er zijn er nogal wat gespot in Woerden. En waar komen die nou toch vandaan?

Uiteraard hebben we het hier niet over de tuinkabouters die aardig wat Woerdenaren in voor- en achtertuinen hebben staan. Ja, die zijn ook leuk. Maar de herkomst daarvan lijkt ons vrij simpel: Bosrand, Praxis, Gamma, of misschien wel de Woerdense ijzerhandel in de Kruisstraat. Daar zitten voor de deur in elk geval een aantal hele gezellige naar de voorbijgangers te staren.

kabouter Kruisstraat tuinkabouter IJzerhandel Woerden
Foto: indebuurt Woerden

Maar daar zit héél dichtbij nóg een kaboutertje, stilletjes in z’n hoekje mysterieus te zijn. Eentje die jij misschien nog nooit hebt gezien, terwijl je er al honderden keren langs bent gelopen. Maar daar komen we zo op.

Eerst even dit. Er zijn namelijk in Woerden wat andere kabouters die je ongetwijfeld weleens ergens gezien hebt, voornamelijk op gevels, muren en andere stukjes gevel en straatmeubilair. Wat weet je daar eigenlijk van?

KBTR Woerden spoortunnel
Foto: indebuurt Woerden

Sommigen zullen het kabouterfiguurtje op bovenstaande misschien wel herkennen. Dit is de KBTR een icoon in Utrecht, die net zo onlosmakelijk met de stad verbonden is als de Dom. Gebeurt er iets bijzonders, bijvoorbeeld de oranje leeuwinnen worden Europees kampioen, dan kun je er donder op zeggen dat er ergens in de Domstad een feestvierende KBTR verschijnt.

KBTR in Woerden

Leuk voor Utrecht, zul je zeggen, maar wat hebben wij daarmee te maken? Nou, best veel, want KBTR vindt Woerden duidelijk ook een vette spot om z’n pieces neer te zetten. Pieces die vaak een boodschap bevatten bovendien. Zo staan er onder de spoortunnel drie KBTR’s die horen, zien en zwijgen. Want dat is, volgens een bevriende Woerdense graffiti artist die het graag even uitlegt, wat we doen in de wereld tegenwoordig. We horen niets, we zien niets, we zeggen niets, we laten ‘het’ gewoon gebeuren.

En het blijft niet bij deze drie, want onder diezelfde spoortunnel staat nóg een KBTR (die op de foto hierboven dus), er staat er een langs de oude Rijnkade, naast het geschilderde memorial aan Michael van Rees en op het pand van Babylon staat ook een fraaie KBTR.

’s nachts de wacht houden?

Wat heeft deze beroemde Utrechtse (?) artiest toch met ons mooie Woerden? We zijn er best een beetje trots op dat dit iconische kunststuk in Woerden ook op zoveel plekken te spotten is. Maar ja, we kunnen hem dus niet vragen waaróm dan, want de maker van KBTR wenst anoniem te blijven. Zou het stiekem een Woerdenaar zijn? Nu kunnen we de wacht gaan houden ’s nachts op graffiti-hotspots in Woerden en hopen dat hij er weer eentje komt ‘schrijven’, maar dat gaat ons nét een beetje te ver. (Tips over hoe we dit wél aan moeten pakken zijn natuurlijk altijd welkom).

Verstopt in Woerden

Bovendien, er is nog een andere, wél Woerdense kabouter, die minstens zo intrigerend is en van wie we nog veel liever willen ontdekken wie de maker is. En dat zijn die kleine kaboutertjes die je in de binnenstad kunt vinden. Althans, als je niet te snel en doelgericht loopt en je ogen goed openhoudt. Want ze zijn hartstikke klein en zitten laag bij de grond, dus wie ziet dat nou?

Kabouter Kruisstraat Woerden
Zie je hem zitten, verstopt achter de fietsen in het hoekje? Foto: indebuurt Woerden

Tot nu toe hebben wij er twee ontdekt, eentje in de Kruisstraat en eentje in de Franse Steeg. Of eigenlijk tweeëneenhalf, want er staat een silhouet op het Vögele-pand dat verdacht veel lijkt op dit figuurtje… En we kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat er meer moeten zijn. Of misschien is dit nog maar het begin en gaan er in de komende weken, maanden nog veel meer bij komen.

Vreemd gedrag

Wijzelf kunnen in elk geval niet meer door de binnenstad lopen, zonder compleet paranoïde om ons heen te kijken op zoek naar nóg meer kabouters. Mocht je ons zien lopen en je afvragen waarom we ons wat vreemd gedragen, waarschijnlijk komt het hierdoor. Dan hebben we dát mysterie in elk geval wel voor je opgelost.

Want verder is dit kaboutermysterie dus eigenlijk helemaal nog niet opgelost. Oké, we hebben je verteld dát ze er zijn, mogelijk lopen er de komende tijd meer mensen als een levende voetzoeker door de binnenstad te speuren naar kaboutertjes. Niks pokémons zoeken, kabouters spotten, dat doen we in Woerden.

Wie, wat, waar?

Maar wie is de maker van deze Woerdense kaboutertjes, wát doen ze in de binnenstad en wáár zitten ze nog meer?! Binnenstadondernemers, check je gevels, lantaarnpalen en elektriciteitskasten. Help ons mee de antwoorden te vinden. Hier kun je ons bereiken met tips en aanwijzingen.

Mocht je nog tijd vrij kunnen maken tussen het zoeken door, dan kunnen we jouw dag wellicht nog een stukje mooier maken met eerdere mysteries die we voor je oplosten. Die vind je hier. 

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Mysterie: van wie is deze opvallende voor eeuwig geparkeerde fiets op het station?”

Mysterie: van wie is deze opvallende voor eeuwig geparkeerde fiets op het station?

Ga naar “Bij deze Woerdense gewoonte sta je niet stil, totdat je erop let”

Bij deze Woerdense gewoonte sta je niet stil, totdat je erop let

Ga naar “Mysterie opgelost: waarom sommige gebouwen in Woerden een versierde steen hebben”

Mysterie opgelost: waarom sommige gebouwen in Woerden een versierde steen hebben

In onze gids

Ga naar “Superleukefeestjes”

Superleukefeestjes

 • Schrijverspad 55
 • Feestartikelen

Nu geopend

Ga naar “Buro Fudge”

Buro Fudge

 • Rijnstraat 36B
 • Winkelen
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Amiza Tea Boutique”

Amiza Tea Boutique

 • Voorstraat 26
 • Speciaalzaken
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Alle CêlaVita van € 2,78 voor € 1,39”

Alle CêlaVita van € 2,78 voor € 1,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Princes tonijnstukken en sardines van € 3,30 voor € 1,65”

Princes tonijnstukken en sardines van € 3,30 voor € 1,65

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Hangstoel Swing van € 179 voor € 159”

Hangstoel Swing van € 179 voor € 159

 • Xenos
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “AH Vetplant, monstera of sansevieria in pot van € 5,99 voor € 3,49”

AH Vetplant, monstera of sansevieria in pot van € 5,99 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Alle Prullenbakken van € 2,99 voor € 2,39”

Alle Prullenbakken van € 2,99 voor € 2,39

 • Xenos
 • Geldig t/m 25 april 2021

Vacatures

Ga naar “Orderpicker dagdienst!”

Orderpicker dagdienst!

 • Wolfram Chain N.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Intercedent Woerden”

Intercedent Woerden

 • Werken bij Actief Werkt!
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Sales medewerker”

Sales medewerker

 • Luba Uitzendbureau Woerden
 • Fulltime
Ga naar “Intercedent”

Intercedent

 • Luba
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Verkoper”

Verkoper

 • De Mandemakers Groep
 • Fulltime/Parttime