Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wie verzet alle klokken in Woerden naar wintertijd?

Door Kirsten Bliekendaal 18 oktober 2020

Wintertijd is coming! Twee keer per jaar doen we het: de klokken een uur verzetten. Wie doet dat eigenlijk voor de klokken in Woerden? Klimt er iemand in de Petrustoren? En hoe gaat dat bij het station? Wij zochten het uit.

Kou, regen en vallende blaadjes, het moge duidelijk zijn. De zomer is nu toch echt over. Dat merken we niet alleen aan het weer, ook de klok beweegt mee met het seizoen. In de nacht van 24 op 25 oktober wordt de klok in heel Nederland een uur verzet. Dat gaat al zo sinds de oliecrisis in 1977. Handig vanwege de energiebesparing, maar hebben ze ook nagedacht over de moeite die het kost om alle klokken te verzetten? Alleen al in Woerden kun je nergens de tijd vergeten, overal is wel een klok in beeld.

Petruskerk

In de nacht dat de wintertijd ingaat, worden alle klokken een uur achteruit gezet. Zo ook het uurwerk van de Petruskerk. ,,De klok wordt digitaal aangestuurd, dus het verzetten gaat helemaal vanzelf”, zegt een woordvoerder van de gemeente Woerden. “Ik kan het niet spannender maken dan dat het is.” Dit gebeurt zoals bij alle klokken om twee uur in de nacht.

Tekst loopt verder onder afbeelding

Woerden Centraal
Foto: indebuurt Woerden

Station

En hoe zit dat voor de klok bij het NS station? Wij zien al een NS-autootje langs alle stations gaan. “Zo gaat dat dus niet. Om twee uur ’s nachts worden de klokken automatisch verzet”, legt een woordvoerder van de NS uit. “Waarschijnlijk staan ze een uurtje stil, maar dat weet ik niet zeker.” Hoe dit gaat? Een zogenoemde ‘moederklok’ stuurt, via het netwerk, alle stationsklokken aan. Je kunt het zien aan de secondewijzer. Deze staat elke minuut heel kort stil, te wachten op het signaal van de ‘moederklok’.

Juwelier

Als juweliers alle horloges moeten gaan verzetten, dan kunnen ze hier wel een dag voor uittrekken. Je voelt het al aankomen, dat gebeurt dus niet. Sterker nog: “Geen enkel horloge loopt op tijd, pas als we een horloge verkopen zetten we de tijd goed voor de klant”, legt een medewerkster van Lucardi in Woerden toe. Bij Liesbeth Quaak Goud en zilversmit gaat dat net zo. “Pas bij de verkoop stellen we de tijd in. Dat is ook beter voor het horloge zelf.”

Tekst loopt verder onder afbeelding

klok horloge 11:11
Foto: Sabri Tuzcu Unsplash

Wacht nog wel even met het verzetten van de tijd. Pas in de nacht van 24 op 25 oktober gaat de Wintertijd in! Vanaf dat moment kan je weer aftellen naar de zomertijd. In de nacht van 27 op 28 maart 2021 gaan de klokken weer vooruit.

Lees meer

Kerkklok Bonaventurakerk Woerden uurwerk

Mysterie: waarom is het cijfer 4 op Woerdense kerkklokken anders geschreven?

Jij checkt ongetwijfeld weleens de tijd op de klokken van de Petruskerk en de Bonaventurakerk in Woe...

De klokken van de Bonaventurakerk gaan ’s nachts op stil en dit vinden júllie ervan

Mysterie: dit is waarom sommige Woerdense huizen met opzet zijn geblurd op Street View

 

adv.