Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: zo komt de Houttuinlaan aan zijn naam

Door Jurgen Rupschus 15 februari 2020

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ duiken we elke week in een Woerdens mysterieus verhaal. Dingen die je altijd al had willen weten of dingen waarvan je nog niet eens wist dat je ze écht wel wilt weten. Zoals wat er leeft in de Singel of waar de magie van de spreeuwendans vandaan komt. Dit keer zijn we benieuwd waar de straatnaam Houttuinlaan vandaan komt. 

Want hoe gewoon de naam ook klinkt, een heel gangbare straatnaam is het niet. Woerden is zelfs de enige plek in het land met deze naam. De naam Houttuinen komt overigens wel voor. Weet je even niet over welke straat we het hebben? Aan de Houttuinlaan staan veel kantoorgebouwen, maar aan deze straat liggen ook restaurants als Proeflokaal Bregje en Heinde & Ver. En ook Star Bowling vind je op dit adres. De kans is groot dat je er al eens bent geweest. Ook het politiebureau is aan de Houttuinlaan gevestigd (we hopen dat je daar niet zo vaak bent geweest).

Woningbouw De Houttuin

Daarnaast ligt het grote parkeerterrein (P+R) aan de Houttuinlaan. En wist je al dat er plannen zijn om nieuwe woningen te bouwen op de plek waar het FNV-pand nu staat? Eén keer raden hoe dat woningbouwproject heet… juist, De Houttuin. Best wel een bezig straatje dus, terwijl er nog niemand woont! Maar waar komt de naam Houttuinlaan nu vandaan?

Tekst gaat verder onder de foto.

Houttuinlaan vroeger Woerden straatnaam boerderij sloop
De sloop van de oude boerderij. Archieffoto Woerdense Courant

Paar eeuwen terug in de tijd

Voor de naam gaan we even helemaal terug naar 1800. Want op de plek van de huidige horeca en bowlingbaan stond vroeger een boerderij. En die boerderij had de naam De Houttuyn. Voilà, mysterie opgelost zou je denken. Maar het verhaal gaat net ietsje verder. De boerderij moet al langer hebben bestaan, maar in 1800 werd het gekocht door de Woerdenaar Sigismund Petrus Ham. En deze meneer werd iets later de zogeheten heer van het ambacht Sluipwijk bij Reeuwijk. En hij gaf daarom zijn boerderij een nieuwe naam, namelijk Houttuyn Sluypwijk.

Sluipwijkbaan

In 1972 werd besloten om de straatnaam Sluipwijkbaan te noemen, naar het tweede gedeelte van de naam van de boerderij. Dus het mysterie gaat nog net even verder. Niet heel lang na het besluit over de straatnaam, vestigde de Samenwerkende Bouwbonden zich in een kantoor aan de Sluipwijkbaan. En de mensen van deze bonden waren niet heel blij met de naam van de straat. Tja, dat weet je van te voren toch?

Maar de Samenwerkende Bouwbonden verzochten dringend om de naam van de straat te veranderen. Want de combinatie ‘sluipen’ en het vakbondswerk vonden ze niet zo heel gelukkig. Nou, de gemeente Woerden kwam de bonden tegemoet hoor en veranderde de naam naar de Houttuinlaan. De naam Sluipwijk bestaat nog wel in Woerden: het Sluipwijkerpad loopt parallel aan de Jaap Bijzerwetering.

En als je graag wilt weten wat nou een houttuin is: een houttuin was een plek waar het net gezaagde hout werd neergelegd om te drogen. Het kan zijn dat de oude boerderij hiernaar was vernoemd, maar dat is helaas niet te achterhalen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Houttuinlaan vroeger Woerden straatnaam boerderij
De net geopende bowling in 1979. Archief Woerdense Courant

Scouting en sloop

In de jaren 70 kwam de sloop van de boerderij ter sprake. Inmiddels waren er om de boerderij heen grote kantoorgebouwen uit de grond gestampt. Voor tien jaar was de boerderij het onderkomen van padvindersgroep Albert Schweitzer. En ook andere verenigingen maakten gebruik van de boerderij. In 1978 werd de boerderij gesloopt. Het moest plaatsmaken voor horeca en een bowling die in 1979 de deuren openden. Na wat wisselingen door de jaren heen vind je er nu Proeflokaal Bregje, Heinde & Ver en Star Bowling. De boerderij bestaat dan wel niet meer, maar de naam Houttuin leeft voort in de straatnaam.

Bronnen: Archief Woerdense Courant en boek ‘De straatnamen van Woerden’, pagina 68.


Dit vind je misschien ook wel interessant:

Remco onthult mysterie achter de bowlingbaan: ‘Hier mag niemand komen’

Strike, yes! Niets lekkerder dan het geluid van een rij vallende kegels. Dat vindt Remco de Weerd (2...
Stadsmuseum oude stadhuis schandpaal

Mysteries opgelost: dit is het gruwelijke verleden van het oude stadhuis

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ duiken we elke week in een Woerdens mysterieus verhaal. Dingen d...
Frisbee Wie is de Mol

Mysterie: wat doet een frisbeeschijf uit Woerden in Wie is de Mol 2020?

Zit je net lekker het twintigste seizoen van Wie is de Mol 2020 te kijken en opeens zie je iets heel...

Mysterie: hadden we ooit een ministerie in Woerden en waar dan?

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals wat er allema...
Spreeuwen zwerm Woerden

Mysterie: de magie van spreeuwenzwermen in Woerden (en waarom ze niet botsen)

Een spreeuwenzwerm met eigen ogen meemaken is iets waanzinnig moois. Het natuurverschijnsel ziet er ...
Treinramp Harmelen 1962

Mysterie: de treinramp bij Harmelen in 1962 vond niet plaats op Harmelens grondgebied

De grootste treinramp in Nederland vond plaats in de buurt van Woerden. Op maandag 8 januari 1962 om...
Vliegtuigje boven over Woerden vliegen

Mysterie opgelost: waarom Woerden er in een dag 8000 inwoners bij kreeg

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals wat er allema...

Meer over

Mysteries

adv.