Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: hadden we ooit een ministerie in Woerden en waar dan?

Door Jurgen Rupschus 25 januari 2020

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals wat er allemaal leeft in het water van de Singel. Dit keer hebben we een mysterie dat we kregen ingezonden van een lezer met een afbeelding van De Bleek in Woerden in Google Maps uit 2014. Met daarop een bord waarop een logo van een ministerie is te zien. Huh? Hebben wij een ministerie in Woerden?

Om het antwoord direct maar te geven: nee, maar wel een bedrijf dat opdrachten doet voor een ministerie en dat namens de minister besluiten mag nemen. En dat roept natuurlijk de vraag op: welk bedrijf en voor welk ministerie? De afbeelding die we opgestuurd kregen is een foto van De Bleek 10 in Woerden. Dit is het gebouw waar het stadhuis tijdelijk was gevestigd totdat het gemeentehuis vorig jaar helemaal gereed was. Het pand aan De Bleek 10 is inmiddels gesloopt.

Verkeerslawaai

Maar in dit gebouw zat dus een bedrijf dat opdrachten doet voor het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. En dit bedrijf zit nog altijd in Woerden. In 2016 verhuisde het naar de Steinhagenseweg. De naam van het bedrijf is Meurs Geluid en onder de naam Bureau Sanering Verkeerslawaai (BSV) worden er rijkstaken uitgevoerd.

Besluiten uit Woerden

Als je ooit met het BSV te maken krijgt, dan lijkt het alsof je direct met het ministerie te maken hebt. Het bedrijf functioneert namelijk als onderdeel van het ministerie. Het woord verkeerslawaai zegt het al, het BSV houdt zich met alles bezig wat hier mee te maken heeft. Het BSV adviseert gemeenten op dit gebied en voert onder andere procedures uit voor de Wet geluidhinder. Ook neemt het bureau besluiten over aanvragen van Rijkswaterstraat, ProRail en gemeenten als de maximale geluidsbelasting langs wegen en het spoor wordt gewijzigd. De medewerkers van Meurs Geluid zijn ook aangesteld als toezichthoudend ambtenaar, zodat ze de opdrachten uit kunnen voeren.

We hebben dus geen ministerie in Woerden, maar wel het Bureau Sanering Verkeerslawaai, dat besluiten mag nemen voor het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Weet je dat ook weer!

Bron: website Meurs Geluid.


Lees ook:

Kerkklok Bonaventurakerk Woerden uurwerk klokken

De klokken van de Bonaventurakerk gaan ’s nachts op stil en dit vinden júllie ervan

Na ons artikel van afgelopen dinsdag over de kerkklokken van de Bonaventurakerk, dat vervolgens werd...
Spreeuwen zwerm Woerden

Mysterie: de magie van spreeuwenzwermen in Woerden (en waarom ze niet botsen)

Een spreeuwenzwerm met eigen ogen meemaken is iets waanzinnig moois. Het natuurverschijnsel ziet er ...
Treinramp Harmelen 1962

Mysterie: de treinramp bij Harmelen in 1962 vond niet plaats op Harmelens grondgebied

De grootste treinramp in Nederland vond plaats in de buurt van Woerden. Op maandag 8 januari 1962 om...
Bakkerij de Leeuw Zegveld

Mysterie opgelost: dit is het oudste bedrijf dat in Woerden is opgericht en nog altijd actief is

In Woerden hebben we bedrijven die al heel lang bestaan. Dit jaar alleen al vierden onder andere Gro...

Meer over

Mysteries

adv.