Hetty bezocht Woerden in Australië en dit kwam ze tegen: ‘Er wonen 15 mensen’
Wist je dat er aan de andere kant van de wereld een ‘dorpje’ ligt dat ook Woerden heet? Je kent…
1885. Dat is het jaar van de allereerste kaasmarkt in Woerden. In 1925 werd het 40-jarig bestaan gevierd en ter ere daarvan kreeg Woerden een kaasbel. De bel vind je nog altijd bij het Stadshotel in de stad. En nog altijd zijn er kaasmarkten in Woerden, al meer dan 135 jaar. Maar er is iets opvallends te zien op de kaasbel.
Het einde van de zogeheten kaaszomerweken viert Woerden met de Historische Kaasmarkt. Dat is meestal zo eind augustus en het Koninklijk Trio van de VakantieWeek is dan ook aanwezig. Lees hier meer over de editie in 2022 op 20 augustus. Met handjeklap, kaasbrikken en touwtrekken wordt er verwezen naar de kaasmarkten van weleer.
De kaasmarkt begon ooit op het Kerkplein en verhuisde naar de Nieuwe Markt. Om vervolgens weer terug te gaan naar het Kerkplein. De kaasbel stond ooit op de Nieuwe Markt, maar door nieuwbouw moest deze (net als de markt) uitwijken naar het Kerkplein.
Als je eens goed naar de kaasbel kijkt, dan zie je misschien iets opvallends. Er staat een mooi gedicht op. Maar op een ander plaquette zie je ‘laatste prijsnoteringen’ staan met daaronder wat gekrijt. En er staat ‘Woerden’ en ‘Bodegraven’.
Tekst gaat verder onder de foto >
Maar waarom staat nu de naam van het dorp Bodegraven op de Woerdense kaasbel? Nou dat zit zo. Bodegraven had een paar jaar eerder de eerste kaasmarkt, in 1882. Toen Woerden met een eigen kaasmarkt kwam, werden de twee markten grote concurrenten van elkaar. Het grootste deel van de kazen uit het Groene Hart werd op deze markten verkocht.
De Woerdense kaasmarkt werd op de woensdag gehouden. Die van Bodegraven op de dinsdag. Om de boeren en handelaren een beeld te geven van wat een kaas in Bodegraven kostte (de hoogste prijs) en hoeveel er was aangevoerd, werd dat genoteerd op de kaasbel.
De aanvoer en prijzen van de kazen op de Woerdense kaasmarkt kwamen ook op de kaasbel te staan. Noem het een soort prijsvergelijking die we tegenwoordig voor allerlei producten gemakkelijk online kunnen opzoeken. De boeren en handelaren konden door het krijtbord goed zien of er goed was gehandeld.
De kaasbel heeft ook nog altijd een functie. De prijzen en de hoeveelheid kazen worden er elk jaar op genoteerd. En de bel wordt ook nog geluid. Van oudsher vier keer aan het begin van de kaasmarkt. En vier keer aan het einde van de kaasmarkt. Hierna mag er niet meer gehandeld worden.
Waarom de bel twee keer vier keer wordt geluid? Dat is een antwoord op een ander mysterie. Weet je het antwoord? Laat het ons weten!
Check ook onderstaand bericht met een video uit 1925, het jaar waarin de kaasbel werd onthuld.
In onze gids
Populaire rubrieken