Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is waarom heel Woerden snert eet rondom de Koeiemart

Door Kirsten Bliekendaal 24 oktober 2020

Koeiemart zonder snert is als erwtensoep zonder erwt! Je zou dus zeggen: nu we deze week geen Koeiemart hadden, is er ook geen snert. Fout! Er is zelfs heel veel snert. Bij Van Kesteren waren de emmertjes soep niet aan te slepen en bij Inloophuis ’t Centrum was de helft van soep al uitverkocht voordat deze de pan in ging. Wat is dat toch met die snert?

Zelfs nu er geen Koeiemart was, was de snertlucht alom vertegenwoordigd in de winkelstraten van Woerden. Op bijna elke straathoek kon je wel een kommetje to-go scoren. Maandag 19 oktober was er zelfs een echte Snertverkiezing gaande. Met bakjes snert in hun handen, snelden Woerdenaren maandagmiddag naar de inleverpunten. Zo ook Marian Rozestraten: “Snert staat gelijk aan gezelligheid. Maar waarom we het per se eten tijdens de Koeiemart? Dat weet ik niet.” Ze vervolgt: “Het zou kunnen dat ze snert aten voor de mart, omdat ze dan wisten dat ze de hele dag door konden. Het is natuurlijk erg voedzaam en niet al te duur.”

Hoe het ontstond

Zeker in de periode van het ontstaan van de Koeiemarkt in 1410, hadden Woerdenaren niet zoveel te besteden in vergelijking met nu. Toen waren er zelfs twee markten op twee verschillende dagen: een voor de koeien en een voor de paarden. In de loop van de tijd kwamen er steeds meer activiteiten bij, zoals de kermis en muzikanten. Hoewel de paardenmarkt niet meer bestaat, heeft de Koeiemarkt altijd stand gehouden. Tegenwoordig is de markt meer symbolisch dan dat er ook echt vee wordt verhandeld. Nu gaan we vooral voor de gezelligheid, poffertjes en snert. Oh ja, terug naar de snert.

Tekst gaat verder onder de foto

De snertverkiezing. Foto: Kirsten Bliekendaal

Snertverhaal

Patrica van Hall van Stadshart Woerden kan ook niet anders dan gokken naar de reden van ons snertgedrag tijdens de Koeiemart. “Goede vraag, ik heb het wel eens opgezocht, maar weet het eerlijk gezegd niet meer. Vraag het aan Gineke, zij zou het moeten weten.” Dus liepen we bij keurslager Van Kesteren binnen, waar Gineke druk bezig is met haar klanten. Velen vragen naar haar erwtensoep. Ze wijst naar achteren waar grote pannen met liters erwtensoep dag in dag uit staan te pruttelen. “Maar nu moet ik echt weer even verder.” Gelukkig vertelde Gineke eerder al eens in het AD over de combinatie snert en de Koeiemart.

Tekst gaat verder onder de foto

Erwtensoep To Go bij De Reehorst Foto: Kirsten Bliekendaal

“Vroeger hadden mensen allemaal hun eigen huisslachting en al het vlees moest vervolgens op. De oren, poten en staart van een varken kun je prima gebruiken voor erwtensoep, balkenbrij en zure zult. De bouillon voor de soep kon je vooraf maken en met de Koeiemart zelfs stond de pan snert de hele dag op, zodat iedereen kon aanschuiven voor een warme kom soep. Het was een makkelijke en goedkope maaltijd waar hele families van aten.” En net zoals toen, doen we dat dus nog steeds.

Gezelligheid

Al is het nu gelukkig voor veel Woerdenaren vooral een gezellige traditie, in plaats van een maaltijd uit armoede. En nog een pluspunt: mocht je niet van koken houden, dan kun je bij veel ondernemers in Woerden een bakje snert scoren. Eet smakelijk!

Lees meer

Mysterie: wie verzet alle klokken in Woerden naar wintertijd?

Wintertijd is coming! Twee keer per jaar doen we het: de klokken een uur verzetten. Wie doet dat eig...

Mysteries opgelost: daarom liggen er in heel Nederland ‘Harmelen overwegplaten’

Mysterie: dit is waarom sommige Woerdense huizen met opzet zijn geblurd op Street View

adv.