Mysterie: waarom bevriest deze brug toch steeds, ook bij temperaturen boven nul?
Glijpartijen en harde klappers: sinds de aanleg is er geen jaar voorbij gegaan zonder ongelukken op fietsbrug 't Vinkje. De...
Fietsbrug ’t Vinkje bezorgt de gemeente al sinds de aanleg kopzorgen. Het brugdek wordt op mysterieuze wijze bij temperaturen boven nul al glad. We plaatsten dit bevriezende mysterie in november 2020. Een indebuurt-lezer reageerde daarop vol verbazing: ‘kwestie van natuurkundige kennis’. Dit is volgens hem de oplossing.
De gemeente Woerden heeft alles op alles gezet om het alsmaar bevriezende wegdek van ’t Vinkje te voorkomen. Kort geleden is er een zoutsensor geplaatst zodat er in ieder geval altijd voldoende zout op de brug ligt.
Lezer de heer van Dijk reageerde op het mysterie. Volgens hem is het een kwestie van natuurkunde. Aan de hand van een fietspomp probeert hij het ons uit te leggen.”Bij het neerdrukken van de zuiger onstaat er een hoge druk onder in de fietspomp. Als je na het pompen de pomp aan de onderkant vastpakt voel je een behoorlijke warmte. De lucht die uit de pomp stroomt, veroorzaakt achter het ventiel koude lucht. Zo koud, dat er zelfs ijsvorming kan optreden. Deze lucht ontrekt warmte aan de omgeving, in dit geval dus aan de binnenkant van de band.” Anders gezegd: “Door het pompen ontwikkel je warmte dat ten koste gaat van de temperatuur in de band.” Hoe zit dat dan met het brugdek?
“De wind (blauwe pijl) botst tegen het oplopende wegdek. De luchtdruk stijgt waardoor de temperatuur (AA) ook stijgt. De wind vervolgt zijn weg en zorgt voor een drukverlaging (BB). Hierdoor onttrekt de wind de warmte aan het wegdek. Gaat dit uren door, dan is het gevolg dat het wegdek bevriest.” Dit is de zogenoemde venturi-werking.
Volgens de heer van Dijk is de oplossing om het nu ruwe wegdek glad te maken en afwateringsgootjes aan te brengen. “Links en rechts, langs de gehele zijkant van de weg. De mooiste oplossing is het aanbrengen van een overkapping. De luchtstroom kan dan niet expanderen.”
Mysterie opgelost, toch?
“De bevriezing kan vele oorzaken hebben, de venturi-werking die meneer beschrijft is er ongetwijfeld een van”, reageert een woordvoerder van de gemeente Woerden. “In het begin was het een glad wegdek met afwateringsgootjes en toen was de brug glad. Het ruwe wegdek houdt misschien wel water vast, maar doordat deze helemaal ingezouten wordt, krijgt dit water niet de kans om te bevriezen.” Volgens de gemeente is de brug met het ruwe wegdek in combinatie met wekelijks zout strooien minder glad dan voorheen. “Het wekelijks zout strooien doen wij bovendien uit voorzorg. Het zou met minder af kunnen omdat het wegdek veel zout vasthoudt. We willen het risico niet lopen dat er op enig moment toch te weinig zout op het brugdek ligt. Daarom strooien we dus wekelijks.”
Hmmm, hoe logisch de verklaring van Van Dijk ook klinkt. De ultieme oplossing lijkt het niet te zijn. Maar met het huidige strooibeleid glijden we in ieder geval niet meer uit op de brug!
In onze gids
Nu geopend
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken