Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: de ongebruikelijke aankomst en route van de Sint in 1969

Door Jurgen Rupschus 9 november 2019

Het was een koude novembermiddag in 1969. Iedereen zat te wachten op de Sint die met zijn pakjesboot zou aankomen in de haven van Woerden. Kinderen moesten rennen om nog een glimp van hem te zien. En dan was de route ook nog eens anders dan normaal. Wat was er allemaal aan de hand op deze dag dat de muziekkorpsen en majorettes weg stonden te kleumen?

Heel opmerkelijk: Sinterklaas kwam met zijn boot precies op tijd aan. Op de afgesproken tijd klonk de scheepstoeter zodat de Rozenbrug open kon. Honderden kinderen en ouders stonden bij de haven de Sint op te wachten. Veel kids moesten nog rennen, want die waren in de veronderstelling dat de boot toch weer te laat zou komen. Tja, hoe zal het dit jaar gaan?

Politiek op de agenda

In een open rijtuig ging de Sint naar het oude stadhuis. Ponyruiters van de Tournoyruiters begeleidde de goedheiligman. De burgemeester wachtte hem op en hij maakte dankbaar gebruik van de situatie. Hij vertelde de kinderen dat de reconstructie van het open bad op de agenda zal staan voor de raadsvergadering.

(Tekst loopt verder onder de foto)

Winkelcentrum Tournoysveld 1969
De Sint geeft 5000 pesetas aan de burgemeester voor een goed doel. Archief Woerdense Courant

De andere kant op

De route van de intocht ging niet richting de binnenstad, maar naar Tournoysveld. Op die dag in 1969 werd het winkelcentrum daar namelijk officieel geopend. En om het winkelcentrum te openen was de Sint uitgenodigd. Vandaar dat de route van de intocht anders was dan normaal. Kort gezegd: de intocht van Sinterklaas in 1969 werd gebruikt als reclamestunt van het nieuwe winkelcentrum. En daarvoor was een strak tijdschema nodig.

Grote fout

Meteen zag de organisatie dat ze een aardige grote fout hadden gemaakt. De hele stad was uitgenodigd en daar was het nieuwe winkelcentrum veel te klein voor. In alle haast betegelde de gemeente nog snel even een binnenpleintje. Hier zou De Vriendschap met majorettes een show verzorgen, maar het stond er zo ‘mudvol’ dat er geen ruimte was voor de shownummers. De krant van toen schreef dat alle betrokkenen blij moesten zijn dat er in het gedrang niet een van de grote spiegelruiten was gesneuveld.

Gedrang

Voorzitter van het winkelcentrum Van Noort, de burgemeester en de Sint zouden nog een speech houden in de open lucht, maar omdat het te luidruchtig was, gebeurde dit later binnen. In het gedrang had de Sint het ook moeilijk, want zijn tabberd raakte los. Gelukkig was daar meneer Cluistra die een striptease van Sinterklaas wist te voorkomen.

Anekdote van de Sint

De organisatie had alle bezoekers liever willen ontvangen op het grote parkeerterrein dat we nu kennen. Maar dat was toen nog niet helemaal klaar. De Sint ging in zijn speech ook nog even in op uitlatingen dat het centrum te groots en te duur zou zijn opgezet. “Dat vertelden ze in Spanje ook toen in in 1888 een nieuwe en veel grotere stoomboot liet bouwen. Maar kijk eens: ik heb zoveel pakjes te brengen, dat de boot alweer te klein is. Richt de ogen op de toekomst”, vertelde de goedheiligman in 1969.

De Sint ging na de plechtigheid nog naar de ziekenhuizen en bejaardencentra.

Bron: Woerdense Courant van 20 november 1969


Lees ook:

Mysterie van Jan Blonk

Mysterie: waarom werd Jan ‘de duivel van de Singel’ genoemd?

Voor de rubriek Woerdense mysteries komen we geregeld onderwerpen tegen waarvan onze mond openvalt. ...
Vincent Electro World de Groot Woerden

De elektronicazaak van Vincent bestaat 50 jaar en dat wordt groots gevierd

In de Woerdense binnenstad is het groot feest bij Electro World de Groot. Het Woerdense familiebedri...
Eenden in sloot

Mysteries opgelost: waarom er 120 (!) eenden bij elkaar in dezelfde sloot zwemmen

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals wat er allema...
weer intocht sinterklaas woerden

Dit wordt het weer tijdens de intocht van Sinterklaas in Woerden

Velen van jullie zijn vast al aan het aftellen naar de intocht van Sinterklaas in Woerden. Op zaterd...
Bushokje abri Harmelen oud

Mysterie: in bushalte bij Harmelen hangt al minstens 11 jaar dezelfde poster

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals het verhaal o...
Bram van der Vlugt Sinterklaas 2018 Woerden

Opgenomen in ons Kasteel: nieuwe Sinterklaasclip met Bram van der Vlugt

We vinden het nu al leuk! Deze nieuwe Sinterklaasclip van Kidz-dj is opgenomen in Kasteel Woerden en...

adv.