Mysterie opgelost: dit is waarom de Woerdense stadspoorten zijn gesloopt
Het is de trots van veel steden in Nederland:eeuwenoude stadspoorten die pronken als je een oude binnenstad binnenloopt. Wist je…
Elf jaar geleden werd er een kunstwerk op de Westdam in Woerden geplaatst. Een ijzere constructie met een donkere kleur op het Westdampleintje. Je hebt het ongetwijfeld wel een keer gezien als je naar de stad ging. Maar waar staat dit kunstwerk nu voor en wat is er toch met de kleur aan de hand?
De naam van het kunstwerk is ‘Beeld van Westdam’. Een nogal statische naam voor een dynamisch beeld, maar wel duidelijk. Want het gaat om een beeld op de Westdam. We lopen al jaren langs het beeld en weten wel ongeveer waar het voor staat. Maar we duiken er nu eens wat dieper in.
De ontwerper van het kunstwerk is André Kruysen. De fundering en contructie zijn berekend door IBT Alblasserdam en het stalen beeld is gemaakt door Buyk Constructies.
Tekst gaat verder onder de foto >
Een andere naam voor het beeld van ruim drie meter hoog is de Leidse Poort (of Leidsche Poort). Tot 1873 heeft er ongeveer op die plek namelijk een stadspoort gestaan met die naam. En het kunstwerk heeft alles te maken met de oude poort. Als je eromheen loopt, zie je dat het beeld er steeds anders uitziet. En elke kant heeft een andere betekenis.
Sta je voor het kunstwerk, dan zou je de gevel van de oudse stadsmuur kunnen zien. Als je verder loopt, krijg je misschien het gevoel dat je erdoor heen kunt lopen. Kan niet, maar wel heel geinig. De zijde van de Voorstraat moet daken van huizen en de wanden van een Romeins schip voorstellen.
Tekst gaat verder onder de foto’s >
Wat het nog magischer maakt, is dat het beeld steeds van kleur verandert als je eromheen loopt. Zwart, paars en blauw zijn de kleuren die je kunt onderscheiden als je goed kijkt. Als de zon op de zwarte kant schijnt, dan lijkt het weer net wit. Licht is dus heel belangrijk bij het Beeld van Westdam, want aan alle kanten kan het erdoor heen schijnen.
Wist je dat er na de sloop van de Leidse Poort wat delen (wapenstenen) bewaard zijn? Een aantal hiervan vind je terug in het Stadsmuseum.
Dat er verschillend over het kunstwerk wordt gedacht, dat blijkt alleen al uit deze blog uit 2011, het jaar waarin het beeld werd geplaatst. Hoe je er ook naar kijkt, het is een verwijzing naar de Woerdense geschiedenis. Loop er eens een rondje omheen. Wat zie jij?
Bronnen: Stadsmuseum Woerden, IBT Alblasserdam
In onze gids
Populaire rubrieken