Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bèh! Dit is waarom de schapen in Woerden gekleurde konten hebben

Door Kirsten Bliekendaal 14 november 2020

Is het jou ook opgevallen dat sommige Woerdense schapen rode, gele, groene of blauwe vlekken hebben? Hoewel het een kleurrijke boel is om te zien, is dít de echte reden waarom ze die kleuren hebben.

Met hun wollige lijf, knokige pootjes en grote ogen zijn schapen superleuke beestjes om te zien. En in en rondom Woerden lopen er genoeg. Maar waarom hebben sommige schapen van die gekleurde vlekken op hun kont? Daar weten ze bij Boert Bert aan de ’s Gravensloot gelukkig het antwoord op.

Zoek dekking

In de herfst worden er rammen (mannetjesschapen) tussen de ooien (vrouwtjesschapen) gezet. “De ram die gaat dekken krijgt een bok om de buik”, zegt Jaco de Groot van boederij Boer Bert. Een bok is een soort tuigje waaraan een soort stempelkussen zit. “Als de ram op de schapen springt krijgen die een kleur op hun vacht, dan weet je dat dat schaap 5 maanden en 5 dagen later gaat lammeren.”

Tekst gaat verder na foto

De dekram bij het hek heeft zo’n bok om Foto: Kirsten Bliekendaal

De rammen mogen maar een keer per jaar ‘los’ tussen de ooien. “De eerste drie weken krijgt hij een bok met een rode kleur en daarna krijgt hij een ander kleurtje zoals groen. Op die manier weten we wanneer we welke schapen naar binnen moeten halen voor het lammeren.” Groen dus drie weken later dan een schaap met een rode stip op de vacht.

Grazen

BoerBert heeft 30 schapen die ervoor zorgen dat het gras op de dijkjes langs de Grecht en de boerengolfbanen bij Boerderij de Boerinn goed worden kort gegeten. De kleinere hoeven van de schapen en de manier van grazen zorgen ervoor dat het gras de dichte structuur behoudt. De schapen gaan vroeg in het voorjaar naar binnen zodat ze daar warm en beschut hun lammetjes ter wereld kunnen brengen. Na een paar weken gaan de lammetjes met hun moeders mee naar buiten. Dan wordt de wintervacht van de schapen afgeschoren en kan het voorjaar echt beginnen.

Lees meer

Hij komt, hij komt! Sinterklaas legt zaterdag digitaal aan in Woerden

Wat een opluchting! Sinterklaas komt toch in Woerden aan. Het was even puzzelen voor hem en zijn pie...

Die voelden we aankomen: gemeente zwicht na boze reacties op bizar lange afsluiting Oostdam

Hilarisch! De schapen van Kukele-boe krijgen een ‘man’ cadeau op Dierendag

adv.