Dit doet de gemeente met honderdduizenden herfstbladeren die van de bomen vallen

Door Sylvia Vos 8 november 2018

Het is herfst en dan weet je: de bomen verkleuren en laten blad los. Dat levert hele mooie plaatjes op. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al de bladeren die door onze stad liggen?

Op heel veel plekken in Woerden staat bladkorven, waarin herfstblad tijdelijk opgeslagen kan worden. Mensen kunnen bijvoorbeeld de stoep voor hun woning schoonvegen en het blad in de korf deponeren. Vijfenzeventig staan er in totaal in de stad. De korven worden op strategische plekken neergezet, legt opzichter wijkonderhoud Martin van Vliet van de gemeente Woerden uit.

“We kijken naar welke bomen ergens staan en wanneer die bomen blad loslaten. Sommige bomen doen dat eerder dan anderen. En de ene boom laat meer blad los dan de ander. En we moeten er natuurlijk met onze wagen bij kunnen komen.”

Meer aanvragen dan korven

“We verplaatsen de korven ook tussendoor. Er zijn meer aanvragen voor korven dan we aankunnen, dus niet overal waar het gewenst is staat een korf.”

Want in totaal gaat het om een behoorlijke hoeveelheid blad dat van de bomen komt en opgehaald moet worden. “Hoeveel dat is, nou dat is een beetje een inschatting, maar we rijden toch wel 5 containerbakken vol weg, dat is 5 x 20 kuub. Honderd kuub blad halen we wel op dus.” Om je een indruk te geven hoeveel 100 kuub is; dat is honderdduizend liter!

Kringetje rond

De gemeente maakt eens in de twee weken een ronde langs de korven om te zien of ze geleegd moeten worden. “En als het nodig is, dan komen we langs met een grijpwagen om het blad mee te nemen. Dat gaat naar aannemersbedrijf Van Ooijen waar het wordt gecomposteerd”, vertelt Martin.

Die compost wordt weer gebruikt in de landbouw bijvoorbeeld. “Wij hebben op het Stadserf ook elk jaar compost om uit te delen aan de mensen.”

Zo’n beetje half december worden de laatste bladkorven weer opgehaald uit de stad.

Mag dat? Zomaar een flinke boom in je achtertuin in Woerden kappen?

Stel, er staat een joekel van een plataan in je achtertuin en die ben je zat. Al dat blad, de schadu...
Herfst woerden avondrood zonsondergang molen de windhond

Wow! Zo mooi was het dit weekend in Woerden

Wat was het heerlijk weer hè, dit weekend! En dat betekende dus blauwe lucht en zon bij die toch al ...
Uitzicht Jos Kromwijk hoogwerker herfst Woerden

Schitterend Woerden in de herfst vanaf een hoogwerker bij de watertoren

In de categorie cadeautjes die zo in je schoot vallen: Jos Kromwijk, de Woerdense boomspecialist, mo...
Herfst wandelen vlak bij Woerden

5 x mooie herfstwandelingen in de buurt van Woerden

Ieder seizoen heeft zijn charme maar de herfst is wel heel bijzonder: de natuur verandert in een pra...

adv.