Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Barry Atsma was bij AnnexCinema en wij waren erbij (foto’s)

Door Sylvia Vos 20 april 2018

De rode loper lag uit bij AnnexCinema gisteravond (donderdag 19 april) en veel van de 172 stoelen waren gevuld, ook al was het buiten 25 graden. Het was ook niet zomaar een bioscoopavond, want Barry Atsma kwam naar Woerden om na afloop van de film Bankier van het verzet vragen te beantwoorden. Én op de foto te gaan. En daar was animo genoeg voor. 

Pagina 1/2
⟵ swipe swipe ⟶

Nee, hij had niet lekker op het Kerkplein gezeten op een terrasje van tevoren. En achteraf in het Stadshotel overnachten was ook niet heel nodig, want Barry woont in Leidsche Rijn. Maar hij was toch mooi maar wel even in Woerden. In pak, net terug uit Duitsland van een auditie. Hij kwam linea recta van Schiphol naar ons eigen Annex.

Hoe zoiets gaat? “De filmmaatschappij vroeg aan ons of we dit wilden”, vertelt Patrick van Es van de bioscoop. “We moesten er even over nadenken…” Lacht. “Nee, dat is natuurlijk geweldig, als zo’n bekende acteur langs wil komen voor de promotie van zijn film.”

Woerden één van de zes steden

En het was ook niet gewoon een van de vele bioscoopbezoeken die hij deed. “Ik heb er denk ik zes van deze Q&A’s gedaan”, vertelt hij na afloop. “En ik ga nog naar Afghanistan, naar de soldaten daar.”

Ontspannen, hand in de zak, vertelt Barry na de film, waarin hij de rol van Walraven (Wally) van Hall speelt, over de film. Over wat het bijzonder voor hem maakt. “Het raakt mensen, dat merk ik overal. Nu ook weer, met de dame in de zaal die vertelde over haar familie.”

Barry Atsma Annex Cinema Bankier van het Verzet Woerden
Foto: indebuurt Woerden

Barry doelt op de vrouw in de zaal die persoonlijk geraakt werd door de film, vanwege het verhaal van haar eigen familie. Door de herkenning van hoe terughoudend verzetshelden waren, ook ná de oorlog, in vertellen wat er gebeurd was. “Er werd gewoon niet over gesproken.”

‘Het is een hele mooie rol om te spelen’

Niemand minder dan prinses Beatrix was ook persoonlijk geraakt door de film, vertelt Barry. “Zij was bij de première aanwezig en zij kent de échte Gijs van Hall, broer van Wally, die ook een groot aandeel had in dit verhaal. “Gijs werd later burgemeester van Amsterdam en hij heeft haar en prins Claus getrouwd. Dus voor haar kwam het verhaal ook heel dichtbij.”

Wat het verhaal voor Barry zelf dichtbij bracht, vertelt hij, is de ontmoeting die hij had met Aad, de nu 83-jarige zoon van de echte Wally van Hall. Aad vertelde Barry over zijn vader, over hoe hun leven was toen en hoe zijn ouders met elkaar omgingen. Het was een van de manieren waarop Barry zich voorbereidde op zijn rol. En het maakte dat hij Wally beter kon spelen. “Omdat ik hem daardoor beter leerde kennen.”

Dapperheid

“Een hele mooie rol om te spelen”, is Barry’s conclusie. “Van een held die je eigenlijk ziet ontstaan, naarmate het verhaal zich ontwikkelt.” Een verhaal waardoor je, zoveel jaar na de oorlog, een beeld krijgt bij de dapperheid van de verzetshelden en de gevaren die ze liepen. De honger. En de kou. En de betekenis van 4 en 5 mei, waaraan Barry ook refereert. “Deze mensen, daar staan we dus elk jaar bij stil, op 4 mei.”

Voor wie de film nog wil gaan zien, vertelt Barry over een bijzondere scene, die voor hem ook heel speciaal was. Die scene kan niet beschreven worden zonder te verraden hoe de film afloopt. Dus dat vind je op de tweede pagina van dit artikel (klik op het pijltje naar rechts om het te lezen).

Op de foto met Barry!

Er hoefde na afloop van de vragensessie niet stotterend en blozend gevraagd te worden of er met Barry op de foto kon worden gegaan. Hij stelde het meteen maar gewoon zelf voor. “Als er mensen op de foto willen, kan hoor!” En dat lieten heel veel aanwezigen zich geen twee keer zeggen. In de rij, haar fatsoeneren, lippenstift bijwerken en wachten op je beurt.

Barry nam er zijn tijd voor. Met een door een bioscoopbezoeker gebracht biertje erbij leek Barry het allemaal prima te vinden. Even de telefoon checken hoe het met de oppas gaat en door voor de volgende foto en wat interviews met de aanwezige pers. Een bijzondere en geslaagde avond, was de conclusie van veel aanwezigen. En dat zag er zo uit:

 

Foto: indebuurt Woerden
Foto: indebuurt Woerden
Foto: indebuurt Woerden
Foto: indebuurt Woerden
Foto: indebuurt Woerden
Foto: indebuurt Woerden
Foto: indebuurt Woerden
Foto: indebuurt Woerden
Foto: indebuurt Woerden
Foto: indebuurt Woerden
Foto: indebuurt Woerden
Foto: indebuurt Woerden
Foto: indebuurt Woerden
Foto: indebuurt Woerden

Meer Woerdens shownieuws? Kijk hier.

Walraven (Wally) van Hall gebruikte zijn connecties in het bankwezen om het verzet te financieren. Daarover gaat de film Bankier van het Verzet. Barry Atsma speelt Wally van Hall. Richting het einde van de film wordt hij opgepakt door de Duitsers. Als hij op de grond ligt en je ziet een legerschoen in beeld, ligt achter hem Wally. Zoon van Aad, kleinzoon van de Wally die Barry Atsma speelt. “Aad was aanwezig bij die scene”, vertelt Barry. “Dat was een heel bijzonder moment. Dat de zoon van de man die ik speel aanwezig was en dat hij zijn kleinzoon in de scene ziet die gaat over hoe zijn vader opgepakt werd.”

De film is nog te zien bij AnnexCinema. Meer info hier.


Meer over Bioscoop AnnexCinema ontdekken?

Bioscoop AnnexCinema bioscopen

Geopend12:30 - 22:30

Rosmolenlaan 1, Woerden

Bekijk meer:bioscopen
Pagina 1/2
⟵ swipe swipe ⟶

adv.