Toch huisarts in weekend en avond in Woerden: dit wil je weten

Door Sylvia Vos 25 januari 2018

Al maanden – wat zeggen we – járen is er ophef in Woerden over het verdwijnen van de huisartsenpost en de Spoedeisende Hulp uit het Zuwe Hofpoort ziekenhuis naar Leidsche Rijn (lees hier meer daarover). Er lijkt nu een oplossing te zijn gevonden. Het hoe, wat, waar en wanneer van deze oplossing lees je hier. 

Wie gaan dit doen?

MedSync BV en Allerzorg BV heten de organisaties die in het gat willen springen dat is ontstaan door het verdwijnen van de huisartsenpost (HAP) in het Woerdense ziekenhuis. Zij werden benaderd door de gemeente Woerden, die zocht naar een oplossing.

Je leest het goed, het gaat om bv’s, dat zijn dus bedrijven. Allerzorg is een bedrijf – met hoofdkantoor in Woerden – dat door het hele land gespecialiseerde zorg aan huis biedt. Bijvoorbeeld kraamhulp en wijkverpleging. En MedSync is een bedrijf dat adviseert bij organisatorische veranderingen in de zorg en de organisaties daarbij begeleidt.

Wat gaan zij doen in Woerden?

Eigenlijk openen deze twee bedrijven gewoon een extra huisartsenpraktijk in Woerden. Maar dan wel eentje die élke dag open is en ook elke dag tot 22.00 uur ’s avonds. “Omdat dát de tijden zijn, dat de meeste vraag is naar huisartsenzorg”, vertelt Chester Bishop van Allerzorg.

Dus deze huisartsen zijn nog steeds niet ’s nachts bereikbaar?

Klopt. Laura Kaper van MedSync: “Vooral in de weekenden en ’s avonds zijn de piekmomenten van vraag naar een huisarts. De vraag in de nacht is vele malen minder.”

Maar overdag kun je toch net zo goed naar je eigen huisarts?

“De regels schrijven voor dat je als huisartsenpraktijk niet alleen ’s avonds open mag zijn”, legt Laura uit waarom de nieuw op te richten praktijk niet gewoon alleen de avonduren open is.

Is dit dan exact hetzelfde als elke andere huisarts in Woerden?

Het zijn gewoon huisartsen in een praktijk, waar je met je klachten terechtkunt. Ook huisartsen uit Woerden die hierin geïnteresseerd zijn zouden zich kunnen aanmelden. Wat dat betreft werken huisartsenpraktijken net als elk ander bedrijf. Elke arts kan er ‘solliciteren’ en gaan werken. Op die manier zou gewoon je eigen huisarts nog kunnen treffen in deze praktijk.

Laura: “Maar in principe regelen wij onze eigen bezetting van huisartsen, maar ook bijvoorbeeld van verpleegkundig specialisten. En wij zijn meer gericht op service. Dus we zullen bijvoorbeeld eerder zeggen ‘kom maar langs’.”

Is dit duurder dan mijn eigen huisarts?

“Nee”, legt Chester uit. “Er zijn gewoon vaste tarieven voor behandelingen door je huisarts en dit is ook gewoon verzekerde zorg.”

Moet ik weg bij mijn eigen dokter?

Nee dat hoeft niet, je kunt gewoon bij je eigen huisarts blijven, maar het mag wel. Dat is uiteraard ook wat de nieuwe praktijk best zou willen, want net als een winkel klanten moet hebben, moet een praktijk patiënten hebben om uit de kosten te komen.

Waar en wanneer?

Laura: “In de ideale wereld was het gisteren al klaar, maar dat is helaas niet zo. We kijken naar een aantal locaties, maar dat is allemaal nog niet rond. Het streven is om alles in de eerste helft van dit jaar af te hebben.”

adv.