Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: je lege chipszak bij het plastic afval gooien?

Door Jurgen Rupschus 12 september 2019

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Met deze week: mag je je lege chipszak bij het plastic afval gooien? Wij vragen het even aan Monique à Campo van de Milieustraat in Woerden.

In Woerden scheiden al aardig wat mensen hun afval. Plastic bij het plastic, papier bij papier en rest bij rest. Maar hé, waarom mag je die vette pizzadoos dan niet bij het oud papier gooien? Er zijn een hoop producten die in de andere afvalbak moeten dan je zou verwachten.

Plastic of rest?

Zo’n twijfelgevalletje is toch wel die lege zak chips. Elke keer (bijna dagelijks dus, haha) als we met een lege zak chips van de bank stappen, twijfelen we: moet-ie in de zak met plastic afval of bij het restafval? Spreekt voor zich, toch? Bij het plastic natuurlijk! Of toch niet?

(Tekst loopt door onder gifje) 

Chips Crying While Eating GIF - Find & Share on GIPHY

Aluminiumlaagje

Uh, nee! Dat heb je verkeerd gedacht. De lege zakken chips moeten bij het restafval. En hoezo dat dan? Monique: “Als een verpakking bestaat uit kunststof (plastic) met aluminium ertegenaan gekit, dan mag het niet bij het PMD-afval.” En de meeste chipszakken bestaan aluminium met plastic. “Aluminium en plastic los mag dan weer wel bij het PMD. De machines die het afval uit elkaar halen, kunnen de de twee materialen van de chipzakken of verpakking van bepaalde borrelnootjes niet los van elkaar halen.”

De aluminium laag in de chipszakken zorgen ervoor dat licht en lucht geen effect hebben op de chips. De chips kan anders onder andere zacht worden. Monique: “Er zijn ook wel chips die in een plastic verpakking zitten zonder aluminium. Dan mag het wel weer bij het PMD.”

Lekkere instinker

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld filterkoffiepakken. Aluminiumfolie als verpakking, zoals folie om thuisbezorgde maaltijden, hoort wel gewoon bij het PMD. Dat die lege chipszakken een behoorlijke instinker zijn, kunnen we toch wel stellen!

En doe het goed

Goed, je weet nu dus dat Lays-zak áltijd bij het restafval moet. In Gouda kreeg iemand ooit een boete van €90,- (!) omdat hij zijn chipszak in de plastic afvalzak had gedaan. Dat zijn bijna 45 chipszakken! Gelukkig zijn we in Woerden minder streng. Monique: “Wij gaan ervan uit dat niemand met opzet een chipszak expres bij het PMD-afval doet in plaats van het restafval. Onze aandacht gaat niet uit naar het beboeten van eventuele foutjes, maar naar het informeren over afval scheiden.

Season 1 Nbc GIF by The Good Place - Find & Share on GIPHY


Lees ook:

Milieustraat Woerden stadserf

Afval scheiden in Woerden: Wat doe je met het afval van je grote schoonmaak op zolder?

Het is de bedoeling dat wij Nederlanders in 2020 nog maar 100 kilo restafval per persoon produceren....
Bee's Wraps Woerden

Woerden zegt doei tegen plastic zakjes; vervang ze met deze Bee’s Wraps

Gebruik jij nog vaak plastic zakjes die je na één keer gebruiken in de prullenbak gooit? Ze zijn eve...

Afval scheiden in Woerden: ‘Waar staan die oudpapiercontainers dan?’

Het is de bedoeling dat wij Nederlanders in 2020 nog maar 100 kilo restafval per persoon produceren....

Afval scheiden in Woerden: ‘moeilijkheid bij pmd scheiden in Woerden is de mentaliteit’

Het is de bedoeling dat wij Nederlanders in 2020 nog maar 100 kilo restafval per persoon produceren....

Afval scheiden in Woerden: ‘Twee weken gft in je huis houden is onmogelijk’

Het is de bedoeling dat wij Nederlanders in 2020 nog maar 100 kilo restafval per persoon produceren....

Mag dat, zwemmen in de Woerdense Singel?

Niets is zo lekker als met 35+ graden een verkoelende duik in het water te nemen. Veel mensen in Woe...

adv.