Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: kippen houden in een woonwijk in Woerden?

Door Carin van der Meij 28 oktober 2020

Altijd fijn: buren met een haan die het woord ‘ochtend’ wel heel flexibel neemt. Boerderijgeluiden op z’n tijd zijn best leuk, maar continu gekakel en gescharrel terwijl jij thuis aan het werk bent kan nog wel eens wat irritatie losmaken. Wij vroegen ons af of je eigenlijk wel kippen mag houden als je in een woonwijk woont?

Het houden van kippen is in de meeste gemeenten – zolang het niet voor overlast zorgt – in elke tuin toegestaan. Zo niet? Dan staat deze uitzondering beschreven in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente.

Kippen in Woerden

Slaan we de APV van Woerden erop na dan komen we letterlijk geen kip tegen. Dat wil dus zeggen dat je kippen mag houden. “Het is niet verboden om kippen te houden bij je eigen woning”, licht een woordvoerder van de gemeente Woerden toe. Ook hanen vallen daaronder. Op dat gebied is het een kwestie van een beetje rekening houden met elkaar vindt de woordvoerder.  “Als je hanen hebt weet je dat ze gaan kraaien. Probeer bij overlast er in eerste instantie samen uit te komen. Iedereen heeft tenslotte wel eens last van buren.”

Vergunning

Voordat je in de stress schiet: er zit een maximum aan het aantal kippen in tuinen in de woonwijk. “Het is niet zo dat je zomaar een paar duizend kippen in je achtertuin kunt zetten, dan moet je toch echt een vergunning aanvragen.” En sowieso veel ruimte hebben: een kip heeft al snel 5m2 nodig. “Volgens mij ligt de grens rond de dertig.”

Lees meer

Rijdende rechter

Burenruzie? In Woerden is dat (bijna) nooit zo erg dat het tot boetes leidt

Wat zijn we toch een vredelievend volkje, wij Woerdenaren. Dat blijkt maar weer uit cijfers van het ...

Het verhaal van de twee bekendste hanen van Woerden

Hot(wing)spot: kip in alle soorten en maten bij nieuwe poelier in Woerden

Meer over

Dieren Gemeente

adv.