Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat, een PMD-zak zomaar op straat zetten in Woerden als de container en haakjes vol zijn?

Door Jurgen Rupschus 23 januari 2020

Jij scheidt misschien altijd netjes jouw plastic afval en loopt één keer per week naar de container of de lantaarnpaal met haakjes om de gele PMD-zak weg te brengen. Kom je eenmaal daar, zit de container vol of is er geen haakje meer te vinden. Natuurlijk heel goed dat iedereen zo fanatiek het afval scheidt, maar wat doe jij dan met die zak?

Je kunt de zak natuurlijk weer mee naar huis nemen. Maar veel mensen zetten de zak naast de PMD-container neer. Maar mag dat eigenlijk wel? Wij vragen het aan aan Madelon Dijkstra, communicatieadviseur afval en reiniging van de gemeente Woerden.

Bomvol

Vooral in de tweede week van januari puilden er veel PMD-containers uit en stonden veel zakken naast de containers in Woerden. Daar heeft Madelon wel een verklaring voor.”Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de feestdagen, die zorgen voor extra afval, want mensen zijn vrij en er wordt meer gegeten. En tijdens de jaarwisseling waren de verzamelcontainers tijdelijk gesloten (vanwege vuurwerk).”

Afvaldumping en boete

De vraag of je PMD-zakken zomaar op straat mag zetten heeft een ja- en nee-antwoord. “Op de dag van huis-aan-huisinzameling en de avond ervoor mogen de zakken op straat gezet worden. De PMD-zakken mogen daarbuiten niet zomaar op straat worden gezet, dat is afvaldumping en dat zorgt voor vervuiling en irritaties bij omwonenden”, vertelt Madelon. Als het duidelijk is wie de vervuiler is, dan kan er een boete van €140,- volgen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bij winkelcentrum Molenvliet. Ingestuurde foto.

Wat te doen bij volle container?

Je mag de PMD-zakken ook niet naast de container zetten, bijvoorbeeld als de container vol is, vertelt Madelon ons. “En datzelfde geldt voor de PMD-haken, ook die mogen alleen gebruikt worden op de dag van inzameling of de avond ervoor. Als de PMD-container helemaal vol is (of er is een storing), dan kunnen mensen dit melden bij de gemeente via telefoonnummer 14 0348 of deze website. De PMD-zakken kunnen dan in een andere container worden gegooid, naar de Milieustraat gebracht worden of weer mee naar huis worden genomen.”

Als er toch veel PMD-zakken naast de container staan en er is een melding gedaan, dan komt de servicewagen van de gemeente de zakken ophalen.

Perscontainers

In de gemeente Woerden staan zo’n vijftig PMD-containers. Op deze site kun je zien waar. We zien steeds vaker dat de containers vol zitten, maar de gemeente gaat niet vaker het PMD-afval ophalen. “Dat heeft te maken met logistiek en kosten. Wel kijken we momenteel naar zogeheten perscontainers voor PMD dat de capaciteit van een container kan vervijfvoudigen”, aldus Madelon.

Doorzichtige zak

Voor het PMD-afval kun je speciale zakken gebruiken die gratis verkrijgbaar zijn bij onder andere de supermarkten. “Voor het PMD moet er een doorzichtige zak worden gebruikt. Een alternatieve zak is niet toegestaan. De verwerker van het afval keurt deze namelijk af en hierna wordt het PMD als restafval verbrand.

Van container tot naar de supermarkt

De gemeente brengt al het PMD-afval bij verwerker Suez. Hier worden het plastic, metalen en drinkkartons gerecycled en hier worden weer nieuwe materialen van gemaakt. Check onderstaand filmpje maar hoe dat gaat.

Tekst gaat verder onder de video.

Chipszakken

In het PMD-afval zitten nog weleens spullen die er helemaal niet in horen. Madelon: “De meest voorkomende spullen die we tegenkomen bij het PMD en er niet in mogen zijn chipszakken (die moeten bij het restafval), plasticfolie en hard plastic (zoals kapot tuinmeubilair en speelgoed).”


Lees ook:

Mag dat: je lege chipszak bij het plastic afval gooien?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...
Keukenpapier gft afval kliko

Mag dat, keukenpapier en zakdoekjes bij het gft-afval?

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen ...
Spreeuwenzwerm Woerden

Dit is magisch: spreeuwenzwerm boven Woerden geeft geweldige show (video)

De spreeuwen in Woerden laten zich van hun beste kant zien. Dagelijks geven ze in de namiddag een bi...
autoruiten krabben

Mag dat, autorijden terwijl je niet alle ruiten volledig schoon hebt gekrabd?

Het lijkt misschien een open deur, maar als je soms zo eens om je heen kijkt op de weg als je bijvoo...
fietsverlichting

Mag dat, met knipperende fietslampen aan in het donker fietsen?

We snappen allemaal dat het belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het donker. Een ongeluk kan n...

Meer over

Gemeente

adv.