Mag dat, barbecueën langs de Singel en in de Woerdense parken?

Door Sylvia Vos 15 mei 2018

Te zien aan de drukte bij het vleesschap in de supermarkt deze mooie zonnige dagen, zijn we in Woerden dol op barbecueën. In de achtertuin natuurlijk, of op het balkon. Maar net zo heerlijk, of misschien nog wel fijner, is je (wegwerp)barbecue langs de Singel neerzetten en genieten van voorbijkomende bootjes. Of in een van onze mooie parken. Maar, mag dat? 

De site van de gemeente Woerden biedt geen uitkomst. Daar staat – zo op het eerste oog in elk geval – niets over barbecueën in de openbare ruimte, want daar hebben we het hier over. Misschien dat je na lang graven best eens ergens komt, maar die zoektocht besparen we onszelf voor het gemak. Want gelukkig zijn er altijd van die behulpzame woordvoerders die het graag even voor je uitzoeken.

Het simpele antwoord is: ja, dat mag.

Voetbal op je hamburger

Maar daar horen wel wat mitsen en maren bij, legt Gerold Borsboom uit namens de gemeente. Want: “je mag geen overlast geven voor de omgeving. En je mag ook de rotzooi niet achterlaten. En je moet ervoor zorgen dat het veilig blijft.

Dus als er op een veldje gevoetbald wordt, dan is je barbecue daar pal naast aansteken niet zo veilig. Als er kleine kinderen aan het spelen zijn, moet je ook opletten wat je doet. En andersom geldt ook: als er ergens gebarbecued wordt, dan moet je niet op een meter afstand gaan voetballen.”

Geen Project X graag

Eigenlijk komt het dus gewoon neer op ‘beschaafd’ gedrag vertonen, zoals met zoveel dingen. Oh ja, en je mag geen afvalstoffen verbranden, daar zijn wel regels voor. Je oude tuinzooi in de fik steken en daar een hamburger op leggen, dat mag dus niet. En je mag er ook geen Project X-barbecue van maken. Zodra je er een openbaar gebeuren van maakt, wordt het een evenement. En dan heb je een vergunning nodig.

Goed fatsoen en gezond verstand

Gewoon je goede fatsoen en gezonde verstand gebruiken dus mensen. Bluswatertje erbij, opletten voor je omgeving en dan lekker de fik in die barbecue en genieten van het uitzicht. Want prachtig is het!

Zwemmen en spetteren in het water

Hier kun je zwemmen in Woerden

Misschien is je vakantie voorbij, misschien ook niet. Als het écht warm is buiten, is er natuurlijk ...
Meerkoet waterkip broedplek Singel Woerden

Gespot: de eerste gebruiker van de nestpalen in de Singel

Er was op z'n zachtst gezegd wat scepsis over de broedpalen die de gemeente op drie plekken in de Si...
Singel Woerden avond lucht zonsondergang

Prachtig: dit zien de deelnemers aan de 40ste Singelloop

Deelnemers aan de Singelloop maandagavond (19 juni, start 20.00 uur) boffen eigenlijk maar. Want het...

adv.