Jojanneke werd plotseling ernstig ziek: ‘De hulp van vrijwilligers heeft mij zóveel rust gegeven’

Aangeboden door Vrijwilligershulp voor u 29 oktober 2018

Iemand vragen om hulp is niet makkelijk. Maar wist je dat er in Woerden ontzettend veel vrijwilligersorganisaties zijn die klaarstaan om jou direct te helpen? Jojanneke van ’t Hoog werd plotseling heel ziek en kon hierdoor haar dochter met een licht verstandelijke beperking niet genoeg aandacht meer geven. Om hulp vragen vond ze moeilijk, maar ze deed het toch en raadt nu iedereen die het nodig heeft aan datzelfde te doen.

Jojanneke uit Harmelen heeft drie kinderen. Nika (14), haar middelste kind, heeft een licht verstandelijke beperking en (een vorm van) autisme. “Toen ze nog jong was duurde alles veel langer voordat ze bijvoorbeeld kon lopen en fietsen. Ze heeft nooit op een reguliere school gezeten, omdat ze niet goed kan leren en weinig aansluiting heeft met andere kinderen. Nika zit nu op een speciale school voor voortgezet onderwijs. Sommige problemen zijn weg, maar er komen ook weer nieuwe bij. Het is belangrijk dat ze extra aandacht krijgt”, vertelt Jojanneke.

Plotseling niet goed

Die extra aandacht krijgt ze onder andere van haar ouders. Maar 2,5 jaar geleden ging het heel plotseling niet goed met Jojanneke. “Tijdens het hardlopen werd ik niet goed. Het werd zwart voor mijn ogen en ik moest veel overgeven. Via de huisarts ging ik naar de VU ziekenhuis in Amsterdam en daar werd een MRI-scan gemaakt. Daaruit bleek dat ik een hersentumor heb.”

‘De meiden van Handjehelpen zijn heel sociaal en konden goed overweg met mijn dochter’

Heftige periode

Dezelfde week nog werd Jojanneke geopereerd. En een paar maanden later weer. “De hersenoperatie duurde acht á negen uur, waarvan ik twee uur wakker was. Ook ben ik bestraald en heb ik chemokuren gehad. Dat was echt een heftige periode voor mij. Ik ben er redelijk uitgekomen, maar door de operatie heb ik hersenletsel. Hierdoor kan ik nu dingen minder goed onthouden.” Daarnaast raakte Jojanneke haar baan kwijt.

Handje helpen

Doordat Jojanneke zelf ziek werd, kon ze niet genoeg aandacht geven aan haar dochter. “Thuis liep het niet lekker en via een vriendin kwam ik in contact met Handjehelpen.” Handjehelpen biedt ondersteuning in de vorm van maatjes en oppashulp. “Elke woensdag was Nika vroeg uit school en had ze het nodig om iets leuks te doen. Ik trok dat echt niet, dus Handjehelpen was een geweldige uitkomst. Vanuit die organisatie kwam hier elke week een vrijwilliger langs om iets leuks te doen met Nika. De ene keer naar het centrum van Woerden of naar de bioscoop. Maar ook lekker knutselen en bakken met elkaar.”

‘Ik doe liever alles zelf, maar dat kon echt niet meer’

“Nika vond dat echt super. De meiden van Handjehelpen zijn heel sociaal en konden goed overweg met mijn dochter. En het belangrijkste: Nika kreeg de aandacht die ze verdiende. Het was heel fijn dat er speciaal voor haar iemand was voor op de woensdagmiddag”, zegt Jojanneke.

Hulp vragen

“Het moeilijkste voor mij was om hulp te vragen. Ik doe liever alles zelf, maar dat kon echt niet meer. Het was een zware periode. Ik raad iedereen aan die in een soortgelijke situatie zit, om ook vrijwilligershulp in te schakelen. De hulp van vrijwilligers heeft ons als ouders zóveel rust gegeven.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Vrijwilligershulp voor u. Meer over Vrijwilligershulp voor u ontdekken?

Vrijwilligershulp voor u dienstverlening

Meulmansweg 27, Woerden

Bekijk meer:dienstverlening

adv.