Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Afval scheiden in Woerden: ‘Waar staan die oudpapiercontainers dan?’

Door Sylvia Vos 21 augustus 2019

Het is de bedoeling dat wij Nederlanders in 2020 nog maar 100 kilo restafval per persoon produceren. Een Woerdenaar produceert nu 162 kilo en dat is dus nog te veel. Hoe gaan we dit fiksen in Woerden? Wij vroegen aan jou: wat vind jij lastig bij het scheiden van afval? En daar kregen we nogal wat reacties op. Vandaag deel 3 over oud papier scheiden. Met voor binnenstadsbewoners een regel waarvan wij denken: dat weet vast niet iedereen.

Lees hier deel 1 over gft en lees hier deel 2 over pmd.

Elke Woerdenaar kan in principe een oudpapiercontainer aanvragen, met andere woorden: een extra kliko voor in je tuin. Maar niet iedereen heeft een tuin of een die groot genoeg is om drie kliko’s in kwijt te kunnen. Dus wat doe je dan?

In Woerden kun je dan naar een van de verzamelcontainers voor oud papier die verspreid over de stad staan. “Daar zijn er 31 van”, zegt woordvoerder Madelon Dijkstra van Afval & Reiniging in Woerden.

Waar dan?

Maar waar die dan precies staan, is nog niet zo makkelijk te vinden, meldt Justin Egberts. “We hebben pmd- restafval- en grofvuilcontainers, maar ik weet nog steeds niet waar het karton en papier heen moet. Op de site van de gemeente staat ook niks nuttigs… Ik vraag mij dus vooral af waar die oudpapiercontainer staat.”

De locaties van de verzamelcontainers, voor als je geen eigen blauwe kliko hebt, staan wat verstopt op de website van mijnafvalwijzer.nl. Dit is het kaartje dat je op die site vindt met de locaties voor oudpapier-containers.

Locaties containers oud papier in Woerden:

(lees verder onder de afbeelding) 

Afbeelding: mijn afvalwijzer.nl

Op de kaart is duidelijk te zien dat er voor sommige mensen de container best een aardige wandeling of fietsrit is, zeker met een berg aan oud papier bij je. En de container in Harmelen is ook meteen de enige die daar is. In Kamerik en Zegveld staat helemaal niets.

Harmelen, Kamerik en Zegveld

“Dat komt”, legt Madelon uit, “omdat in de buitengebieden de meeste mensen ruimte hebben voor een minicontainer voor papier. Daar wordt het papier dus huis-aan-huis ingezameld en is er minder behoefte aan verzamelcontainers.”

Monique van den Berg woont in Harmelen en zegt: “Omdat ik drie containers wat te veel vind, heb ik geen papiercontainer. Ik moet het dus zelf ergens wegbrengen. Dat is niet altijd mogelijk. In Harmelen is geen plek om het heen te brengen met uitzondering van de de container die er een keer in de veertien dagen staat. Maar met een beetje pech staat hij er nog niet als ik naar mijn werk ga en is hij al weg als ik terugkom.”

Wist je dit?

Ook in de binnenstad staan niet veel verzamelplekken voor oud papier. “Zolang de lokale horeca er geen gebruik van maakt, anders zit-ie standaard vol”, zegt Harold Achterberg.

Een van de lezers laat weten het gewoon eens in de twee weken buiten neer te zetten in dozen die ze dicht kan vouwen, zodat niet alles eruit waait. Maar dat mag toch helemaal niet?

Langs de weg

Fout, dat mag dus in de binnenstad wel. Madelon: “In de vijfhoek (binnenstad) mag je op de dag van inzameling het papier gebundeld aan de kant van de weg zetten. Dit omdat veel inwoners van de binnenstad geen ruimte hebben voor een minicontainer en omdat het plaatsen van verzamelcontainers in de binnenstad een uitdaging is.”

Mocht jij tegen andere issues aanlopen, dan moet je vooral bij de gemeente aan de bel trekken, zegt Madelon. “Daar waar mensen behoefte hebben aan meer of andere inzamelmiddelen, gaan we op zoek naar oplossingen.”

Lees ook:

Kassabonnen Woerden

Mag dat, in Woerden kassabonnetjes bij het oud papier gooien?

Vertel ons dat dit niet herkenbaar is: ga je eindelijk weer eens je tas uitmesten, komt daar toch ee...
Singelloop 2017 Woerden

Grappig! Kinderen kunnen gewikkeld in wc-papier meedoen aan de Singelloop

De Singelloop is per definitie iets leuks om naar te kijken. En als je dol bent op hollen ook om aan...
Pizzadoos pizza

Mag dat, je vette pizzadoos bij het oud papier gooien?

Het lijkt heel simpel: je hebt net lekker je Domino’s-pizza weggewerkt, je veegt je vingers af en go...

Afval scheiden in Woerden: ‘Twee weken gft in je huis houden is onmogelijk’

Het is de bedoeling dat wij Nederlanders in 2020 nog maar 100 kilo restafval per persoon produceren....

Afval scheiden in Woerden: ‘moeilijkheid bij pmd scheiden in Woerden is de mentaliteit’

Het is de bedoeling dat wij Nederlanders in 2020 nog maar 100 kilo restafval per persoon produceren....

Meer over

Gemeente

adv.