Afval scheiden in Woerden: ‘moeilijkheid bij pmd scheiden in Woerden is de mentaliteit’
Het is de bedoeling dat wij Nederlanders in 2020 nog maar 100 kilo restafval per persoon produceren. Een Woerdenaar produceert...
Het is de bedoeling dat wij Nederlanders in 2020 nog maar 100 kilo restafval per persoon produceren. Een Woerdenaar produceert nu 162 kilo en dat is dus nog te veel. Hoe gaan we dit fiksen in Woerden? Wij vroegen aan jou: wat vind jij lastig bij het scheiden van afval? En daar kregen we nogal wat reacties op. Vandaag deel 4: afval na de grote schoonmaak.
Stel: je hebt een vlijtig weekend en besluit de zolder en kelder eens op te ruimen. Oude spellen, schilderijtjes, kapot servies, boeken, foto’s, knutselwerkjes, beeldjes, haarspullen, reistassen, kapotte slippers en meer prullaria, het kan allemaal weg. Klein spul, wat groter spul. Heerlijk om zo opgeruimd te zijn toch?
Je zou natuurlijk al die ellende in de ondergrondse container kunnen mikken, maar dat is misschien wat asociaal. Dus: netjes alles in zakken en even naar de milieustraat brengen. Kost je een ritje, maar prima, je zit toch in de ‘doe-stand’.
Bij de milieustraat blijkt dat je dat beter niet had kunnen doen. Die zakken weggooien, kost je €10,- per zak. Het alternatief? Op laten halen als grofvuil kost je €25,-. Of alle zakken leegmaken en wat er in zit gesorteerd aanbieden, daar waar het hoort. Misschien toch maar in de ondergrondse mikken dan, die bende? Ook al zit er dan van alles tussen wat daar niet thuishoort?
Volgens teammanager afval & Reiniging in Woerden Monique à Campo is het allemaal een kwestie van keuzes.
Ze zegt: “Als inwoner stel ik mijzelf de volgende vragen: wil ik scheiden? Wil ik zo min mogelijk grondstoffen laten verbranden? Wil ik zoveel mogelijk grondstoffen recyclen? Zijn er nog spullen die andere mensen kunnen gebruiken, voor niks of tegen betaling? Afhankelijk van mijn normen en waarden, mijn kijk op het milieu, mijn visie op duurzaamheid beantwoord ik deze vragen.”
En dan komt het er volgens haar dus inderdaad op neer dat je er dus voor kunt kiezen om alles in de ondergrondse te gooien. “Het wordt dan verbrand. Grondstoffen die mondiaal steeds schaarser worden (bijvoorbeeld aardolie om plastic van te maken) worden verbrand i.p.v. opnieuw gebruikt. Ik verklein mijn kans op een kleine teruggave van de afvalstoffenheffing. Het is mijn keuze om dit zo te doen.”
Maar die andere keuze is dus wél scheiden. Monique leeft zich even in de situatie in en zegt: “Is het veel werk? Jazeker, thuis heb ik een paar dozen neergezet waarin ik dingen scheid. Sommige dingen breng ik naar de Roemeniëmarkt of Noppes. Kapot servies en beeldjes enzovoorts doe ik in een doos voor de Milieustraat. Er is ook een doos waarvan ik niet weet waar dat heen moet. Daar kan ik de mannen op de Milieustraat naar vragen.
Een doos met papier, kapotte boeken, tijdschriften etc. kan bij het oud papier. En een doos met ‘grofvuil’ kan ook naar de Milieustraat. Zeker omdat ik op zaterdag naar de Milieustraat ga, wil ik thuis al zoveel mogelijk scheiden. Anders krijg ik stress als er veel auto’s achter me staan te wachten. Het is een hele klus, maar geeft een tevreden gevoel. En ik ding nog steeds mee naar een teruggave van mijn afvalstoffenheffing in februari.”
Volgens haar komt het voor inwoners van Woerden elke dag weer, neer op keuzes maken. Zo ook in het geval van afval scheiden. Of je bereid bent om daarin tijd, ruimte, geld en moeite te investeren.
Loop jij soms bij het maken van de keuzes om afval te scheiden in Woerden aan tegen wat issues? Lees dan eens de artikelen die we schreven over scheiden van gft en pmd:
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken