Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Afval scheiden in Woerden: ‘Twee weken gft in je huis houden is onmogelijk’

Door Sylvia Vos 6 augustus 2019

Het is de bedoeling dat wij Nederlanders in 2020 nog maar 100 kilo restafval per persoon produceren. Een Woerdenaar produceert nu 162 kilo en dat is dus nog te veel. Hoe gaan we dit fiksen in Woerden? Wij vroegen aan jou: wat vind jij lastig bij het scheiden van afval? En daar kregen we nogal wat reacties op. Vandaag deel 1: gft-afval scheiden: “Een ondergrondse container voor gft zou ideaal zijn.” 

Vooral mensen die in zogenoemde hoogbouw wonen, appartementencomplexen of flats, of die in de binnenstad van Woerden wonen, lopen tegen moeilijkheden aan om hun gft-afval te scheiden. Want zij hebben in de regel geen eigen groene kliko.

Binnenstad

Cynthia Jansen woont in de Woerdense binnenstad en schetst haar situatie: “Twee weken gft in je huis houden is onmogelijk. Zeker in de zomer, want het stinkt dan naar een vuilnisbelt. De gemeente geeft zelf aan dat dit dan bij het restafval mag en dat kun je wel in de ondergrondse container gooien.”Maar dat is dus niet scheiden van afval. “Een aparte ondergrondse container voor gft zou ideaal zijn.”

‘Gft-afval in plastic zakjes tegen de stank: dit kan toch niet de bedoeling zijn?’

Hanny de Jong heeft een vergelijkbare ervaring. Zij vertelt dat ze haar groente en fruit zelfs in plastic zakjes stopt, vanwege de stank. “Dit kan toch niet de bedoeling zijn. Ik woon in een appartement. Daar is het dus erg slecht voor geregeld!”

Mág niet

Carolien vertelt al eens gebeld te hebben met de gemeente met de vraag wat zij dan met haar gft-afval moet in een vergelijkbare situatie. “Bij het restafval, was het antwoord dat zij kreeg. “Ik was zeer verbaasd! Dat snapten ze niet…”

Teammanager Afval en Reiniging Monique à Campo  zegt: “Dat was niet het juiste antwoord wat daar gegeven is, dus dat is heel vervelend. Natuurlijk is dat niet de bedoeling.” Sterker nog, legt ze uit, “Het mág ook niet volgens de regels, gft-afval bij het restafval.” Niet dat er boetes voor uit worden gedeeld op dit moment. “Op dit moment gaat de aandacht vooral naar mensen motiveren om te scheiden en niet naar regels handhaven.”

Overigens is extra ondergrondse containers voor gft plaatsen in Woerden geen optie, vertelt Monique. “Om verschillende redenen. Maar vooral omdat gft in containers ondergronds niet goed werkt, door de zuren die vrijkomen.”

Containers delen

Monique vertelt dat iedereen gratis een gft-container aan kan vragen via de site van de gemeente of door te bellen. “Daarbij zien we dat inwoners van hoogbouw het oplossen doordat buren vaak minicontainers delen of dat VVE’s er een ruimte voor vrijmaken in het gemeenschappelijke deel.”

Als dat geen optie is, is er soms nog een mogelijkheid: er kan een gft-cocon in de straat geplaatst worden, dat is een afsluitbare ruimte die neergezet wordt, waarin een of meerdere containers passen.

Cocon

Overigens is niet iedereen kritisch over gft-afval scheiden in Woerden. Lies van Zanten zegt: Wij wonen acht hoog in een appartement maar totaal geen probleem met afval scheiden. 6 literbakje voor gft-afval staat onderin het aanrecht. Als die vol zit naar de gft-verzamelbak brengen, plastic en papier in de containers en eens in de veertien dagen restafval. Wij hebben ondergrondse containers bij het complex staan.

Sleutelwoord in het succesvol scheiden van gft-afval bij Lies blijkt ook hier de gft-verzamelbak. Toch weer die cocon dus.

Daar zijn er op dit moment twee van in Woerden als pilot, vertelt Monique van Stadserf Woerden. Een op de Van Slingelandtlanen en een op de Jan van Beierenlaan. “We willen onderzoeken of een cocon werkt en dus zijn geld opbrengt.” De cocons kosten €2000 euro per stuk.

Naar aanleiding van het eerste artikel over afval scheiden op indebuurt en een reactie van een lezer, wordt er over een week of acht een derde cocon geplaatst in de Achterstraat.

Lees ook:

Afval Plastic zakken container

Afval scheiden in Woerden moeilijk? Vertel ons eens waar jij tegenaan loopt?

Het is de bedoeling dat wij Nederlanders in 2020 nog maar 100 kilo restafval per persoon produceren....
Milieustraat Woerden stadserf

Zo zit het met de nieuwe regels en kosten van bouw- en sloopafval inleveren in Woerden

Tot voor kort kon je op de milieustraat in Woerden de eerste kwart kuub bouw- en sloopafval gratis i...
ANP kerstboomverbranding

Mag dat, je kerstboom of ander afval verbranden in Woerden?

In sommige gemeentes is het een jaarlijkse traditie: kerstboomverbranding. En dan het liefst een zo ...
Utrecht Drijft opblaasflamingo

Mag dat, je opblaasflamingo of zwembadje bij het plastic afval gooien?

Die roze opblaasflamingo's, unicorns en zwembadjes hebben uitstekend werk verricht deze zomer. Maar,...
Zwerfafval containers

Dit vinden jullie van het ‘pimp-de-containerplan’ tegen zwerfafval

In Rotterdam en Gouda zijn mensen begonnen met een - in hun ogen in elk geval - briljant plan om zwe...
pmd-zakken in woerden rembrandtlaan

Er hangt wel heel veel afval in de stad; gemeente zoekt naar oplossing

Op verschillende plekken in Woerden, vooral in de binnenstad, lijkt het de afgelopen periode wel str...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.