Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Afval scheiden in Woerden: ‘moeilijkheid bij pmd scheiden in Woerden is de mentaliteit’

Door Sylvia Vos 13 augustus 2019

Het is de bedoeling dat wij Nederlanders in 2020 nog maar 100 kilo restafval per persoon produceren. Een Woerdenaar produceert nu 162 kilo en dat is dus nog te veel. Hoe gaan we dit fiksen in Woerden? Wij vroegen aan jou: wat vind jij lastig bij het scheiden van afval? En daar kregen we nogal wat reacties op. Vandaag deel 2: pmd-afval scheiden:  “Pmd-zakken zijn transparant, want dan zijn mensen netter met wat ze erin stoppen.”

Lees hier deel 1 over issues rond gft-afval in Woerden

Om eerst maar even het mysterietje op te lossen waar de container voor pmd in de Nieuwstraat is gebleven. Die is weggehaald, omdat de bak pal naast iemands huis stond.

Schipperen in de binnenstad

Een woordvoerder van de gemeente Woerden legt daarbij uit: “De pmd-container, voor plastic en metalen verpakkingen en drankpakken is op die locatie inderdaad weggehaald wegens overlast voor omwonenden. Dit is soms schipperen, ook voor een gemeente. We zijn druk bezig om in de buurt een andere geschikte locatie te vinden. Dat valt niet mee, zeker in de binnenstad!”

Alexandra Carolina vraagt waarom de inzameling van pmd niet ondergronds kan, net als gebeurt met de inzameling van restafval. “Die dingen moeten gewoon ondergronds worden. We betalen zat heffingen”, vindt ze.

Ondergronds?

Teammanager Afval en Reiniging Monique à Campo laat weten dat dat geen optie is. “Ondergrondse containers zijn lastig in verband met kabels, leidingen, archeologisch gebied en boomwortels. We zijn al blij als we de ondergrondse containers voor restafval kwijt kunnen in de binnenstad.”

‘Pmd- zakken zijn transparant, want dan zijn mensen netter met wat ze erin stoppen’

“Bovendien”, legt Monique uit, “ondergronds is niet wenselijk, want er is gebleken dat boven de grond pmd-afval schoner blijft. Om diezelfde reden zijn de pmd-zakken transparant. Mensen gedragen zich dan netter met wat ze in de zakken stoppen.”

Vaker ophalen?

Sabrina Okkersen zou graag zien dat het plastic afval vaker opgehaald wordt dan eens in de twee weken. Alles kan natuurlijk, zo laat Monique à Campo weten, maar ‘aan iedere ophaalronde hangt een prijskaartje.’ “We blijven kijken naar de beste service voor de minste kosten.”

Als je je pmd-afval eerder kwijt wilt, bijvoorbeeld omdat het niet fris ruikt, of je er geen plek voor hebt, dan kun je naar een van de pmd-verzamelcontainers in de stad. Die zijn extra neergezet voor als je eens in de twee weken te weinig vindt. In Woerden vind je de extra containers op deze plekken:

(Lees verder onder de afbeelding) 

Afbeelding: mijnafvalwijzer.nl

Alle exacte locaties vind je op mijnafvalwijzer.nl.

Te vroeg

Sophia Verschuur stoort zich eraan dat pmd-zakken veel te vroeg aan de paal worden gehangen. “Het feit dat de vuilniswagen net weg is, komt de eerste gele zak al aan de paal. Voor over 14 dagen.” Volgens haar is het probleem niet de moeilijkheid van het afval scheiden. “Het is de mentaliteit”, zegt ze.

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: gemeente Woerden

Monique vertelt dat het gemeld mag worden als er locaties zijn waar de zakken te vroeg buiten worden gehangen. “We checken of er een sticker met spelregels hangt bij de pmd-haak. Mocht dit niet voldoende zijn dan halen we de haak weg. Dit is op andere locaties effectief gebleken. Het blijkt dat mensen alleen te vroeg hun zak ophángen, ze zetten hem niet te vroeg neer.”

Sorteren in Indonesië?

Esther Oostveen zegt: “Wat ik het meest schrijnend vind, is dat ons plastic wordt afgevoerd naar Indonesië, waar de mensen met het sorteren van onze troep hun brood verdienen.” Maar dat klopt niet, laat de gemeente weten.

“Ons pmd gaat naar de verwerker SUEZ. Dat bedrijf sorteert het plastic afval op de samenstelling van het materiaal en het verwerken door erkende recyclers in Europa (met name CEDO in Nederland). Er is dus geen sprake van verwerking van het pmd van onze gemeente buiten Europa.”

Lees ook:

Afval scheiden in Woerden: ‘Twee weken gft in je huis houden is onmogelijk’

Het is de bedoeling dat wij Nederlanders in 2020 nog maar 100 kilo restafval per persoon produceren....
Afval Plastic zakken container

Afval scheiden in Woerden moeilijk? Vertel ons eens waar jij tegenaan loopt?

Het is de bedoeling dat wij Nederlanders in 2020 nog maar 100 kilo restafval per persoon produceren....
Milieustraat Woerden stadserf

Zo zit het met de nieuwe regels en kosten van bouw- en sloopafval inleveren in Woerden

Tot voor kort kon je op de milieustraat in Woerden de eerste kwart kuub bouw- en sloopafval gratis i...
ANP kerstboomverbranding

Mag dat, je kerstboom of ander afval verbranden in Woerden?

In sommige gemeentes is het een jaarlijkse traditie: kerstboomverbranding. En dan het liefst een zo ...

Mysteries opgelost: waarom er ineens een rits felgekleurde afvalbakken langs de weg staat

In de rubriek ‘Woerdense mysteries‘ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals toen we op on...
Zwerfafval containers

Dit vinden jullie van het ‘pimp-de-containerplan’ tegen zwerfafval

In Rotterdam en Gouda zijn mensen begonnen met een - in hun ogen in elk geval - briljant plan om zwe...
pmd-zakken in woerden rembrandtlaan

Er hangt wel heel veel afval in de stad; gemeente zoekt naar oplossing

Op verschillende plekken in Woerden, vooral in de binnenstad, lijkt het de afgelopen periode wel str...

Meer over

Gemeente

adv.