Te lekker! Dit zijn de winnende snertrecepten van Nienke en Marian (traditionele soep en snertspread)

Snertverkiezing
De snertgerechten net voordat de jury ze ging proeven. Foto: Stadshart Woerden

Snertweek, snertweer, snertverkiezing en snertkoningin. Ja, in Woerden houden we van snert. Nienke en Esther en Marian mogen zich de nieuwe snertkoninginnen van de stad noemen. Nienke maakte een eigenwijze snertspread en Marian de traditionele erwtensoep. En nu delen ze hun recepten met jou. Dus hup, die snertkeuken in!

Recept traditionele snert

Door: Marian Noorthoek (snertkoningin 2021 categorie traditioneel)

Nodig:

  • 1 ½ pond (750 g) krabbetjes
  • 1 hips
  • 2 pakken spliterwten
  • 1 knolselderij
  • 1 pakket gesneden erwtensoepgroenten
  • 1 (verse) rookworst
  • Zout, peper
  • 4 liter water

Bereiden:

Zet de krabbetjes en de hips met 4 liter water op. Als het kookt, schep dan met een fijne schuimspaan al het schuim eraf, net zolang tot de bouillon helder is (als je het helemaal goed wilt doen, gooi dan het water met schuim helemaal weg en zet het vlees op met schoon water). Laat de bouillon 3 uur op laag vuur trekken.

Schil ondertussen de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes. Haal het vlees uit de bouillon en voeg de spliterwten toe, deze moeten 1,5 uur koken. Roer steeds regelmatig met een houten lepel over de bodem, er mag geen ‘plak’ ontstaan.

Haal het vlees van de botten en snijd eventueel fijn. Haal zeentjes en vet weg. Doe het vlees bij de erwtensoep en voeg naar smaak zout en peper toe. Voeg ook de knolselderij en de erwtensoepgroenten toe. Blijf steeds roeren!

Wel de verse rookworst ca. 20 minuten in water dat net van de kook af is. Snijd de worst in plakjes en roer door de soep.

Invriezen: Als de soep een mooi geheel is en op smaak gebracht, koel deze dan zo snel mogelijk af. Gebruik hiervoor platte schalen etc. Doe de soep over in literbakken en vries in. Je hebt dan een mooie wintervoorraad van ca. 6 liter soep.

OF

Direct eten:
Serveer de soep met een sneetje roggebrood met katenspek en mosterd.

Eet smakelijk!

Het recept van de eigenwijze snertspread vind je op de volgende pagina.

Jolanda (winnares 2020) en Marian. Foto: indebuurt Woerden

Recept eigenwijze snertspread

Door: Nienke en Esther Dost-de Ridder (snertkoninginnen 2021 categorie eigenwijs)

Deze spread is misschien wel het koude, smeerbare, eigenwijze stiefbroertje van de traditionele snert. Maar, in mijn ogen niet minder lekker, gewoon iets eigenwijzer! Dit is hoe je ‘m maakt.

Ingrediënten:

  • Spliterwten (400 gram)
  • Bouillon
  • Kikkererwten uit blik (100 gram)
  • Knoflook (2 tenen)
  • (Cashew) noten (100 gram)
  • Laurier (2 blaadjes)
  • Kruidnagel (1 a 2)
  • Mosterd (2 theelepels)
  • Olijf- en zonnebloemolie
  • Zout en peper (naar smaak)
  • Kurkuma (naar smaak)
  • Paprikapoeder (naar smaak)
  • Gerookte spekjes (125 gram)
  • Winterpeen (1)
  • Roggebrood (5 sneetjes)

De spread:

Begin met het koken van de spliterwten in bouillon. Het lekkerste is om je eigen bouillon te maken, maar een bouillonblokje kan ook. Voeg aan de bouillon laurier en kruidnagel toe. Hoe lekkerder je bouillon, hoe lekkerder je spread. Kook de spliterwten, giet de erwten af vlak voordat ze uit elkaar vallen en laat de erwten goed uitlekken en afkoelen.

Vergeet je niet de laurier en kruidnagel eruit te halen? Ondertussen laat je de kikkererwten ook goed uitlekken. De cashewnoten laat je wellen door er kokend water op de gieten en dit een uurtje te laten staan.

Als alle bovenstaande ingrediënten uitgelekt en afgekoeld zijn, kun je beginnen met het maken van de spread. In een blender of met een staafmixer, pureer je de spliterwten, kikkererwten, olijfolie knoflook en de helft van de cashewnoten tot een gladde spread. Is je spread te dik? Voeg een beetje water toe. Is je spread te waterig? Voeg dan nog wat gewelde cashewnoten toe.

Breng de spread op smaak met zout, peper, paprikapoeder en mosterd. Bewaar de spread in een afgesloten bakje in de koelkast.

Toppings:

Je kunt aan de slag met de toppings van de snertspread. Hiervoor bak je wat spekjes krokant en laat je deze afkoelen. De winterpeen rasp je fijn. Ook gaan we voor de toppings spliterwten frituren, voor een krokantje op de spread.

Hiervoor moeten de spliterwten eerst 2 uur wellen in warm water. Na het wellen giet je de
erwten af en dep je ze droog met een theedoek. Frituur de erwten in zonnebloemolie op ongeveer 175 graden voor +/- 4 minuutjes of totdat ze goudbruin zijn.

Laat de erwten uitlekken en besprenkel ze met zout, paprikapoeder en kurkuma.
De bovenstaande toppings: de krokante spekjes, geraspte wortel en gefrituurde spliterwten strooi je nu bovenop je spread.

Als laatste rooster je sneetjes roggebrood in de oven om ze tot toastjes te maken voor bij je
spread. Dit doe je op 170 graden, heteluchtoven, tot ze krokant aanvoelen. Even goed laten afkoelen en je kunt smullen van je snertspread op een krokant stukje roggebrood. Je hebt waarschijnlijk genoeg voor de hele familie, delen kan altijd!

Jolanda (winnares 2020) en Nienke. Foto: indebuurt Woerden

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Aanschuiven voor lunch of diner bij Kookatelier Cheffrey: nu kan het”

Aanschuiven voor lunch of diner bij Kookatelier Cheffrey: nu kan het

Ga naar “Dit foodtruckfestival is eind juni in Woerden”

Dit foodtruckfestival is eind juni in Woerden

hoppaaa woerden
Ga naar “Yes: de kersen van de familie Oosterom zijn er weer”

Yes: de kersen van de familie Oosterom zijn er weer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Gilet € 14,99”

Gilet € 14,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “AARDBEIEN”

AARDBEIEN

  • Jumbo
  • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “TROS TOMATEN Los per 500 gram € 0,89”

TROS TOMATEN Los per 500 gram € 0,89

  • Jumbo
  • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “AH Chinese kool € 1,39”

AH Chinese kool € 1,39

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 11 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Matchmaker voor vrijwilligers”

Matchmaker voor vrijwilligers

  • Hart voor Woerden
  • Parttime

Topper

Ga naar “Coördinator Vrijwilligersacademie”

Coördinator Vrijwilligersacademie

  • Hart voor Woerden
  • Parttime

Topper

Ga naar “Chauffeur Bakwagen AH Online”

Chauffeur Bakwagen AH Online

  • Tempo-Team
  • Parttime

Agenda

Ga naar “Festival ’t Wonder”

Festival ’t Wonder

  • Van 16 jun t/m 17 jun
Ga naar “Koeiemart 2023”

Koeiemart 2023

  • 25 oktober 2023
Ga naar “Bravour Shantyfestival”

Bravour Shantyfestival

  • 10 juni 2023