Say snert! Dit zijn de snertkoninginnen van Woerden!
Tijdens de Koeiemart wat eigenlijk geen Koeiemart was, maar toch een beetje, zijn Marian Noorthoek en Nienke Dost tot snertkoninginnen…
Snertweek, snertweer, snertverkiezing en snertkoningin. Ja, in Woerden houden we van snert. Nienke en Esther en Marian mogen zich de nieuwe snertkoninginnen van de stad noemen. Nienke maakte een eigenwijze snertspread en Marian de traditionele erwtensoep. En nu delen ze hun recepten met jou. Dus hup, die snertkeuken in!
Door: Marian Noorthoek (snertkoningin 2021 categorie traditioneel)
Nodig:
Bereiden:
Zet de krabbetjes en de hips met 4 liter water op. Als het kookt, schep dan met een fijne schuimspaan al het schuim eraf, net zolang tot de bouillon helder is (als je het helemaal goed wilt doen, gooi dan het water met schuim helemaal weg en zet het vlees op met schoon water). Laat de bouillon 3 uur op laag vuur trekken.
Schil ondertussen de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes. Haal het vlees uit de bouillon en voeg de spliterwten toe, deze moeten 1,5 uur koken. Roer steeds regelmatig met een houten lepel over de bodem, er mag geen ‘plak’ ontstaan.
Haal het vlees van de botten en snijd eventueel fijn. Haal zeentjes en vet weg. Doe het vlees bij de erwtensoep en voeg naar smaak zout en peper toe. Voeg ook de knolselderij en de erwtensoepgroenten toe. Blijf steeds roeren!
Wel de verse rookworst ca. 20 minuten in water dat net van de kook af is. Snijd de worst in plakjes en roer door de soep.
Invriezen: Als de soep een mooi geheel is en op smaak gebracht, koel deze dan zo snel mogelijk af. Gebruik hiervoor platte schalen etc. Doe de soep over in literbakken en vries in. Je hebt dan een mooie wintervoorraad van ca. 6 liter soep.
OF
Direct eten:
Serveer de soep met een sneetje roggebrood met katenspek en mosterd.
Eet smakelijk!
Het recept van de eigenwijze snertspread vind je op de volgende pagina.
Door: Nienke en Esther Dost-de Ridder (snertkoninginnen 2021 categorie eigenwijs)
Deze spread is misschien wel het koude, smeerbare, eigenwijze stiefbroertje van de traditionele snert. Maar, in mijn ogen niet minder lekker, gewoon iets eigenwijzer! Dit is hoe je ‘m maakt.
Ingrediënten:
De spread:
Begin met het koken van de spliterwten in bouillon. Het lekkerste is om je eigen bouillon te maken, maar een bouillonblokje kan ook. Voeg aan de bouillon laurier en kruidnagel toe. Hoe lekkerder je bouillon, hoe lekkerder je spread. Kook de spliterwten, giet de erwten af vlak voordat ze uit elkaar vallen en laat de erwten goed uitlekken en afkoelen.
Vergeet je niet de laurier en kruidnagel eruit te halen? Ondertussen laat je de kikkererwten ook goed uitlekken. De cashewnoten laat je wellen door er kokend water op de gieten en dit een uurtje te laten staan.
Als alle bovenstaande ingrediënten uitgelekt en afgekoeld zijn, kun je beginnen met het maken van de spread. In een blender of met een staafmixer, pureer je de spliterwten, kikkererwten, olijfolie knoflook en de helft van de cashewnoten tot een gladde spread. Is je spread te dik? Voeg een beetje water toe. Is je spread te waterig? Voeg dan nog wat gewelde cashewnoten toe.
Breng de spread op smaak met zout, peper, paprikapoeder en mosterd. Bewaar de spread in een afgesloten bakje in de koelkast.
Toppings:
Je kunt aan de slag met de toppings van de snertspread. Hiervoor bak je wat spekjes krokant en laat je deze afkoelen. De winterpeen rasp je fijn. Ook gaan we voor de toppings spliterwten frituren, voor een krokantje op de spread.
Hiervoor moeten de spliterwten eerst 2 uur wellen in warm water. Na het wellen giet je de
erwten af en dep je ze droog met een theedoek. Frituur de erwten in zonnebloemolie op ongeveer 175 graden voor +/- 4 minuutjes of totdat ze goudbruin zijn.
Laat de erwten uitlekken en besprenkel ze met zout, paprikapoeder en kurkuma.
De bovenstaande toppings: de krokante spekjes, geraspte wortel en gefrituurde spliterwten strooi je nu bovenop je spread.
Als laatste rooster je sneetjes roggebrood in de oven om ze tot toastjes te maken voor bij je
spread. Dit doe je op 170 graden, heteluchtoven, tot ze krokant aanvoelen. Even goed laten afkoelen en je kunt smullen van je snertspread op een krokant stukje roggebrood. Je hebt waarschijnlijk genoeg voor de hele familie, delen kan altijd!
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Woerden en blijf op de hoogte van alles over en rondom Woerden.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper
Topper