Bijzonder! Er komt een winkel zonder kassa in de Rijnstraat: ‘We halen de boerderij naar de stad’
In het oude pand van de hobbyshop komt een winkel zoals we die nog niet kennen in Woerden. Ramona Schalkwijk opent in maart de deuren van Oogst. Een zelfbedieningswinkel vol met producten van lokale boeren. ‘Ik wil mensen aan het gezonde eten krijgen’
Met een app ontgrendel je de deur en binnen vul je je mandje. Via Ideal reken je vervolgens af. Ramona brengt met haar winkel Oogst een bijzonder concept naar Woerden. “Het is een onbemande winkel en bijna alle producten komen bij lokale boeren vandaan. We halen de boerderij naar de stad.”
Toegankelijk
Handig als je geen tijd of zin hebt om alle landwinkels af te rijden en toch gezond en duurzaam bezig wilt zijn. “Boeren hebben zoveel mooie producten. Daar zijn we trots op. Ik wil dat toegankelijk maken voor alle Woerdenaren. Niet iedereen wil of heeft (altijd) tijd om een rondje langs de landwinkels te gaan.”
Tekst gaat verder na de foto

Bij Oogst kun je vanaf 11 maart terecht voor (biologische) groenten en fruit tot melkproducten en zelfgemaakte notenpasta’s, jam en chutneys. Ook (glutenvrije) koeken en bloemen liggen in de schappen. “We verkopen geen vulling, maar voeding.”
Oog voor de natuur
De noten voor de pasta komen in de toekomst van de bomen die Ramona zelf heeft neergezet. Ze is eigenaar van boerderij Bloemenweidemelk in Montfoort. Een agro-ecologisch en biodivers bedrijf. “Alles op is gericht op gezond eten en zo min mogelijk emissies. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen hebben we afgebouwd. Ik wil meehelpen aan het creëren van een gezonde leefomgeving. Het is toch leuker om naar een land vol bloemen en bomen te kijken.”
Tekst gaat verder na de instagrampost
Dat Ramona nu Oogst bij haar werkzaamheden oppakt is geen bijzondere stap voor haar. “Ik wist op mijn 12e al dat ik het bedrijf van mijn ouders wilde overnemen. Voor het zover was ben ik fysiotherapie gaan studeren. Daarbij ben ik holistisch gaan werken en heb ik de voeding opgepakt. Ik adviseer graag mensen over gezonde voeding. Ik wil mensen op de gezonde weg helpen.”
De meeste producten in de schappen van Oogst komen van boeren en voedselbossen in een straal rond 30 kilometer van Woerden. “De rest komt van landelijke initiatieven die onderdeel zijn van het winkelconcept.” Oogst is opgezet door Joost van Schie en Fennie Lansbergen. Hun eerste winkel staat in Leiden. Via franchisenemers zoals Ramona hopen ze de boerenwinkel verder in Nederland uit te rollen.
Zonder kassa
Om naar binnen te kunnen zet je de Oogst app op je telefoon. Via een knop in de app open je de winkel, je pakt de producten uit de schappen en in de app klik je aan wat je hebt. Bij het weggaan reken je via de app af. In de winkel hangen camera’s en iedereen die binnenkomt wordt geregistreerd. Daarnaast is er regelmatig iemand aanwezig om alles aan te vullen en netjes te houden. “Het is fijn dat ik Leiden als voorbeeld heb, daar werkt het concept.”
Met de extra inkomsten uit de winkel kunnen de deelnemende boeren verder verduurzamen. “Zo helpen we elkaar!” Oogst opent op 11 maart en is dagelijks toegankelijk tussen 6.00 en 22.00 uur.