Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aan tafel met Marieke: ‘Krentenbollen zonder granen met de smaak van gevulde koeken’

Door Kirsten Bliekendaal 11 juli 2020

Geen kookboek meer nodig. In deze rubriek deelt een Woerdenaar elke week zijn of haar favoriete recept. Van oma’s appeltaart tot een vegan stamppotje tofu. Gewoon omdat het lekker is of omdat er een bijzonder verhaal achter schuilt zoals de uit nood geboren krentenbollen van Marieke.

Het hebben van een allergie heeft niet alleen maar nadelen ondervond Marieke van Kouwen uit Kamerik. Haar dochter kan slecht tegen onder andere granen waardoor brood uit de supermarkt uit den boze is. “Met zoveel allergieën is het lastig om iets in de winkel te vinden, ik ben zelf gaan zoeken en vond dit recept voor krentenbollen.”

Niet dat ze alleen voor haar dochter bakt. “Het hele gezin vindt de bolletjes lekker, de eerste lading uit de oven haalt de vriezer vaak niet. De bolletjes zijn niet standaard, het is een combinatie van een gevulde koek en krentenbol.” In de ‘broodjes’ gaat helemaal geen graan. “Via de alternatieve geneeskunde werd ons aangeraden granen te mijden. Sinds we dat doen is mijn dochter bijna eczeem vrij. Het recept voor deze krentenbollen is gebaseerd op de Paleo manier van eten.” (Dat is eten zoals onze voorouders dat deden, onder andere zonder suiker en zo min mogelijk granen en gluten).

Recept

Bereidingstijd: +- 1 uur en 10 minuten

Ingrediënten (voor 9 stuks):

200 gr amandelmeel
150 gr tapioca
3/4 tl baksoda
snufje zout

2 eieren
100 ml kokosmelk
60 ml kokosolie (vloeibaar)
2 el honing

150 gr rozijnen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Voeg in een kom de droge ingrediënten samen (de eerste vier op de lijst). Voeg daarna de natte ingrediënten toe en als laatste de rozijnen. Zet het beslag 30 minuten in de koelkast. Maak dan met natte handen negen bolletjes en leg ze op de bakplaat. Is het deeg te nat? Voeg dan een beetje kokos- of tapiocameel toe. Schuif de bakplaat in de oven voor 30 minuten. Als de bolletjes klaar zijn, laat ze dan afkoelen op een rooster (en kijk uit voor gezinsleden die niet kunnen wachten totdat ze zijn afgekoeld).

Marieke: “Met een beetje boter of gewoon zonder iets zijn ze het lekkerst.”


Dit vind je misschien ook wel interessant:

Proef koken internationaal eten

Proef Zuid-Afrika in Woerden: zo maak je de melktert van Ursula (met recept)

We hebben in Woerden mensen die recepten van heel ver mee hebben genomen. Want er wonen hier meer da...

Voor de aagjes: achter de ruiten van Woerdense winkels hangen bijzondere verhalen

Elke ondernemer in Woerden heeft zijn of haar eigen verhaal. Wist je dat je deze verhalen sinds kort...

Proef Hongarije in Woerden: zo maak je de pittige pörkölt van Monique (met recept)

We hebben in Woerden mensen die recepten van heel ver mee hebben genomen. Want er wonen hier meer da...
Koken cheesecake

Zo maak je de Amerikaanse cheesecake van Carol uit Woerden

We hebben in Woerden mensen die recepten van heel ver mee hebben genomen. Want er wonen hier meer da...
sushi woerden nieuw

Hier in Woerden opent een nieuw afhaal- en bezorgrestaurant met sushi

Foodies opgelet! In Woerden opent volgende week in de binnenstad een nieuw afhaal- en bezorgrestaura...

adv.