Het Stadsmuseum heeft een bijzondere expo over water: ‘Dit is anders dan andere tentoonstellingen’

Aangeboden door Stadsmuseum Woerden

In het Stadsmuseum Woerden zie je de tentoonstelling (ON)PEILBAAR WATER met diverse kunstwerken
Je ziet alle bijzondere kunstwerken tot en met 5 maart 2023 | Foto: Stadsmuseum Woerden

Bij een museum denk je misschien aan een verzameling kunstwerken, die een conservator bij elkaar zoekt. Maar soms gaat het nét wat anders. Nu is Stadsmuseum Woerden de opdrachtgever achter de werken van acht jonge en doorgewinterde kunstenaars. Het resultaat zie je vanaf 22 oktober 2022 in de tentoonstelling (ON)PEILBAAR WATER.

Het thema van deze tentoonstelling is geen toeval, vertelt conservator Stephanie Rompa. “In 2022 heeft Woerden verschillende jubilea. Niet alleen heeft de stad 650 jaar stadsrechten, ook is het 350 jaar geleden sinds hét rampjaar van de stad.”

Feestelijke jubilea

In 1672 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de voorloper van ons Nederland, aangevallen door de Fransen. Om hen tegen te houden wordt een strook land onder water gezet: de Oude Hollandse Waterlinie. Dit jaar is trouwens ook de viering van 900 jaar waterbeheer in Nederland én 700 jaar Groot Waterschap Woerden. Je snapt: dat moet gevierd worden!

In relatief korte tijd zette Stephanie en het team van Stadsmuseum Woerden de expositie op. “We vroegen een aantal verschillende kunstenaars om hun idee in te sturen. Dat mocht breed zijn, van geschiedenis tot de actualiteit van klimaatverandering. Het was mooi om te zien hoe dat thema ging leven bij de kunstenaars.”

Het proces is superspannend

Uiteindelijk mochten acht kunstenaars hun plan uitwerken. Ze hadden water als thema en werkten allemaal met iets anders: van verf, glas en textiel tot 3D-video’s en foto’s. “Samen met de artiesten zochten we een plekje uit waarvoor zij hun werk maakten. Als conservator is het proces superspannend. Je zet ze aan het werk en dan is het bijzonder om te zien wat eruit komt. Dat is toch wel anders dan een tentoonstelling maken rondom werken die al bestaan”, zegt Stephanie.

Van (inter)nationale talenten tot gevestigde kunstenaars

In (ON)PEILBAAR WATER ontdek je hoe de kunstenaars kijken naar onderwerpen zoals klimaatverandering, schoon drinkwater en wateroverlast. Bekende namen zijn Rob Sweere met zijn dreamscapes en Elly Nederpeld met haar textiele kunstwerken. Ook jonge (inter)nationaal talent krijgt een podium bij Stadsmuseum Woerden.

Lees verder onder de foto’s >

De moeite waard om te zien

Waarom wil je deze voorstelling zien als Woerdenaar? Stephanie: “De kunstwerken zijn heel vernieuwend en divers. Je ziet zoveel verschillende vormen en disciplines, maar allemaal hebben ze water als rode draad. Je moet het gewoon zien.”

Dat is fijn voor kunstenaars

Dit is trouwens niet de eerste keer dat het museum een opdracht gaf aan kunstenaars. Ook voor de expositie rondom Bonifatius liet het museum werken maken, maar toen ging het alleen om textielkunst. “Door zulke opdrachten krijgen kunstenaars niet alleen een podium, maar ook een salaris voor hun werken. We geven de opdracht en krijgen subsidie van het Mondriaanfonds, maar het werk blijft van de kunstenaars. Die manier van tentoonstellingen maken bevalt ons goed.”

Zie het als eerste

De tentoonstelling (ON)PEILBAAR WATER opent op 22 oktober 2022 en is te zien tot en met 5 maart 2023. Elke week kun je meelopen met de gratis instaprondleiding: elke eerste en derde zondag van de maand en de tweede en vierde donderdag van de maand. Kijk voor meer informatie in de agenda van Stadsmuseum Woerden.

Met je toegangskaartje kun je niet alleen deze expositie bekijken. Voor 6 euro bezoek je ook de andere tentoonstellingszalen. Waar wacht je op? Snel naar het Stadsmuseum Woerden!

Stadsmuseum Woerden

4,3
(170)

Kerkplein 6, 3441 BG Woerden

Nu gesloten

Meer informatie

Stadsmuseum Woerden

4,3
(170)

Kerkplein 6, 3441 BG Woerden

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Getipt

Ga naar “Deze zorgverzekeraar verbindt jouw buurt: lees hier hoe”

Deze zorgverzekeraar verbindt jouw buurt: lees hier hoe

Aangeboden door Stichting Zorg en Zekerheid

Ga naar “Weekendtip: ga aan de slag in de natuur bij Landgoed Bredius”

Weekendtip: ga aan de slag in de natuur bij Landgoed Bredius

vrijwilliger woerden
Ga naar “Tip: binnenkort vind je een Legobeurs in Woerden”

Tip: binnenkort vind je een Legobeurs in Woerden

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Ierse Riblappen € 4,99”

Ierse Riblappen € 4,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Diverse Huizedop kerst deco € 5,99”

Diverse Huizedop kerst deco € 5,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit flairbroek** € 9,99”

True Spirit flairbroek** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Fuze Tea 0.25-1.25 liter* van € 4,18 voor € 2,09”

Alle Fuze Tea 0.25-1.25 liter* van € 4,18 voor € 2,09

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit spaghettitop met kant**”

True Spirit spaghettitop met kant**

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Customer Service medewerker”

Customer Service medewerker

 • Groenendijk Bedrijfskleding
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Linschotenloop”

Linschotenloop

 • 17 december 2022
Linschotenloop 2018 hardloopevenementen