Getipt: 5 x de mooiste Utrechtse landschappen om te wandelen deze herfst

Aangeboden door RoutesinUtrecht.nl – Routebureau Utrecht

In de regio Utrecht kun je deze herfst lopen over veel wandelroutes van RoutesinUtrecht.nl zoals het Kromme Rijn Pad
Foto: RoutesinUtrecht.nl

Zeg je herfst, dan zeg je wandelen. In de provincie Utrecht ben je daarvoor helemaal goed want hier heb je ontzettend veel verschillende soorten natuur. RoutesinUtrecht.nl tipt jou de leukste wandelroutes voor de herfst door verschillende landschappen in de provincie Utrecht. Deze pareltjes horen dit najaar zeker op je bucket list!

Wandelen in het Groene Hart

Het Groene Hart is de place to be voor het oer-Hollandse landschap. Aan de lintwegen kom je de typische strokenverkaveling tegen met monumentale boerderijen. Hier kom je rust en weidse, open weidegebieden tegen. Vijfheerenlanden – met Lexmond, Vianen en Ameide – is de nieuwste gemeente in het Groene Hart en maakt van dit stukje Utrecht een groot gebied.

De eerste wandeling in het Groene Hart leidt je van Luistenboel naar Zouweboezem (9 kilometer). Ben je hier al eens geweest in een ander seizoen? De doorkijkjes en spannende paden zorgen ervoor dat deze wandelroute elk seizoen opnieuw de moeite waard is.

Ook wandelroute Rondje Portengen van 7 kilometer vind je in het Groene Hart. Hij ligt vlakbij recreatiegebied Bosdijk en hier ontdek je de kavels met roots in de middeleeuwen. Fun fact: Portengen dankt haar naam aan de Franse stad Bretagne.

In de regio Utrecht en het Groene Hart kun je in de herfst heel veel routes wandelen en lopen
Foto: Manja Herrebrugh

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is natuurlijk bekend van het prachtige bos, afgewisseld met heide, vennen en stuifzand. Je kunt hier flink de benen strekken dankzij de hoogteverschillen. Ook voor paddenstoelen kastanjes en beukennootjes zoeken moet je in de bossen zijn en vergeet de mooi gekleurde bomen niet.

Wandelroute de Smidsput (6 kilometer) start op Toeristisch Overstap Punt (TOP) Beauforthuis. De wandelroute loopt door de prachtige bossen en heidegebied van de Utrechtse Heuvelrug, het Krakelingse Bos en langs twee putten, de Smidsput en de Put van Wallenberg. 

In de regio Utrecht kun je in de herfst heel veel routes wandelen en lopen
Foto: Manja Herrebrugh

Wandelen in de Gelderse Vallei

Laat je niet verwarren door de naam: de Gelderse Vallei ligt ook voor een deel in de provincie Utrecht. Je vindt het direct naast de Utrechtse Heuvelrug. De Gelderse Vallei heeft vooral een agrarisch landschap en hier stromen beken, kanalen, griften (Utrechtse waterwegen) én de Grebbelinie.

Je kent misschien de term olifantspaadjes: uitgesleten paden in het gras. Paden ontstaan vaak waar mensen een vaste route volgen en krijgen soms een naam die past bij hun functie. Denk bijvoorbeeld aan kerkepaden en melkpaden. Een klompenpad is een wandelroute die je zoveel mogelijk leidt over onverharde paden, boerenland en historische tracés lopen. Klompenpad Oudenhorsterpad (8 kilometer) loopt op de grens van Gelderland en Utrecht, door de Gelderse Vallei.

In de regio Utrecht kun je in de herfst heel veel routes wandelen en lopen
Foto: Manja Herrebrugh

Wandelen in Eemland

Bij Arkemheen-Eemland valt de extreme weidsheid meteen op. Het gebied biedt een thuis aan veel zeldzame planten en vogels. Het open weidelandschap doe je misschien denken aan het Groene Hart, maar de vergezichten zijn misschien wel nog adembenemender. Met Amersfoort en Spakenburg in de buurt is dit een prachtig gebied om een herfstwandeling te maken en vervolgens neer te strijken in een van deze gezellige steden.

De Wandelroute Eemland (8 kilometer) van Natuurmonumenten is meer dan de moeite waard voor vogelliefhebbers. Je start vanaf TOP Theetuin Eemnes en loopt over middeleeuwse dijken, onverharde wandelpaden en oude klinkers. Bij het Eemmeer kun je watervogels bespieden in de vogelkijkhut.

Foto: Manja Herrebrugh
Wandelschoenen aan en gaan! | Foto: Manja Herrebrugh

Wandelen in het Rivierengebied

De Kromme Rijn is de rode draad door het rivierengebied, van Wijk bij Duurstede tot aan de stad Utrecht. Naast de rivier staan de uiterwaarden, boomgaarden en de Nieuwe Hollandse Waterlinie centraal in dit gebied. Ver weg van de drukte, diep verscholen in de natuur, vind je de forten van de Hollandse Waterlinie. Deze robuuste locaties vormen samen het grootste rijksmonument van Nederland én zijn sinds een jaar ook UNESCO Werelderfgoed.

Het Klompenpad Lint- en Liniepad (9,7 kilometer) start op TOP Eiland van Schalwijk. Dit is een rondwandeling door het natuurgebied rond de Nieuwe Hollandse Waterlinie en deels de uiterwaarden bij de Lek.

Tijdens de wandelroute Rondje Liniepontje in regio Utrecht kom je Fort Honswijk tegen
Fort Honswijk | Foto: Manja Herrebrugh

Bonustips voor extra wandelingen

De stad Utrecht en de Vechtstreek zijn natuurlijk niet echt landschappen, maar zijn wel zo mooi dat deze een aparte vermelding verdienen. De Vechtreek en aangrenzend de Loosdrechtse Plassen met al het water zijn prachtig in de herfst. En vergeet vooral de natuur in de stad niet. Wellicht let je er nooit zo op, maar het is wél heel bijzonder!

Het Vredevoetpad van 7,5 kilometer start bij Streekmuseum Vredegoed. De rustige natuurwandeling gaat door het Oer-Hollandse landschap bij Tienhoven. Misschien spot je wel bijzondere vogels en zeldzame planten!

Je kunt de Wandelroute groen, groener, groenst starten vanaf elk punt van de route. De route is ruim 13 kilometer en kort je makkelijk in. Deze wandelroute brengt je langs de natuur van de Leidsche Rijn door parken, via het strand en door sprookjesachtige bossen. Even pauzeren? Dat je kan bij de diverse horecagelegenheden die je tegenkomt.

De herfstbomen in Leidsche Rijn in regio Utrecht zijn prachtig om langs te wandelen
Herfstbomen in Leidsche Rijn | Foto: Manja Herrebrugh

Nog meer tips

Ga volledig offline en laat je telefoon lekker in je zak zitten. Deze wandelroutes volg je eenvoudig met de wegwijzers van wandelknooppunten of kleurenmarkeringen. Mis je toch een bordje? Maak dan een melding via Meldpunt Routes.

Zoek je nog meer inspiratie voor een wandeling die prachtig is deze herfst? Kijk dan eens op de website van RoutesinUtrecht.nl.

Je kunt het Hollandse IJsselpad in regio Utrecht ontdekken dankzij de wandelpalen
Foto: Anne Hamers

RoutesinUtrecht.nl – Routebureau Utrecht

Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht

Meer informatie

RoutesinUtrecht.nl – Routebureau Utrecht

Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht

Meer informatie

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Deze leuke dingen kun je dit weekend doen in Woerden (3 – 5 februari)”

Deze leuke dingen kun je dit weekend doen in Woerden (3 – 5 februari)

Ga naar “Shared dining in Woerden: bij deze restaurants kun je lekker samen delen”

Shared dining in Woerden: bij deze restaurants kun je lekker samen delen

Ga naar “Voor de casanova’s in Woerden: liefdevolle tips voor Valentijnsdag”

Voor de casanova’s in Woerden: liefdevolle tips voor Valentijnsdag

kasteel woerden valentijnsdag

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “sloggi 3-pack slips € 13,99”

sloggi 3-pack slips € 13,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99”

WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Ariel pods+ van € 54,95 voor € 21,98”

Alle Ariel pods+ van € 54,95 voor € 21,98

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis”

JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Functioneel Beheerder”

Functioneel Beheerder

 • Ferm Werk
 • Fulltime/Parttime
Ferm Werk

Agenda

Ga naar “Maak een collectieve herinnering aan water bij Stadsmuseum Woerden”

Maak een collectieve herinnering aan water bij Stadsmuseum Woerden

 • Stadsmuseum Woerden
 • T/m 6 feb

Topper

Ga naar “Festival ’t Wonder”

Festival ’t Wonder

 • Van 16 jun t/m 17 jun
Ga naar “Koeiemart 2023”

Koeiemart 2023

 • 25 oktober 2023
Ga naar “Repair Café Woerden”

Repair Café Woerden

 • Repair Café Woerden
 • 4 maart 2023
Repair Café Woerden
Ga naar “Woerdense Muzieknacht”

Woerdense Muzieknacht

 • Woerden Bruist
 • 11 februari 2023