7 x dit zijn de mooiste plekken om te wandelen, fietsen of varen in de buurt van Woerden

Aangeboden door RoutesinUtrecht.nl – Routebureau Utrecht

Nederland is een echt waterland en dat zorgt vaak voor een hoop plezier. RoutesinUtrecht.nl tipt jou de leukste fietsroutes, wandelingen en vaarroutes rondom Utrecht langs, op en over de Utrechtse wateren. Deze pareltjes horen deze zomer zeker op je to do list!

Reis terug in de tijd

Bijna een vijfde van Nederland bestaat uit water. Niet zo gek dus dat we drie eeuwen lang het water als verdediging gebruikten. De wandelroute Rondje Liniepontje leidt je in 10,2 kilometer langs meerdere forten. Zet deze route zeker in je agenda, want je kunt hem alleen in de lente en zomer lopen. Dat komt omdat je twee keer de Lek oversteekt. Met zo’n 15.000 stappen is je stappenteller helemaal tevreden.

De geschiedenis van de Grebbelinie gaat terug tot de achttiende eeuw en is te beleven met de fietsroute Grebbelinie Midden. Bijvoorbeeld in het Fort aan de Buurtsteeg bij het startpunt. De route gaat verder door prachtige natuur, langs het water en de dorpen Scherpenzeel en Renswoude. De ideale plek voor een heerlijke tussenstop.

Tijdens de wandelroute Rondje Liniepontje in regio Utrecht kom je Fort Honswijk tegen
Foto: Manja Herrebrugh / RoutesinUtrecht.nl

Ga te land of te water

Back in the days, in de zeventiende eeuw, was het in de zomer niet uit te houden in steden als Amsterdam. Rijke kooplieden vertrokken daarom naar hun buitenhuizen in de regio Utrecht en namen daarbij hun hele hebben en houwen mee. Het water was hun snelweg. Hoe dat was, ontdek je tijdens de sloepenroute Vecht-Zuid, Loosdrechtse Plassen en Kalverstraat van 38 kilometer. Tijdens deze vaartocht zie je de buitenplaatsen zoals ze bedoeld zijn, want de voorkant staat richting het water. Onderweg krijg je genoeg kansen om aan te meren bij een terrasje of bij een van de dorpen Maarssen, Breukelen en Nieuwersluis.

Amersfoort is het startpunt van de fietstocht Rondje Spakenburg. Vanaf de Keistad fiets je door natuurgebied Arkemheen-Eemland, een gebied met veel weidevogels en eindeloze vergezichten. Daarna kom je bij Bunschoten-Spakenburg, waar je ziet dat het dorp meer is dan de bekende klederdracht. Zo ligt de grootste zelfsturende waterkering (300 meter lang!) ter wereld in het plaatsje. Ben je uitgetrapt, dan kun je de laatste 45 minuten fietsen inruilen voor een vaartochtje op Fietsboot de Eemlijn.

Foto’s: RoutesinUtrecht.nl, Jolanda Koops-Walther

Neem een frisse duik

Na al dat wandelen en fietsen langs water ben je ongetwijfeld toe aan een duik. Dat kan! De fietstocht Kinderroute Woudenberg en Austerlitz telt 18 fietskilometers. Stop onderweg bij het prachtige Henschotermeer, waar bos en strand samenkomen en waar kinderen naar hartenlust kunnen zwemmen. Ook fiets je langs de Pyramide van Austerlitz waar je een prachtig uitzicht hebt en leuke attracties voor kinderen te vinden zijn. Met een bezoek aan pannenkoekenrestaurant Bergzicht is deze kinderfietsroute helemaal af.

Wandelroute Rondje Fort Maarsseveen is nog geen 4 kilometer en combineer je eenvoudig met een duik in de Maarsseveense Plassen. De hond mag mee, want rond de Kleine Plas mogen ze los lopen. Ga je in het weekend, vergeet dan niet een borrel te doen bij Fort Maarsseveen. Elke vrijdag tot en met zondag kun je er terecht voor een Spaans hapje of drankje. Dat is nog eens vakantie!

Foto’s: Anne Hamers, RoutesinUtrecht.nl

Bonustip voor een korte vakantie

Voor liefhebbers van wandelen heeft RoutesinUtrecht.nl nog een toffe bonustip. De meerdaagse wandelroute Hollandse IJsselpad van 37 kilometer is perfect voor een korte wandelvakantie! Je wandelt in je eigen tempo dwars door het Groene Hart waarbij je de loop van de Hollandse IJssel volgt. Onderweg kom je zowel het echte boerenlandschap tegen, als de middeleeuwse steden IJsselstein, Montfoort, Oudewater, Haastrecht en Gouda. Elke stad is een bestemming op zich met meerdere wandelroutes die jou alles vertellen over het verhaal van de Hollandse IJssel.

Je hoeft niet bang te zijn om te verdwalen. Elke van de vier etappes telt maximaal elf kilometer en volg je eenvoudig via de eigen, herkenbare bewegwijzering. Je begint bij Het Klaphek in IJsselstein en de bordjes ‘Hollandse IJsselpad’ wijzen je de weg. Aan het einde van de hele route reis je makkelijk naar huis met het openbaar vervoer.

Foto’s: Anne Hamers / RoutesinUtrecht.nl

Nog meer tips

Zoek je nog meer inspiratie voor een fietsroute, wandeling of vaartocht die prachtig is deze zomer? Kijk dan eens op de website van RoutesinUtrecht.nl.

Je kunt Utrecht en omgeving ontdekken met een fietsroute, vaartocht of wandeling
Foto: Seijbel Photography / RoutesinUtrecht.nl

RoutesinUtrecht.nl – Routebureau Utrecht

Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht

Meer informatie

RoutesinUtrecht.nl – Routebureau Utrecht

Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht

Meer informatie

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Gaaf! Doe deze 5 challenges in Woerden en voel je fitter en sterker”

Gaaf! Doe deze 5 challenges in Woerden en voel je fitter en sterker

Aangeboden door Ditzo

Ga naar “Deze activiteiten zijn er in Woerden te doen tijdens de Maand van de Geschiedenis”

Deze activiteiten zijn er in Woerden te doen tijdens de Maand van de Geschiedenis

Ga naar “Rocken maar! Legends of Rock in het Molenvlietpark in Woerden (met The Pinheads)”

Rocken maar! Legends of Rock in het Molenvlietpark in Woerden (met The Pinheads)

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Elektrisch droogrek van € 49,95 voor € 49,95”

Elektrisch droogrek van € 49,95 voor € 49,95

  • Geldig t/m 4 oktober 2022
Ga naar “Gillette bosch of tefal cadeau”

Gillette bosch of tefal cadeau

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Nor-Tec microfoon van € 9,95 voor € 9,95”

Nor-Tec microfoon van € 9,95 voor € 9,95

  • Geldig t/m 4 oktober 2022

Agenda

Ga naar “Historische Spelen”

Historische Spelen

  • Van 14 okt t/m 16 okt
Historische Spelen WoerdenHistorische Spelen Woerden
Ga naar “Snertweek XXL”

Snertweek XXL

  • Van 24 okt t/m 30 okt
Ga naar “Culture Run Woerden”

Culture Run Woerden

  • 9 oktober 2022
Ga naar “Koeiemart 2022”

Koeiemart 2022

  • 26 oktober 2022
Ga naar “Kiremko Nacht van Woerden”

Kiremko Nacht van Woerden

  • 25 oktober 2022