Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van X-factor tot aan de Ziggo Dome: zangeres Saja uit Woerden leeft haar droom

Door Kirsten Bliekendaal 8 oktober 2020

Correctie: bijna, leeft Saja Katte (28) haar droom. Sinds haar deelname aan X-factor staat het leven van de Woerdense in het teken van zingen. Haar doel, het podium van de Ziggo Dome, is dichterbij dan ooit.

Sterker nog: Saja stond al met een voet op dat gedroomde podium in Amsterdam. “Vanwege corona is het concert van Ladies of Soul verplaatst naar volgend jaar”, reageert Saja. “Ik zou er optreden als backing vocal.” De Woerdense zangeres bracht haar carrière op gang met haar deelname aan talentenjacht X-Factor in 2011. In het televisieprogramma schopte ze het met meidengroep Sway tot de kwart finale. “Eigenlijk is alles na het programma gaan rollen.”

Onbevangen

“We mochten met Angela Groothuizen op theatertour en daar leerde ik mensen uit het vak kennen en zij mij. Dat bracht mij werk.” Als backing vocal deelde ze het podium met artiesten als Waylon, Frank Boeijen en Ilse de Lange. Inmiddels is ze een van de vaste backing vocals bij Berget Lewis. “Toen ik mij opgaf voor X-factor was ik nog helemaal niet bezig met wat er zou kunnen gebeuren. We waren jong en een beetje onbevangen. Het was een van de leukste dingen die ik heb mogen doen.” Christina Aguilera was in die tijd haar voorbeeld, ooit zou ze worden zoals de zangeres. “Heb ik dat gezegd? Ik keek tegen haar op maar nu is mijn smaak toch wel anders”, zegt Saja lachend. “Het liefst luister ik naar muziek waarin heel veel gebeurd. Ken je H.E.R.? Dat is echt heel tof.”

Achtergrond

Als backing vocal treedt Saja niet veel op de voorgrond. “Dat hoeft van mij ook niet, ik droom op dit moment nog niet van een solo carrière of het maken van eigen muziek. Misschien komt dat nog.” Liever maakt ze de grote optredens op de achtergrond mee en leert ze anderen hun stem te gebruiken met de zanglessen die ze geeft. “Tijdens mijn musicalopleiding haalde ik onvoldoendes voor zingen omdat mijn stem niet deed wat ik wilde. Het lukte mij uiteindelijk wel en die ervaring gebruik ik nu in mijn zanglessen.” Een van de belangrijkste redenen dat Saja zangles geeft is het feit dat zij vindt dat iedereen moet kunnen zingen als hij of zij dat wil. “Of je nu zingt in de douche of professioneel je moet je vrij voelen en je niet schamen voor wat je doet. Dat hoop ik mijn studenten mee te geven. Het is leuk om dan resultaat te zien.”

Dubbel

Sinds maart is het wat stiller op het gebied van optredens. “Dat is wel lastig. Maar als ze zeggen dat het virus met zingen wordt verspreid, dan moeten we gewoon oppassen. Gelukkig heb ik mijn werk als muziekdocent nog, maar ik hoop wel dat dit alles snel voorbij is.” Ze kan niet wachten om eindelijk dat gedroomde podium van de Ziggo Dome te betreden. “Dat is wel een bucket list dingetje, zo noem je dat toch? Ooit hoop ik ook mijn eigen zangschool te beginnen. Dat ik echt kan leven van het zingen en er niets meer naast hoef te doen. Maar ik besef hoeveel geluk ik nu al heb. Dat wat ik het liefste doe is mijn werk geworden.”

Lees meer

Unalome Uitvaartbegeleiding - Manuela Wiltenburg

Manuela (49) is uitvaartbegeleider: ‘De polder kan een prachtige uitvaartlocatie zijn’

Manuela Wiltenburg (49) wilde na een lange, commerciële loopbaan, meer mensgericht en betekenisvol w...

Rudi en Astrid hebben al 25 jaar een kookwinkel: ‘Het is ons met de paplepel ingegoten’

Marijn verzacht het leed dat vergaderen heet: ‘Aan witte bolletjes met kaas doen we niet’

adv.