‘Ze vertellen maar één kant van het verhaal’: bioboer Koos uit Kamerik snapt veganisten niet

Mijke en haar vader Koos. Foto: Kirsten Bliekendaal

Slecht voor het milieu en zielig voor de dieren. Er gaan nogal wat verhalen rond over de vleesindustrie. Veel verhalen kloppen van geen kant volgens Koos van der Laan uit Kamerik. ‘We zijn volledig het contact met de natuur kwijt geraakt.’

“Weet je wel wat er allemaal in vleesvervangers zit?” Begint Koos zijn relaas over wat er mis is aan de argumenten om geen vlees meer te eten. ‘En weet je hoeveel kilometer die ingrediënten afleggen voordat het in de supermarkt ligt? Dat is pas slecht voor het milieu.”

Biologisch

Samen met zijn vrouw Monique runt hij biologische boerderij De Beekhoeve aan de Van Teylingenweg in Kamerik. “We hebben koeien, houden een aantal kippen en maken kaas en andere zuivelproducten die we onder andere verkopen in onze winkel.” Al hun producten zijn vrij van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, hun koeien leven voornamelijk van gras en de kippen lopen vrij rond.

Tekst gaat verder na de foto >

Biologische boerderij de Beekhoeve. Foto: indebuurt Woerden

Koos en Monique kozen er in 1998 bewust voor om op biologisch boeren over te gaan. “In die tijd startte de afzet van biologische melk in de supermarkt. We konden onze melk voor een meerprijs leveren.” Voor niet-biologische melk blijft de prijs in de supermarkt hetzelfde terwijl er steeds meer wordt geproduceerd. “Dat kost je als boer uiteindelijk geld. Biologische producten kosten meer, omdat de productie ook lager en extensiever is. Die verhouding is meer in balans.”

Antibiotica

Daarnaast heeft de biologische aanpak veel voordelen voor het milieu. “Niet per se voor de dieren, ze hebben net zoveel ruimte als op een niet-biologische boerderij, het verschil zit ‘m in de hoeveelheid en de samenstelling van het krachtvoer en ook in het medicijngebruik. Als is dat laatste de laatste jaren overal ontzettend omlaag gegaan.”

De koeien op de Beekhoeve krijgen alleen antibiotica als ze ziek zijn en krachtvoer – dat ze nauwelijks krijgen – is van biologische oorsprong. “Onze koeien eten eigenlijk alleen maar gras, daarin zitten gezonde enzymen en eiwitten.”

Tekst gaat verder na de facebookpost >

Die enzymen en eiwitten nemen de koeien op en scheiden dat weer uit via hun melk. “Daar zit het punt dat veel vegetariërs en veganisten missen”, zegt Monique. “Als mens kun je die enzymen en eiwitten uit plantaardige voeding niet goed omzetten. Dat doet de koe voor je. Met alleen supplementen of groenten krijg je nooit al die essentiële voedingsstoffen zoals calcium, B12 en eiwitten binnen.”

Onbewerkt

Van belang is wel dat je dan zoveel mogelijk onbewerkt eet en drinkt. “Onze melk is rauw en niet verhit. Daardoor blijven die voedingsstoffen aanwezig. Het maakt een groot verschil”, zegt Monique. “Sommige klanten die intoleranties hadden, konden wel de rauwe melk drinken.”

Ook voor plantaardige voeding gaat dat verhaal op. “Als je ziet wat voor een rotzooi we binnen krijgen door bewerkte producten, snap ik alle ziektes wel. Heb je wel eens het etiket van een vlees- of melkvervanger gelezen? En weet je wel waar die ingrediënten als soja en palmpit vandaan komen?”, vult dochter Mijke aan. Ook zij werkt, naast haar studie aan de Hogere Agrarische School, mee op de boerderij.

Tekst gaat verder na de foto >

Mijke in de boerderijwinkel. Foto: Kirsten Bliekendaal

Terug naar de basis, daar pleit de familie voor. “We zijn zo afgedwaald van de natuur. Daardoor raken we in disbalans en ontstaan er ziektes”, zegt Mijke. Die disbalans is volgens hen een algemeen probleem. Koos: “Kijk eens hoe we met de gezondheidszorg omgaan. Als je een klacht hebt, krijg je al snel een pil in plaats van dat ze naar de oorsprong van het probleem kijken.”

Volgens vader en dochter zien steeds meer mensen dat in. “Mensen worden zich meer bewust. Je ziet ook dat ze nu inzien dat je darmen invloed hebben op je mentale gezondheid. Voeding speelt daarin een grote rol.” Bij hun winkeltje op het erf zagen zij het om die reden de laatste twee jaar flink drukker worden.

Respect

“We hebben zelfs ex-vegans onder onze klanten”, zegt Monique. “Ik vertel altijd hoe wij met onze dieren omgaan. Dat we onze dieren zien als dienend. Ze zorgen voor de melk voor hun kalfjes, zorgen voor de kudde en zijn geen restproduct als ze dood gaan. Hun vlees dient de mens in plaats van dat het wordt weggegooid. Dat is een vorm van respect.”

Tekst gaat verder na de foto >

De koeien krijgen hoofdzakelijk gras gevoerd. Foto: indebuurt Woerden

Respect naar het dier, maar ook naar het milieu. Mijke: “Je hoort veel verhalen over de CO2-uitstoot van koeien. Maar wist je dat ons gras die CO2 ook weer net zo hard opneemt? Daarom hebben we zoveel ruimte nodig. Het is een kringloop, maar dat verhaal hoor je nooit.”

Dichtbij

Voor een duurzamere landbouw zijn de consumenten volgens Mijke hard nodig. “Je hebt meer invloed als consument dan je denkt. De vraag bepaalt het aanbod.” Wat je dan het beste kunt doen? “Eet alleen groenten uit het seizoen, het liefst direct bij de teler vandaan en koop je zuivelproducten bij de boer. Op die manier weet je waar het vandaan komt en doordat je de producten van dichtbij haalt, belast je het milieu ook nog eens een stuk minder.”

Proef- en beleefwinkel Beekhoeve

5,0
(4)

Van Teylingenweg 172, 3471 GK Kamerik

Nu gesloten

Meer informatie

We zochten nog veel meer voor je uit…

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie instellingen

Proef- en beleefwinkel Beekhoeve

5,0
(4)

Van Teylingenweg 172, 3471 GK Kamerik

Nu gesloten

Meer informatie

Proef- en beleefwinkel Beekhoeve

5,0
(4)

Van Teylingenweg 172, 3471 GK Kamerik

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “‘De pan gaat altijd leeg’: Bij soep- en saladebar SOEPel wordt er geen voedsel weggegooid”

‘De pan gaat altijd leeg’: Bij soep- en saladebar SOEPel wordt er geen voedsel weggegooid

SOEPel Bas
Ga naar “Waarom het pannenkoekenhuis van Herman een paradijs is voor kinderen én ouders”

Waarom het pannenkoekenhuis van Herman een paradijs is voor kinderen én ouders

Aangeboden door Qredits

Tante Truus naar Woerden (97 van 102)
Ga naar “De kapsalon van Sophie vind je op een bijzondere plek: ‘Ik knip mensen van 0 tot 99 jaar’”

De kapsalon van Sophie vind je op een bijzondere plek: ‘Ik knip mensen van 0 tot 99 jaar’

Sophie

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Brabantia Bo touch bin van € 259 voor € 129,50”

Brabantia Bo touch bin van € 259 voor € 129,50

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Gillette bosch of tefal cadeau”

Gillette bosch of tefal cadeau

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “25% korting op alle Blokker droogrekken, torens en hangdroogrekken”

25% korting op alle Blokker droogrekken, torens en hangdroogrekken

  • Geldig t/m 9 oktober 2022

Agenda

Ga naar “Snertweek XXL”

Snertweek XXL

  • Van 24 okt t/m 30 okt
Ga naar “Historische Spelen”

Historische Spelen

  • Van 14 okt t/m 16 okt
Historische Spelen WoerdenHistorische Spelen Woerden
Ga naar “Culture Run Woerden”

Culture Run Woerden

  • 9 oktober 2022
Ga naar “Koeiemart 2022”

Koeiemart 2022

  • 26 oktober 2022
Ga naar “Kiremko Nacht van Woerden”

Kiremko Nacht van Woerden

  • 25 oktober 2022