Voor bijzondere cadeautjes moet je hier zijn in Woerden: ‘We maken alles zelf’

Yvonne en Stefanie in het atelier Foto: Kirsten Bliekendaal

Grote kans dat je al honderd keer langs deze winkel bent gelopen, maar nog nooit binnen bent gelopen. Atelier Buitengewoon lijkt vanaf de buitenkant niet op een ‘gewone’ winkel. Dat is het ook niet. Alles maken ze hier met de hand. ‘Van kaarsen tot kussens en knuffels, we hebben het.’

Dat niet iedere Woerdenaar Atelier Buitengewoon kent is een beetje een raadsel voor Yvonne Hoebers. Ze is één van de begeleiders in het atelier aan de Kerkstraat. “Het kan zijn dat onze etalage wel heel kleurrijk is en dat mensen denken ‘wat is dat nu?’ en weer doorlopen. Of misschien is het het woord atelier.”

Kaarsen

Wie wél binnenstapt komt in een kleurrijke ruimte met planken vol kaarsen, leuke cadeautjes en kunstige tassen en kussens gemaakt van oude dekens.

Tekst gaat verder na de foto >

Tussen alle cadeauartikelen worden aan grote tafels weer nieuwe artikelen gemaakt. “Atelier Buitengewoon is een dagbesteding voor mensen met een zorgindicatie. Dat kan bijvoorbeeld autisme zijn of iemand in een re-integratietraject.”

Creatief

Er zijn veel initiatieven op dit gebied in Woerden, maar iets in de creatieve hoek was er volgens Yvonne nog niet. “Veel dagbesteding vind je in de horeca bijvoorbeeld maar op creatief gebied was er in Woerden nog niet veel.” De reden dat het atelier met vestigingen in Breukelen en Hilversum een jaar geleden opende in Woerden.

Tekst gaat verder na de foto >

Zo’n zestien mensen komen regelmatig naar de dagbesteding om hier aan het werk te gaan. Eén van hen is Stefanie. “Ik kom hier heel erg graag”, vertelt ze. “Als ik dit niet had, dan zou ik de hele dag op bed liggen denk ik.” Yvonne vult haar aan: “De dagbesteding geeft de deelnemers een doel op hun dag. Voor sommigen is het al een hele prestatie om hier naartoe te komen. Het geeft een reden om op te staan.”

Trots

Een hele leuke reden volgens Stefanie. “Ik ben er vanaf het begin bij geweest. Ik heb hier kaarsen leren maken. Ik vind het leuk om contact te hebben met de klanten die de kaarsen komen kopen. Als ze een eentje kiezen die ik heb gemaakt, vertel ik dat altijd. Het maakt je toch trots.”

Eerder werkte Stefanie in de horeca, maar de druk werd haar teveel. “Ik kan goed met mensen omgaan en heb acht jaar in de horeca gewerkt, maar het feit dat er bepaalde verwachtingen zijn vond ik lastig. Er ligt toch een druk op. Dat is bij het atelier niet.”

Tekst gaat verder na de foto >

Yvonne: “Hier mag iedereen zichzelf zijn. Er hoeft niets, maar we houden wel rekening met elkaar. Dat er geen tijdsdruk op projecten zit, maakt het voor deelnemers behapbaar.” Daarnaast maken zij met hun producten ook nog eens andere Woerdenaren blij. “Onze brokkelkaarsen maken we onder andere van oud kaarsvet dat bij de Duurzaamheidswinkel wordt ingeleverd. We maken ze in verschillende vormen, kleuren en maten. Het is een heel leuk Woerdens cadeautje.”

Ook de cadeauzakjes voor de kaarsen maken de deelnemers zelf van oude kleurplaten. De kussens en knuffels worden in een van de andere vestigingen gemaakt. “Wat we maken, hangt erg af van wat de deelnemers leuk vinden.”

Zelf kaarsen tappen

Binnenkort kun je bij het atelier terecht voor het tappen van je eigen kaarsen. “We zijn bezig met een kaarsvettap. Als je kaars is opgebrand, kun je hier nieuw kaarsvet tappen. Je kunt dan de verpakking of dat leuke glaasje waar de kaars inzat hergebruiken.”

Atelier Buitengewoon viert op 1 december het éénjarig bestaan. Er is een besloten borrel en de gehele dag kun je er in en uitlopen om een kijkje te nemen en/of een leuk cadeautje voor de feestdagen (of gewoon voor jezelf) te kopen.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “‘Zie het als een APK voor je lichaam’: deze drie Woerdenaren starten een praktijk die jouw lijf blij maakt”

‘Zie het als een APK voor je lichaam’: deze drie Woerdenaren starten een praktijk die jouw lijf blij maakt

Ga naar “Jump, jump, jump! Hier in Woerden kun je op wel vijftig trampolines springen”

Jump, jump, jump! Hier in Woerden kun je op wel vijftig trampolines springen

Ga naar “Goede voornemens? Op deze manier lukt afvallen wél: ‘Het gaat niet alleen over wat je eet’”

Goede voornemens? Op deze manier lukt afvallen wél: ‘Het gaat niet alleen over wat je eet’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Falcon thermo** € 9,99”

Falcon thermo** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Blazer € 29,99”

Blazer € 29,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Beauty kussensloop 60 x 70 cm € 4,99”

Beauty kussensloop 60 x 70 cm € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “DREFT, SUN OF FINISH VAATWASTABLETTEN 1+1 gratis”

DREFT, SUN OF FINISH VAATWASTABLETTEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Studio Home bedsprei met reliëf voor € 9,72”

Studio Home bedsprei met reliëf voor € 9,72

 • Action
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier”

Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier

 • Bij Robbert
 • Fulltime
Restaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Woerden heeft vacatures in de horeca openstaanRestaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Woerden heeft vacatures in de horeca openstaan

Topper

Agenda

Ga naar “Maak een collectieve herinnering aan water bij Stadsmuseum Woerden”

Maak een collectieve herinnering aan water bij Stadsmuseum Woerden

 • Stadsmuseum Woerden
 • Van 2 feb t/m 6 feb

Topper

Ga naar “Koeiemart 2023”

Koeiemart 2023

 • 25 oktober 2023
Ga naar “Gen X 90’s Dance Party”

Gen X 90’s Dance Party

 • Podium Bredius
 • 28 januari 2023
Ga naar “Repair Café Woerden”

Repair Café Woerden

 • Repair Café Woerden
 • 4 maart 2023
Repair Café Woerden
Ga naar “Repair Café Woerden”

Repair Café Woerden

 • Repair Café Woerden
 • 4 februari 2023
Repair Café Woerden