The rise of loaded fries in Woerden: hier kun je ze eten
Met friet kun je van alles doen. We kennen natuurlijk al de kapsalon en kipsalon. En sinds een paar jaar…
Helemaal volgeboekt is restaurant Elpitha in de laatste dagen voor hun sluiting. De familie Doulakis maakt zich op voor een nieuw avontuur aan de Havenstraat. Medio september openen zij er restaurant 2op12. “Zo spannend dit!”
“Ik vind het moeilijk om mensen nu te moeten zeggen dat we vol zitten”, zegt Nikos Doulakis. “Mensen willen toch nog even snel komen eten, maar we gaan niet weg hoor.” Op 3 juli sluit hij samen met zijn ouders Maria en Jorgos de deuren van hun Griekse restaurant aan de kazerne.
Een paar weken later openen zij onder een andere naam en met een aangepast concept hun nieuwe restaurant in de Havenstraat op nummer 12, het oude pand van De Smidse.
“Mensen schrokken toen ik het nieuws op social media had gezet. Veel mensen dachten dat we weg gingen uit Woerden.” Maar dat is alles behalve het geval. “Het werd tijd voor een frisse wind door het restaurant. Sinds vijf jaar ben ik iets meer naar de voorgrond getreden en nu gaan we het een beetje meer op mijn manier aanpakken.”
Tekst gaat verder na de foto >
Maria: “Wij hadden eigenlijk zoiets van: waarom niet gewoon dit restaurant oppakken en naar de Havenstraat gaan, maar ja dat zal wel een generatiedingetje zijn. Wat dat betreft moeten we ook wel meebewegen en Nikos gaat er echt voor. Dat is mooi om te zien!”
Het nieuwe restaurant van de famlie Doulakis gaat 2op12 heten, krijgt een compleet andere inrichting en een gedeelte van de kaart wordt aangepast. “Ik denk dat we zo’n 75% van de gerechten behouden. Aan de beroemde Giros van mijn vader komen we niet”, zegt Nikos met een lach.
“Het nieuwe restaurant is meer gericht op shared dining. Dat is geen tapas, maar zijn wel gerechten die je deelt met je tafelgenoten. Dat is ook wel een beetje zoals in de Griekse cultuur. Het is leuk, want zo kun je van alles wat proeven.”
Ook komen er cocktails op de kaart. Nikos gaat speciaal naar Thailand om de kunst van het mixen zich eigen te maken. “Een maand lang krijg ik er elke dag les, het is een gerenommeerde opleiding. Ik wil gewoon weten wat ik doe. Ik wil kwaliteit bieden en weten waar ik het over heb.”
Daarnaast verschijnen er iets meer vegetarische gerechten op de kaart en kunnen mensen er naast de Griekse lekkernijen ook terecht voor een sateetje. “We willen er voor iedereen zijn.”
Tekst gaat verder onder de foto >
Restaurant Epitha is sinds 14 jaar niet meer weg te denken uit Woerden. De stap naar een nieuwe locatie, met nieuwe inrichting en iets andere aanpak, is dan ook best een spannende voor de familie. “Alleen het interieur al wordt compleet anders. Er komen tafels van marmer, velvet stoelen en beige kalkmuren. In het midden komt een bar met groene tegels. Ik denk dat mensen hier wel aan moeten wennen”, zegt Nikos.
“Maar het is goed als er een frisse wind waait en het is fijn dat we iets kleiner gaan. Met 100 mensen op het terras hier was het soms niet te doen.” Daarnaast past de nieuwe richting van het restaurant meer in het straatje van Nikos. In de toekomst, als zijn ouders stoppen, wil Nikos het restaurant overnemen. “Voor nu hebben we een mooie middenweg gevonden, waar we ons alledrie in kunnen vinden.”
Maria: “Dat heeft wel een beetje discussie gezorgd, maar dat hoort erbij.” Nikos: “Eigenlijk hebben we elke dag wel dat we even botsen, maar we zijn duidelijk naar elkaar en aan het einde van de dag is het weer goed. We komen er altijd uit en weten van elkaar dat we nu eenmaal koppig zijn.”
Ook over de naam van het nieuwe restaurant is de familie het eens geworden. “Het was moeilijk om Elpitha los te laten omdat de betekenis (hoop, red.) zo mooi is. Toch wilden we een nieuwe naam. We hebben hier een dag zitten oefenen op hoe 2op12 klinkt als je het hardop uitspreekt.” Maria: “Ik ging met mijn stem omhoog aan het einde, dat hoefde niet”, zegt ze lachend. “Het is ons tweede restaurant op nummer 12”, verklaart Nikos de naam.
Half september hoopt de familie de deuren te openen van 2op12.
In onze gids
Populaire rubrieken