Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Uniek! Marja en Helma uit Harmelen verkopen duurzame bloemen: ‘Ze keken zelfs naar de rubbers in de koelcel’

Door Kirsten Bliekendaal 18 september 2020

Gegarandeerd dat jij een fijne avond hebt als jij jouw partner verrast met een bosje bloemen. Haal je ze ook nog eens bij Bloem Harmelen, dan scoor je zelfs dubbel. De bloemist heeft namelijk ook oog voor het milieu. Als een van de weinigen ontvingen eigenaren Marja Vos en Helma van Rijn het predicaat ‘duurzaam’ van Barometer Duurzame Bloemist. Als dat geen indruk maakt?

Dat predicaat is best bijzonder. Er zijn maar 136 bloemisten in Nederland die dit kunnen zeggen over hun winkel. Niet gek ook als je de waslijst aan eisen hoort waaraan de winkel moet voldoen. “We zijn er vanaf vorig jaar mee bezig geweest”, vertelt een trotse Helma. “Het is niet zomaar iets. Er zijn eisen aan de verpakking, (groene) energie tot aan de aan- en afvoerbuizen van de verwarming en zelfs de rubbers in de koelcel.”

Huwelijk

Het certificaat is een mijlpaal voor Marja en Helma, die in augustus het vijfjarig bestaan van de winkel vierden. “Vanaf het begin vonden we het al heel belangrijk hoor, om afval te scheiden en zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Fleurop is nu bezig met een verduurzamingslag, dat inspireerde ons om dat extra stapje te zetten”, zegt Marja. De twee leerden elkaar jaren geleden kennen bij de meesterbinderopleiding. “Toen we besloten samen een winkel te beginnen, waarschuwden ze ons bij de Kamer van Koophandel dat we een tweede huwelijk afsloten”, zegt Helma. “Daar schrokken we beiden van, weet je nog Mar?” Marja knikt bevestigend. “Ze hadden wel gelijk, je staat samen voor beslissingen. Gelukkig verloopt ons huwelijk goed”, zegt ze.

Tekst loopt door onder de foto

Bloem Harmelen

“Het vak is zo leuk om te doen. Je bent lekker creatief bezig en hebt veel contact met mensen”, vertelt Helma. “Het is elke keer weer een uitdaging om mooi bloemwerk, rouwwerk of een bruidsboeket te maken.” Ze legt een corsage in een doos en pakt een bruidsboeket die ze die middag heeft gemaakt. “Dat komt nu weer een beetje, door corona zijn veel bruiloften doorgeschoven.” Ondanks dat was de afgelopen tijd enorm druk. “Juist nu mensen veel thuiszitten, willen ze het gezellig maken. En je zag ook dat veel mensen even een bloemetje haalden om iemand op te peppen. Wat dat betreft werken bloemen altijd, voor elke gelegenheid.”

Achterhaald

Dat het altijd de mannen zijn die een bloemetje voor hun partner kopen is ietwat achterhaald. “We hebben wel veel mannen die een bloemetje komen halen, maar dat steevaste vrijdagmiddagbloemetje is wel verleden tijd. Er zijn zat vrouwen die lekker wat voor zichzelf komen halen.” In Harmelen zijn volgens de twee de losse bloemen, de zogenoemde plukboeketten, favoriet. “Lekker bloemig en niet zo standaard, daar houden ze hier wel van”, zegt Marja.

Tekst loopt door onder de foto

De plukboeketten zijn het populairst in Harmelen

De hele maand september zijn er speciale aanbiedingen in de winkel om het jubileum te vieren. “Eigenlijk waren we op 12 augustus vijf jaar, maar veel van onze vaste klanten waren op vakantie. Je wilt zo’n feestje toch ook samen met hen vieren.” De komende jaren gaat het stel zich richten op meer groei in de regio. “Een tweede winkel willen we niet, maar wel meer klanten uit de omgeving. Dat mensen straks zeggen: ‘Bloem Harmelen? Daar moet je heen!”

Lees ook:

Van Dam Natuursteen

Ruben van Van Dam Natuursteen: ‘Het geeft de naasten rust als je samen tot een perfect ontwerp komt’

Niet leuk, maar wel belangrijk: het uitzoeken van een grafsteen voor de laatste rustplaats van een d...

Bakker Arend maakt koekjes en snoepjes zonder beesten: ‘Veganisten snoepen ook’

Sauna van Corry plotsklaps bekend door YouTuber Kalvijn: ‘Ik wist niet wie hij was’

Binnenkijken bij de compleet nieuwe sportschool van Miklas: ‘Iedereen kan hier komen sporten’

Feesten in de baas zijn tijd, Wouter doet niet anders: ‘Woerdenaren komen makkelijk los’

adv.