De koeien mogen naar buiten en zo ziet hun ‘happy dance’ eruit
De koeien van Boer Bert uit Woerden mochten dit weekend (12 maart 2022) weer naar buiten. En daar worden ze…
Roze wolk? Vergeet het. Voor veel ouders zijn slapeloze nachten, huilende en niet slapende baby(‘s) werkelijkheid. Maar, dát hoeft helemaal niet zo te zijn. Tanja Veldhuizen (32) uit Harmelen is kinderslaapcoach en helpt baby’s (en hun ouders) aan slaap. ‘Soms lukt het binnen twee dagen.‘
Stel je een paar nachten zonder slaap voor terwijl je deadlines voor je werk moet halen, boodschappen moet doen, gezellig moet zijn richting je partner en zorg draagt voor een baby. Juist, dat belooft niet veel goeds. Tanja ziet regelmatig oververmoeide ouders die niet meer weten waar ze het moeten zoeken omdat hun jonge telg maar niet wil slapen. “Het is niet te omschrijven wat slaaptekort kan doen fysiek en mentaal.”
Ze is daarom heel blij om de (vaak) wanhopige ouders te zien. “Dat betekent dat ze hulp hebben gezocht, iets waar nog best een taboe op heerst. Veel ouders hebben toch het gevoel te falen.” Dat heeft te maken met jubelartikelen over het ouderschap in magazines en op sociale media maar ook met de manier van opgroeien.
“De generatie van 20 a 30 jaar geleden werd gezegd dat ze hun kindje gewoon moesten laten huilen. Nu weten we meer op dat gebied en ook is de maatschappij daar niet meer naar.” Daarmee wil Tanja niet zeggen dat je gelijk op moet springen als de baby huilt. Als je je kindje even laat huilen krijgt het heus niet gelijk hechtingsproblemen.”
Tekst gaat verder na de facebookpost
Wat je dan wel moet doen, vertelt ze in haar consulten als kinderslaapcoach. Met haar onderneming Little Sleepers zet Tanja alles op alles om baby’s en kinderen van hun slaapproblemen af te helpen. Soms doet ze dat in één consult en soms met een compleet slaapplan binnen drie weken. “Het hangt van de hulpvraag af en het doel. Soms wil een ouder bijvoorbeeld alleen een kindje leren in het eigen bed te slapen in plaats van tussen de ouders in.”
Tanja laat de ouders een logboek bijhouden en vaak kan ze daar al aan aflezen wat er ‘mis’ gaat. “Ritme is meestal het belangrijkste onderdeel. Ik weet dat 90 procent van de problemen door een aanpassingen in het ritme kan worden opgelost. Dat kan soms al zo simpel zijn als een dutje verschuiven of iets korter slapen.” Maar ook (het type) voeding en de slaapomgeving hebben invloed op het slaapgedrag. “Een kamer moet bijvoorbeeld echt donker zijn, ook overdag. En begin je net met vaste voeding, dan kan je dat beter niet in de avond doen.”
Tekst gaat verder na de foto
Had Tanja deze informatie zelf allemaal gehad 2,5 jaar geleden, dan had haar eigen kraamperiode er ook heel anders uitgezien. “De eerste zes maanden heb ik lopen tobben met zijn dutjes en de nachten waren onrustig. Ik vond het moeilijk om goede hulp te krijgen.” Ze kwam in aanraking met een slaapcoach en ging aan de slag. “Al snel sliep Job goed, dat heeft mij getriggerd.”
Getriggerd om zelf een opleiding te volgen tot slaapcoach en haar werk in de evenementenindustrie en het kinderdagverblijf achter zich te laten. “Ik wilde altijd al zelf gaan ondernemen en iets voor anderen kunnen betekenen.”
Sinds 2021 helpt ze fulltime ouders met kinderen met slaapproblemen. “Het geeft zo’n voldoening om de opluchting te zien bij ouders en hun het vertrouwen terug te zien krijgen. Dat het ouderschap niet altijd een roze wolk hoeft te zijn is wel bekend, maar het hoeft ook weer niet zo moeilijk te gaan.”
Met z'n tweetjes uit eten?
Wij geven 2 diners voor 2 personen weg
Win een lekker en speciaal diner voor twee bij restaurant Bistronoom
In onze gids
Populaire rubrieken