Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ko heeft een familiebedrijf dat al 80 jaar bestaat: ‘Geweldig om met mijn zoons samen te werken’

Aangeboden door Brood & Ko Woerden 11 september 2019

In Woerden hebben we heel veel toffe familiebedrijven. Een van die bedrijven is Brood & Ko in winkelcentrum Molenvliet. De opa van Ko van Daalen begon eind jaren 30 in Waarder met de bakkerij en nu zijn er zeven locaties van Brood & Ko. Inmiddels is de vierde generatie in de bakkerij actief en is er reden tot groot feest dit jaar.

Dubbel feest kun je het noemen. Want Brood & Ko is dit jaar alweer 20 jaar in winkelcentrum Molenvliet gevestigd en daarnaast kreeg de familie Van Daalen een onderscheiding van het Echte Bakkersgilde. De bakkerij is namelijk 50 jaar lid van het gilde voor Echte Bakkers.

‘We verkopen het brood niet alleen, we maken het ook zelf’

Trots en de emotie van brood

Guido en Stefan zijn de zonen van Ko en zij werken ook in de zaak. “Als vader ben ik enorm trots dat de vierde generatie in het bedrijf werkzaam is. Het is elke dag hard werken, want het brood en banket komt niet vanzelf in de winkel. Voor mij is het daarom geweldig om samen te werken met mijn vrouw en zonen in het bedrijf.” De bakkerij maakt al hun brood en banket zelf. “Dat we onze producten niet alleen verkopen, maar ook maken, geeft een hele andere dynamiek. Van a tot z zijn we met het brood en al onze andere producten bezig. Brood is emotie. Niet alleen voor ons, maar voor iedereen, waar je ook bent, hier in de bakkerij of op vakantie.

‘Als vader ben ik enorm trots dat de vierde generatie in het bedrijf werkzaam is’

Specialiteit

Bij Brood & Ko vind je heel veel brood. De specialiteit van de bakkerij is het steenovenbrood. “Dat is brood dat wij bakken in onze steenoven. We hebben er tien soorten van en het wordt allemaal met eigen desem gemaakt. We gebruiken geen gist en alles wordt met de hand verwerkt. Ik merk dat meer mensen steenovenbrood willen bij bijvoorbeeld een barbecue of borrelplankje, maar eigenlijk zien wij ook veel mensen die het brood eten als hun dagelijkse boterham.

Doordat het brood wordt gebakken op de stenen ovenvloer heeft het brood meer korst dan normaal brood en de binnenkant (de kruim) is wat malser. Het proces om het te maken duurt wat langer, maar je krijgt er heel veel smaak voor terug”, vertelt Ko. Naast deze specialiteit ligt de winkel vol met allerlei andere broden, zoals bijvoorbeeld het gezonde volkorenbrood. Maar ook voor lekkere taarten en gebak ben je bij Brood & Ko aan het juiste adres.

(Lees verder onder de foto)

Brood & Ko Woerden
Foto: Brood & Ko

Het begin in Woerden

In 1999 nam Ko van Daalen bakkerij Van Wijngaarden over in Molenvliet. Eerst heette de winkel nog Ko van Daalen De Echte Bakker, maar in 2015 werd de naam veranderd in Brood & Ko. “De openheid van de Woerdenaren viel mij op”, zegt Ko over het begin in 1999. “Ik woon zelf in Bodegraven en daar zijn de mensen iets gereserveerder. In Woerden waren de mensen direct en heel vriendelijk. Dat was met de opening heel leuk om te ervaren. Ook de renovatie van het winkelcentrum was voor ons heel belangrijk. We zaten eerst in de oude passage en later kwamen we op de plek waar we nu zitten. Een hele verbetering.”

‘Het is aan ons om de verschillen met de broodindustrie te laten zien, want die zijn er echt’

Ambachtelijk

Het familiebedrijf dat al langer dan tachtig jaar bestaat heeft nog allerlei plannen om de winkel nog beter te maken. Ko: “Het is nooit af, we kijken altijd of iets anders of beter kan. En dat proberen we dan ook te doen. Zo ging dat ook met de verbouwing van de winkel in Molenvliet in 2015. De winkel is kleiner geworden omdat we meer ambachtelijke sfeer wilde hebben.”

Bakkersgilde

Brood & Ko is dit jaar 50 jaar lid van het Echte Bakkersgilde. Ko: “We waren één van de eerste bakkers die lid werd. Het Echte Bakkersgilde is een club van warme bakkers. Het gilde is ontstaan als tegengeluid voor de broodindustrie. Alle leden van het Echte Bakkersgilde maken het brood op ambachtelijke wijze en voldoen daarnaast aan strenge kwaliteitseisen. We worden gekeurd op diverse punten en als we de norm niet halen, mogen we geen lid blijven. Het is aan ons om de verschillen met de broodindustrie te laten zien, want die zijn er echt. Eerder dit jaar kregen we een onderscheiding van het gilde voor het 50-jarig lidmaatmaatschap. En dat moet gevierd worden!”

Feest en acties

In het najaar is er een feest voor het personeel, maar Brood & Ko viert het feestje ook graag met jou. Daarom zijn er heel veel acties waar jij van kunt profiteren. Check ze hier maar!


Meer over Brood & Ko Woerden ontdekken?

Brood & Ko Woerden bakkers

Gesloten08:00 - 21:00

Molenvlietbrink 10, Woerden

Bekijk meer:bakkers

adv.