Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Silvia van Woerdense conceptstore stopt ermee: ‘Het was echt een spagaat waar ik in zat’

Door Jurgen Rupschus 20 september 2019

De leuke cadeauwinkels met handgemaakte spullen sterven zo langzamerhand uit in Woerden. De conceptstore Uit Je Kunst aan de Leidsestraatweg is nog één van de weinige, maar eigenaresse Silvia Veldkamp vertelt ons dat ze gaat stoppen bij de winkel. Ze hoopt dat er een opvolger komt. Zo niet, dan sluiten de deuren per 1 januari 2020.

In 2016 startte Silvia de conceptstore. In haar winkel krijgen creatieve ondernemers de kans om producten uit te stallen voor de verkoop. Op elke meter vind je een ander product. Veel is van Nederlandse makelij. Op dit moment staan er spullen van 45 á 50 ondernemers in de winkel. “Ik denk dat ik in drie jaar tijd handgemaakte producten van ongeveer 500 ondernemers in de winkel heb gehad.”

Verantwoordelijk

“Begin dit jaar werd ik met de neus op de feiten gedrukt. Ik was twee weken ziek (niets ernstigs) en daardoor kon ik niet in de winkel zijn. Als zzp’er ben je toch heel kwetsbaar. In mijn winkel staan spullen van veel startende ondernemers en daar voel ik mij verantwoordelijk voor. Het is voor de meesten hun inkomen en toen ik ziek was begon het aan mij te knagen. Want ik kon hun spullen niet verkopen”, vertelt Silvia.

‘In drie jaar tijd heb ik handgemaakte producten van zo’n 500 ondernemers in de winkel gehad’

Pros and cons

“Ik ben alle pros and cons gaan opschrijven en het lijstje met cons was langer. Ik maakte altijd graag foto’s, dat was echt mijn ding. Maar omdat ik zo druk bezig ben met de winkel, heb ik daar geen tijd meer voor. Dat vind ik heel jammer. Ook deed ik altijd mee aan de Atelierroute als exposant, maar dit jaar gaat dat niet lukken. Mede hierdoor ben ik toch gaan nadenken; wat wil ik dan?”

Spagaat

“Het is echt een spagaat waar ik in zat. Want het werk in de winkel is ontzettend leuk. Elke keer ga ik fluitend naar mijn werk en kan ik allemaal nieuwe spullen uitpakken en uitstallen. Het is net een verjaardag. De beslissing om te stoppen doet mij dan ook veel pijn. Maar doordat er geen back-up is, gaat het mij op den duur opbreken.”

Silvia wordt gelukkig wel geholpen door andere ondernemers, maar de drukte komt niet alleen door de winkel. “Dat is maar de helft. De andere helft is de administratie, netwerken, social media bijhouden en nieuwe ondernemers vinden die hun producten in de winkel willen uitstallen. Daarnaast heb ik ook een gezin en een huis.”

‘Tot 1 januari ga ik nog even knallen in de winkel’

Aaneenschakeling van verrassingen

In de drie jaar heeft Silvia veel bijzondere momenten meegemaakt. Soms lopen er nog mensen de winkel binnen die denken dat Uit Je Kunst nieuw in de stad is. “Het was een aaneenschakeling van verrassingen. In Woerden is dit een unieke winkel en iedereen krijgt hier een kans om zijn of haar spullen te verkopen. Cadeauwinkels zijn toch een uitstervend soort in Woerden en dat is heel jammer. Ik vind het mooi om te zien als klanten blij worden van de producten en ze ze ook daadwerkelijk kopen.”

Nog even knallen

De conceptstore staat momenteel ter overname aangeboden. Silvia: “Ik hoop dat iemand de winkel een-op-een wil overnemen. Maar de ruimte kan ook voor iets anders gebruikt worden. Er zijn al geïnteresseerden, maar dat is allemaal nog heel pril. We gaan zien of het iets gaat worden. Op 1 januari stop ik in ieder geval, ongeacht wat de situatie is. Ik hoop op een opvolger en anders sluiten de deuren.”

“Tot 1 januari ga ik nog even knallen in de winkel. Er staan nog workshops gepland en alle handgemaakte producten liggen er tot die tijd nog. Na die tijd ga ik op zoek naar iets anders, wat weet ik nog niet precies. In ieder geval wil ik voorlopig geen zzp’er meer zijn.”


Meer over Conceptstore Uit Je Kunst Woerden ontdekken?

Conceptstore Uit Je Kunst Woerden Permanent gesloten

Dit bedrijf heeft de deuren permanent gesloten.

Leidsestraatweg 35, Woerden

Bekijk meer:Permanent gesloten

Lees ook:

Weesjes Helen Marlien Woerden

Hèlen en Marlien werken met eenzame oorbellen: ‘Altijd geleerd om van niets iets te maken’

De Woerdense zussen Hèlen en Marlien van Eijk kijken veel naar de grond. Nee, ze zijn echt niet verl...
Brood en Ko familiebedrijf

Ko heeft een familiebedrijf dat al 80 jaar bestaat: ‘Geweldig om met mijn zoons samen te werken’

In Woerden hebben we heel veel toffe familiebedrijven. Een van die bedrijven is Brood & Ko in winkel...
Rocco BorrelNoot Woerden bierbrouwerij

Kenneth en Rocco brouwen hun eigen bier: ‘Een man moet toch een hobby hebben’

Ondernemers, daar hebben we er best veel van in Woerden. En die willen we graag beter leren kennen. ...
Woerdsche Knoest Wilko, Ferdinand en Daniëlle

Ferdinand, Wilko en Daniëlle maken van lokale bomen de mooiste dingen

Als je eens langs de Singel fietst vlakbij het station, heb je vast eens gedacht: wat doen die booms...

adv.