Woerdense Sangeeta leert mannen vlechten: ‘Er zijn steeds meer alleenstaande vaders’

Door Jurgen Rupschus 19 april 2019

Ze werd geadopteerd, groeide op in Woerden, is een specialist in haarcreaties geworden en ze wil nu iedere man leren vlechten. “Want je wilt je toch dat je dochter op haar mooist naar school gaat?” Woerdense Sangeeta van Leeuwen (45) wordt steeds vaker gevraagd om anderen te leren vlechten. Wij gingen eens langs bij haar, want wie is deze creatieve ondernemer?

Ze was vier jaar toen ze haar ouders verloor. Haar grootouders konden nog even voor haar en haar broertje en zusje zorgen, maar al snel ging dat niet meer en kwamen ze in een weeshuis terecht in haar geboorteland India.

Snel geplaatst bij Woerdens gezin

Als kind van 4,5 jaar werd Sangeeta geadopteerd en kwam ze naar Woerden. Samen met haar broertje en zusje. “We hebben een half jaar in het weeshuis gezeten en we hebben echt wel geluk gehad dat we zo snel zijn geplaatst. En dat we als gezin bij elkaar bleven! Mijn lieve adoptieouders wilden graag een gezin adopteren.”

‘Vlechten is een behendigheid die iedereen kan leren, ook mannen die twee uur lang bezig zijn met het maken van een staart’

Tanden poetsen met een beetje zout

Een nieuw land, een nieuwe stad en nieuwe mensen, dat moet een cultuurshock zijn geweest. Helemaal als kind.  “In het weeshuis poetsten we onze tanden met een beetje zout op onze vingers. Een tandenborstel had ik nog nooit van mijn leven gezien. Ook een tv was helemaal nieuw. Als kleine kinderen gingen we achter de tv kijken waar de mensen waren. We snapten er niks van”, herinnert Sangeeta zich nog. “En water uit een kraan was ook iets geks. Wij liepen elke dag naar een waterput om water te halen.”

(Lees verder onder de foto)

Sangeeta
Foto: indebuurt Woerden

Spelen met Barbiepoppen

Op de basisschool in Woerden speelde Sangeeta graag met Barbiepoppen. “Daar is mijn passie voor haar ontstaan. Ik had als kind de droom om kapster te worden.” Na de opleiding Middelbaar Dienstverlenend Gezondheids Onderwijs ging ze bij een kinderopvang werken. Sangeeta: “En dat doe ik nu al twintig jaar in Woerden. Op de opvang begon ik ook met het vlechten van haren. Als het haar van een kind begon te groeien, dan maakte ik er een vlecht van. Steeds vaker kreeg ik leuke reacties en van het een kwam het ander. Ik werd steeds meer gevraagd voor feestjes en bruiloften.”

‘Als het haar van een kind begint te groeien, dan maak ik er een vlecht van’

‘Dat moet gezien worden!

Drie jaar geleden maakte Sangeeta een Facebookpagina aan met de naam San’s Haarcreaties. “Iemand zei tegen mij over wat ik deed met haren: ‘dat moet gezien worden!’ En nu doe ik het als een soort hobby erbij naast mijn werk op de kinderopvang.

En dat vlechten (maar ook krullen en haar opsteken) doet ze bijvoorbeeld op ladies nights bij een bioscoop in Utrecht, maar ook mocht ze de haren vlechten bij de opening van een Shoeby-filiaal in IJsselstein. “Dat was enorm leuk om te doen! Nicolette van Dam was daar ook en daar ging ik natuurlijk mee op de foto.” Maar Sangeeta vlecht ook haren tijdens evenementen zoals Koningsdag in Woerden.

(Lees verder onder de foto)

Sangeeta
Foto: indebuurt Woerden

Vlechtworkshops voor mannen

“Ik merkte dat er steeds meer mannen met kinderen alleen zijn, bijvoorbeeld omdat ze zijn gescheiden. Ook gaan veel vrouwen vroeger dan de man de deur uit naar het werk. En ja, wie doet dan de haren van de dochter? Voor haar is het toch fijn dat ze met mooie haren naar school gaat? Ik hoor vaak: ‘speldje erin en klaar!’ Maar een vlecht is veel mooier. Daarom wil ik mannen leren vlechten.” Op 15 en 22 mei zijn er workshops voor beginners in het pand van Colours4kids. En op 18 juni is er een speciale workshop voor vaderdag. Check voor meer data de Facebookpagina van Sangeeta (hier).

Doe het voor je kind

“Van mannen die ik al een workshop heb gegeven, krijg ik onwijs positieve reacties. Eén had zelfs een foto naar mij gestuurd van het eindresultaat van een vlecht bij zijn dochter. Hartstikke leuk! “Leren vlechten doe je niet voor jezelf, maar doe je voor je kind.” Inmiddels heeft Sangeeta al voor honderden mensen een vlecht gemaakt. Sangeeta: “Vlechten is een behendigheid die iedereen kan leren, ook mannen die twee uur lang bezig zijn met het maken van een staart.”


Lees ook:

Jeannette Schoonfeld Colours4kids Woerden

Jeannette bezorgt kinderen de dag van hun leven: ‘Na een feestje hangen de kids om mijn nek’

Als er ergens geschminkt moet worden, dan is Jeannette Schoonfeld één van de eersten die wordt gevra...
Jack Visser Jacks Cheese Woerden

Jack heeft zijn eigen kaashandel: ‘Geweldig om mijn kazen overal ter wereld in de winkel te zien’

Die Nederlandse kazen, daar zijn we met z'n allen natuurlijk hartstikke dol op. Jack Visser (35) had...
Dennis Teulings Pro Lion

Woerdenaar Dennis emigreerde op zijn veertiende en handelt nu in retro voetbalshirts

Als je mag werken voor voetbalclubs als Manchester United en Barcelona; man, wat heb je dan een toff...
Milkias De Beren Woerden

Milkias runt een restaurant in Woerden én verkoopt kaartjes in De Kuip

Hoe tof moet het zijn om je eigen restaurant in Woerden te hebben. Een van die ondernemers is Milkia...
Chris van Kvik Woerden

Chris ging lopend en liftend op wereldreis en helpt je nu aan een designerkeuken

Ruim een jaar geleden opende Chris Passier (32) de deuren van Kvik in Woerden aan de Botnische Golf....

Meer over San’s Haarcreaties ontdekken?

San’s Haarcreaties workshops

, Woerden

Bekijk meer:workshops

adv.