Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ruben van Van Dam Natuursteen: ‘Het geeft de naasten rust als je samen tot een perfect ontwerp komt’

Aangeboden door Van Dam Natuursteen 17 september 2020

Niet leuk, maar wel belangrijk: het uitzoeken van een grafsteen voor de laatste rustplaats van een dierbare. Ruben van Impelen (39) en zijn zwager Maurice van Dam (44) hebben er hun levensmissie van gemaakt dit proces zo goed mogelijk te begeleiden. Met een geheel nieuwe locatie aan de Bierbrouwersweg in Woerden staan ze klaar om nog meer dierbaren te helpen met het vinden van de perfecte steen: “Het uitzoeken van zo’n steen zie ik als een samenwerking tussen de familie en ons bedrijf.”

Tekst en foto’s: Anouk Bowman

“Oh, die vind ik mooi!” Het vliegt eruit voordat we er erg in hebben. Ruben draait zich lachend om. “Die, echt? Niet veel mensen gaan voor zo’n steen, omdat hij vrij modern is.” We lopen verder door het tuintje, langs de bloemen en stenen met persoonlijke uitspraken en decoraties. “Kijk, normaal gesproken zou ik zo’n opmerking eigenlijk een beetje bijsturen,” gaat Ruben verder. “Het gaat tenslotte niet om jou, maar om de persoon voor wie de steen bestemd is. Zouden je ouders, voor wie de steen waarschijnlijk zou zijn, dezelfde smaak hebben? Ik vraag dan ook altijd eerst om wie het gaat.”

Tekst loopt door onder de foto

Van Dam Natuursteen
De winkel van Van Dam Natuursteen. Foto: Anouk Bowman / indebuurt Woerden

Samenwerking

Wie grijze pakken en een sombere sfeer verwacht bij het uitzoeken van een grafsteen, komt bij Van Dam voor een verrassing te staan. “Het uitzoeken van zo’n steen zie ik als een samenwerking tussen de familie en ons bedrijf. Dat hoeft helemaal niet met alleen maar verdriet gepaard te gaan: dat hangt ook heel erg van de situatie en het gezin af,” lacht Ruben terwijl we langs de rijen met stenen en bloemen wandelen. “Elke familie die hier komt is weer anders. En elke familie kiest dan ook weer voor een ander ontwerp. Dat maakt dit vak zo mooi: mensen liggen soms nachten wakker tijdens dit hele proces. Als je dan samen tot een perfect ontwerp komt, brengt dat voor de naasten ook een zekere rust met zich mee.”

Ondanks de persoonlijke ondertoon van het bedrijf liggen er wel veel van dezelfde soort stenen in de grote werkplaats achter de tuin. Ruben knikt. “We zien wel vaak dat mensen voor zwart gaan. Dat is simpelweg makkelijker te combineren met kleur. Daarnaast is versteend hout ook de afgelopen jaren wat populairder geworden. Let wel, als ik zeg populair, dan betekent dat de verkoop van één of twee stenen per maand. Dat valt dus nog wel mee.”

Tekst loopt door onder de foto

Van Dam Natuursteen
De winkel van Van Dam Natuursteen. Foto: Anouk Bowman / indebuurt Woerden

Betrokken bij elke stap

Samenwerking en persoonlijkheid: daar ligt de kracht bij familie van Dam. Oorspronkelijk begonnen ze in 2008 aan de Hoge Rijndijk. Ruben: “Na het kijken naar kleur, steensoort en ontwerp vragen we de familie ook altijd of ze aanwezig willen zijn bij de plaatsing van de steen. Het zal je misschien verbazen, maar dat proces voelt voor ons als een aantoning van ons vakmanschap. Een normale ambachtsman wil tijdens het werken liever niet op de vingers worden gekeken: dat is bij ons absoluut niet het geval. De familie wordt betrokken bij elke stap van het proces. Wij plaatsen de steen met dezelfde kalmte en respect als altijd. Het is juist fijn om bij aanwezig te kunnen zijn.”

De winkel van Van Dam Natuursteen. Foto: Anouk Bowman / indebuurt Woerden
De winkel van Van Dam Natuursteen. Foto: Anouk Bowman / indebuurt Woerden
De winkel van Van Dam Natuursteen. Foto: Anouk Bowman / indebuurt Woerden

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Van Dam Natuursteen. Meer over Van Dam Natuursteen ontdekken?

Van Dam Natuursteen

Gesloten08:00 - 17:00

Bierbrouwersweg 25, Woerden

adv.