Drogist Richard Stouthart: ‘Dat zoveel mensen intieme zaken met ons delen is heel bijzonder’

Richard Stouthart drogisterij Woerden
Laatst kwam een klant in de winkel, die zei dat hij nog een oude foto had van de winkel. Ik denk uit 1925 ongeveer. Erop staan meneer Gruntman en meneer Nap, waarvan mijn vader de winkel heeft overgenomen. Toen werd het drogisterij Stouthart. Foto: indebuurt Woerden

Dat er veel bedrijven in Woerden zijn, dat weten we. Maar wie zijn de mensen achter deze ondernemingen? Elke week lichten wij een Woerdense ondernemer uit op indebuurt. Zodat jij kennis kunt maken met hem of haar. Dit keer gaan we langs bij drogisterij Stouthart. Richard Stouthart vertelt over zijn kunstige etalages en waarom een drogist allesbehalve stoffig is.

Richard Stouthart is naast eigenaar van de drogisterij aan de Voorstraat ook de voorzitter van Stadshart Woerden. “Ik ben hier boven de winkel geboren in 1973. Op een maandagnacht. Via Haarlem en Eindhoven ben ik weer hier komen wonen. Het is al sinds 1904 een drogisterij. We doen erg ons best om er onze eigen winkel van te maken. Ons doel met de drogisterij is om mensen te helpen fit en vitaal te worden met natuurgeneesmiddelen en voedingssupplementen als ondersteuning voor het lichaam.”

“Ik ben hier boven de drogisterij geboren”

Van schoolmeester naar drogist

Eerst stonden Richards oren er niet zo naar om de drogisterij van zijn vader over te nemen. “Ik ben eerst onderwijzer geweest op een vrije school in Eindhoven. Dit was heel leuk maar ik had er best veel stress van. Als ik dan vakantie had, ging ik bij mijn ouders in de winkel werken. Dat deed ik samen met mijn vrouw. Ik merkte dat ik er veel energie van kreeg en het erg leuk vond. Toen mijn ouders een stapje terug deden, heb ik het overgenomen. Dat is nu twee jaar geleden. Ik heb opleidingen en cursussen gedaan om over de juiste kennis te beschikken.”

Richard Stouthart drogisterij Woerden ondernemer
“Een drogisterij is heel erg dynamisch. Voor elk kwaaltje hebben we een verhaaltje. Elke dag is weer een verrassing.” Foto: indebuurt Woerden

Kunst in de etalage

Als je weleens langs Stouthart loopt, dan ken je misschien de kunstige etalages wel. Of het krijtspoor dat naar het raam loopt voor een product tegen mieren. En de fotomuur van koning Willem-Alexander toen hij 50 jaar werd. “Ik probeer altijd iets persoonlijks in de etalage te maken. Door bijvoorbeeld een tekening of kaartjes te maken. Wat je zelf maakt, is altijd beter.”

“Toen ik nog op school werkte, mochten de kinderen met hun verjaardag trakteren, maar dat moesten ze dan zelf gemaakt hebben. Dat is echt anders dan wanneer je het in de winkel koopt. Mensen maken foto’s van de etalages, komen er speciaal voor naar binnen en hebben zulke leuke reacties. Daar doe je het voor,” vertelt Richard enthousiast.

“Mensen maken foto’s van de etalages, komen er speciaal voor naar binnen”

Alleen voor mannen

En dan de etalage ‘alleen voor mannen’. Richard schiet gelijk in de lach bij het noemen hiervan. “We hebben een product om een erectie steviger te krijgen. Ik had dus de hele etalage geblindeerd met alleen een klein kijkgaatje en de tekst ‘alleen voor mannen’. En daarachter het product mooi uitgelicht. Zo gaan mensen er toch naar kijken haha, vooral vrouwen! Zo probeer ik elke keer er wel iets ‘pakkends’ van te maken.”

De ideeën voor de etalage bedenkt Richard samen met zijn vrouw. “Ook spin ik drie keer in de week bij de sportschool en daar kom ik ook vaak op leuke ideeën.” De drogisterij heeft vier etalages (aan de voorkant en achterkant). Elke week is er wel iets anders te vinden.

Drogisterij Stouthart Woerden
 “Ik probeer altijd iets persoonlijks in de etalage te maken. Door bijvoorbeeld een tekening of kaartjes te maken.” Foto: indebuurt Woerden

Bizarre en mooie situaties

En dan gebeuren er ook nog weleens bizarre dingen in de drogisterij. “Er was eens en vrouw die haar shirt naar beneden trok om een borst te laten zien. Ze had daar een tatoeage weg laten halen en ze vroeg wat ze daar het best op kon smeren. Out of the blue. Dat was wel bijzonder.”

“Het mooiste was een vrouw die eens helemaal overstuur in de winkel kwam. Ze kwam wat halen omdat haar baby van een paar dagen oud bleef overgeven en die had dus steeds honger. Ze wilde een specifiek product hebben dat wij niet hadden. Dus adviseerde ik haar een ander product. De volgende dag kwam ze huilend van vreugde binnen. Het baby’tje had voor het eerst het eten binnengehouden. Prachtig toch! Kennelijk vertrouwen mensen ons zo dat ze hun meest intieme, gênante en verdrietige zaken met ons delen. Dat lijkt vanzelfsprekend en dat is het allerminst. Heel bijzonder!”

Gezellig aan tafel

“Mijn vrouw werkt in de winkel en is ook wijkverpleegkundige. Mijn dochter doet ook verpleegkunde. Aan tafel hebben we dus heel vaak gesprekken over allerlei ziektes en ontlastingsproblemen. Dat zijn niet de normale gespreksonderwerpen tijdens het eten, maar voor ons is het gewoon werk. Als we gasten over de vloer hebben, moeten we daar wel op letten,” zegt Richard lachend.

Ondernemer uitgelicht

Iedere week lees je op indebuurt een verhaal van een Woerdense ondernemer. Heb je de vorige gemist? Lees hier het artikel terug van Michel Scholman van tattoo-shop Black Sea Studio. Van welke ondernemer wil jij meer weten? Laat het ons weten via [email protected].

Drogisterij Stouthart

4,8
(26)

Voorstraat 84, 3441 CP Woerden

Nu gesloten

Meer informatie

Drogisterij Stouthart

4,8
(26)

Voorstraat 84, 3441 CP Woerden

Nu gesloten

Meer informatie

Drogisterij Stouthart

4,8
(26)

Voorstraat 84, 3441 CP Woerden

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Voor bijzondere cadeautjes moet je hier zijn in Woerden: ‘We maken alles zelf’”

Voor bijzondere cadeautjes moet je hier zijn in Woerden: ‘We maken alles zelf’

Ga naar “Bij dit bezorgrestaurant in Woerden bestel je uit zes keukens tegelijk: ‘We maken alles zelf’”

Bij dit bezorgrestaurant in Woerden bestel je uit zes keukens tegelijk: ‘We maken alles zelf’

Aangeboden door Qredits

eric qredits
Ga naar “Discoballen, toetjes en tosti’s: deze verslavend lekkere hotspot opent in de Voorstraat”

Discoballen, toetjes en tosti’s: deze verslavend lekkere hotspot opent in de Voorstraat

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Ierse Riblappen € 4,99”

Ierse Riblappen € 4,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe badjas € 21,99”

Sylvie Meis luxe badjas € 21,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Marmerlook bijzettafels voor € 14,95”

Marmerlook bijzettafels voor € 14,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Creative Artist schilder- en tekenkoffer € 14,95”

Creative Artist schilder- en tekenkoffer € 14,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Customer Service medewerker”

Customer Service medewerker

 • Groenendijk Bedrijfskleding
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Linschotenloop”

Linschotenloop

 • 17 december 2022
Linschotenloop 2018 hardloopevenementen