Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Milkias runt een restaurant in Woerden én verkoopt kaartjes in De Kuip

Aangeboden door De Beren Woerden 15 maart 2019

Hoe tof moet het zijn om je eigen restaurant in Woerden te hebben. Een van die ondernemers is Milkias Habtemicael (23) van restaurant De Beren in Woerden. Dat doet hij sinds een jaar samen met zijn vader Josef. En het was best een bewogen jaar met veel uitdagingen en mooie momenten. En naast het restaurant heeft Milkias nog een liefde; en dat is Feyenoord.

Milkias woont in Rotterdam en is opgegroeid op een steenworp afstand van stadion De Kuip. Zijn ouders zijn ongeveer dertig jaar geleden vanuit Eritrea naar Nederland gekomen. Als oudste van drie kinderen werd Milkias nog tweetalig opgevoed. “Eritrea is echt een mooi land, maar nog onbekend bij het grote publiek. Een gedeelte van mijn familie woont daar nog en ik heb het land inmiddels al drie keer bezocht.”

Dromen van een eigen zaak

Zelf had Milkias geen horeca-achtergrond, maar zijn vader is al 25 jaar kok en werkt al járen voor De Beren. “Mijn vader heeft echt zijn sporen verdiend in de ‘Berenfamilie’. Hij heeft voor verschillende vestigingen gewerkt, bijvoorbeeld in het restaurant in Barendrecht. Zelf studeer ik nog bedrijfskunde en binnenkort start ik hiervoor met mijn scriptie. Mijn vader en ik hadden altijd de droom om een eigen zaak te hebben, maar we dachten dat dat een ver-van-je-bed-show was.”

(Lees verder onder de foto)

Eten bij restaurant De Beren Woerden
Milkias en zijn vader Josef. Foto: indebuurt Woerden

Erin gesprongen

“Bij de Beren sprak mijn vader de ambitie uit om een eigen De Beren te beginnen. En zo ging het balletje rollen. Als snel kwam de vestiging in Woerden op ons pad. We kenden Woerden nog niet zo goed, en dat maakte het natuurlijk heel spannend en ook een uitdaging. Maar dat viel allemaal reuze mee, want Woerdenaren zijn hele leuke mensen. Samen zijn we erin ‘gesprongen’ en de uitdaging aangegaan”, vertelt Milkias. Als voorbereiding heb ik bij De Beren in Zoetermeer meegelopen. Daar zijn mij alle kneepjes van het horecavak bijgebracht.”

Nieuwe gezichten

Nog één van de uitdagingen was dat Milkias en zijn vader nieuwe gezichten waren voor het personeel dat er al was. Milkias: “Het is toch altijd even schrikken voor de medewerkers als er een nieuwe baas komt, dacht ik van tevoren. Maar dat ging eigenlijk heel goed en er was direct een klik. Zo konden we snel aan de slag en de jonge jongens in de keuken konden veel leren door de ervaring van mijn vader.”

(Lees verder onder de foto)

De Beren Woerden
Foto: De Beren

De grote verbouwing

In april 2018 is De Beren aan de Utrechtsestraatweg verbouwd. “En dat was ook echt wel nodig, want de oude stijl van het restaurant was toe aan een upgrade. We zijn een week dichtgegaan voor de verbouwing en we hebben als teambuilding het personeel ook veel zelf laten doen. Zo kregen ze meer het idee dat het restaurant van ons allemaal is en ik merkte dat het enthousiasme alleen maar groter werd. Echt geweldig om te zien.”

Bijbaantje bij Feyenoord Rotterdam

Met een studie en een eigen restaurant zou je je af kunnen vragen of Milkias nog vrije tijd heeft. Zeker, maar die stopt hij grotendeels in zijn bijbaantje bij voetbalclub Feyenoord Rotterdam. “Ik werkte daar al op de service- en ticketafdeling op wedstrijddagen. Toen ik bij De Beren begon, moest ik eigenlijk stoppen, maar mijn liefde voor de club was te groot.”

“Ik ben teruggegaan naar een nul-urencontract en bij iedere thuiswedstrijd van Feyenoord ben ik aan het werk daar. Mijn vader vraagt nog steeds weleens: zou je niet eens stoppen?’. Maar ik vind het veel te leuk! Van kleins af aan kom ik al in De Kuip.”

‘Na de verbouwing vorig jaar zien we nog steeds dat wauw-effect bij mensen die hier lang niet zijn geweest’

Verrassen en beleving

Milkias: “Het mooiste van mijn werk vind ik om gasten echt te verrassen. Ze komen vaak ‘blanco’ binnen en tijdens het eten zie je ze langzaamaan opveren. Dat lezen we ook terug in de recensies en dat geeft enorm veel voldoening voor ons allemaal. Naast het eten is de beleving hier heel belangrijk. Na de verbouwing vorig jaar zien we nog steeds dat wauw-effect bij mensen die hier lang niet zijn geweest. Zij kenden de plek nog in de oude stijl of zelfs nog van de tijd dat de Baron hier zat. Maar het ziet er nu héél anders uit! Ook de gerechten hebben een flinke kwaliteitsslag gemaakt.”

Bijzonder moment met Woerdens echtpaar

Een tijdje terug kwam een Woerdens echtpaar bij ons dineren. En zij vroegen mij heel netjes of zij de zalen die wij verhuren even mochten zien. Natuurlijk geen probleem, dus ik liet hen de zalen zien. Ik vroeg: ‘zijn jullie hier weleens eerder geweest?’ En toen vertelden zij mij dat ze op deze plek dertig jaar geleden zijn getrouwd. Dat was echt een mooi moment.”

Wist je dat je vanaf 1 april ook kunt lunchen bij De Beren in Woerden? Vanaf deze datum kun je er ook een high tea, high wine of high beer doen! Het restaurant is dan vanaf 11.30 uur geopend.


Meer over De Beren Woerden ontdekken?

De Beren Woerden restaurants en horeca

Geopend16:00 - 22:00

Utrechtsestraatweg 33, Woerden

Bekijk meer:restaurants en horeca

Lees ook:

Eten bij De Beren Woerden restaurant

Eten bij De Beren: restaurant waar je gezellig kunt tafelen in huiselijke sfeer

Uit eten op een geweldige locatie op een plek die er ook nog eens fantastisch uitziet. Dat doe je ze...

adv.