Mediators Sandra en Judith schieten te hulp bij onenigheid: ‘Voor scheiden zou er ook een ritueel moeten zijn’

Judith (l) en Sandra uit Woerden zijn mediator. Foto: Ruth Lemmen

Onrecht, een woord waar Sandra Tuithof de kriebels van krijgt. Als mediator probeert ze ruziënde mensen weer on speaking terms te krijgen. Samen met Judith Treurniet, zette ze Talk2Solution in Woerden op. ‘Mensen zitten soms zo diep in de ellende dat ze niet weten waar ze het zoeken moeten.’

Van collega’s met onenigheid, moeder en dochter die elkaar niet meer willen zien of een stel dat niet uit de (financiële afwikkeling van een) scheiding komt: Sandra en Judith weten er wel raad mee. “We zijn een mediationpraktijk, daar ga je heen als je onderling onenigheid of een conflict ergens over hebt. Vaak helpt het om er een derde persoon, een mediator dus, erbij te betrekken”, legt Sandra uit.

Oplossing

Samen met de mensen voor haar op de bank in hun praktijk aan de Trasmolenlaan proberen Sandra en Judith tot goede gesprekken te komen. “We zijn geen therapeuten, maar begeleiden de mensen in het proces waarbij de mediator beide partijen voldoende ruimte geeft voor het vinden van een oplossing.”

Tekst gaat verder na de facebookpost >

Ruimte, daar mag volgens Sandra wel meer aandacht voor zijn. “Als je gaat scheiden kom je bij een advocaat terecht, die steekt het zakelijk in. Plek voor je eigen verhaal, rouw of enige vorm van afsluiting is er niet. Je gaat eigenlijk met een open wond uit elkaar.” Of met ruzie, zoals ze zag in haar werk bij Veiligthuis. “Daar heb ik zoveel vechtscheidingen meegemaakt. Ik wilde graag iets doen voor die mensen. Er voor ze zijn voordat de scheiding in een gevecht uitmondde.”

Ervaringsdeskundige

Met dat gevoel ging ze aan de slag en ontstond het idee voor een eigen praktijk. “Ik ben een opleiding gaan doen naast mijn werk. Daar ontmoette ik Judith. Zij had hetzelfde idee en we besloten samen verder te gaan.” In oktober 2020 werd Talk2Solution geboren. Sandra en Judith hebben ieder hun eigen cliënten. “We vullen elkaar goed aan op meerdere vlakken.” Sandra is ervaringsdeskundige doordat ze zelf een scheiding meemaakte en Judith is daarentegen alweer ruim 40 jaar getrouwd. Daarnaast werkt Sandra al haar hele leven in de hulpverlening en weet Judith weer alles van wetgeving.

Er is een ritueel voor trouwen, maar voor scheiden hebben we geen ritueel. Dat zou er wel moeten zijn

Sandra Tuithof

Via de speciale SCHIP-aanpak, helpen ze stellen om hun relatie als ex-partners goed af te sluiten of hen juist weer bij elkaar te brengen. “Ze leren weer naar elkaar te luisteren en te bespreken wat onbesproken is gebleven. Ook is er ruimte voor rouw, want dat is er in het geval van een scheiding ook, dat wordt nogal eens vergeten.”

Ritueel

Sandra pleit voor een ritueel voor scheidende mensen. “Mensen leven met rituelen. We hebben een bruiloft als we trouwen, lezen een boekje aan ons kind voor voor het naar bed gaan, regelen een begrafenis bij overlijden en vieren een feestje bij een verjaardag. Voor scheiden zou ook een ritueel moeten zijn, daardoor sluit je het geheel af en blijft het geen open wond.” Een passend ritueel kan een brief zijn die het stel aan elkaar voorleest en daarna symbolisch verbrand. “Of ik heb ook stellen gehad die nog een keer met elkaar gingen lunchen of die een voorwerp samen begroeven.”

Tekst gaat verder na de facebookpost >

Naast mensen in conflict krijgen ze ook ouders van samengestelde gezinnen in hun bank. “We doen ook stiefplancoaching. Het wordt nogal eens onderschat wat erbij komt kijken als gescheiden ouders gaan samen wonen. Beide gezinnen hebben zo hun eigen gewoonten, die moeten bij elkaar komen. Dat kan nog wel eens botsen. Je kan het zien als een soort multicultureel gezin.”

Onrecht

Sandra weet niet anders dan dat ze mensen helpt. Sinds mijn 18e werk ik in de hulpverlening en van jongs af aan zat ik al achter de pesters van mijn nichtje aan of redde ik haar knuffel uit de bureaula van de leerkracht. Tegen onrecht kan ik echt niet.” Gelukkig neemt ze al dat onrecht na een dag in de praktijk niet mee naar huis. “Dat leer je wel, als ik dat wel had gedaan. Had ik hier nu niet meer gezeten. Ik heb veel ellende gezien.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “‘We zijn meer dan kappers alleen’: Mariëlle en Angelique knippen al 12,5 jaar in Park Oudeland”

‘We zijn meer dan kappers alleen’: Mariëlle en Angelique knippen al 12,5 jaar in Park Oudeland

Ga naar “Delicatessenwinkel Familie van Rijk opent op Koningsdag de deuren en wij kijken alvast even binnen”

Delicatessenwinkel Familie van Rijk opent op Koningsdag de deuren en wij kijken alvast even binnen

Familie van Rijk
Ga naar “Van roze koeien tot inktvlekken: ‘Als je creatief bezig bent, is er geen goed of fout’, vindt tekendocent Marion”

Van roze koeien tot inktvlekken: ‘Als je creatief bezig bent, is er geen goed of fout’, vindt tekendocent Marion

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Solar tafelkaarsjes € 4,99”

Solar tafelkaarsjes € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Michael Kors zonnebril € 69,99”

Michael Kors zonnebril € 69,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Crafts & Co DIY miniatuurhuisje € 9,95”

Crafts & Co DIY miniatuurhuisje € 9,95

 • Action
 • Geldig t/m 17 mei 2022
Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker ledencontact en examens luchtsportbond”

Medewerker ledencontact en examens luchtsportbond

 • Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Telefoniste”

Telefoniste

 • Luba Uitzendbureau Woerden
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Doktersassistent(e)”

Doktersassistent(e)

 • Huisartsenpraktijk Iepenhof
 • Parttime

Topper

Ga naar “Secretaresse”

Secretaresse

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Corporate recruiter”

Corporate recruiter

 • STEF Nederland B.V.
 • Parttime

Topper