John verovert met zijn elektrische board de Nederlandse wateren: ‘Suppen zonder moe te worden’

John op zijn eigen uitvinding: de E-SUB. Foto: Kirsten Bliekendaal

Peddelen houdt John van Lieshout uit Zegveld niet van. Maar ja, met een bootje kun je niet overal komen. Hij besloot zelf aan de slag te gaan en vond een elektrisch board uit. Nu probeert hij zijn e-sub aan de man te brengen. ‘Je kunt bijna overal komen zonder moe te worden.’

Er staat een stevig briesje als we op een soort luxe supboards, maar dan zonder peddel, stappen. Waar je op een supboard stevig had moeten werken in de wind, is het nu een kwestie van het handvat draaien om gas te geven. Gemoedelijk glijden we over het water van de Meije.

Schaatsen

“Mijn idee voor de elektrische boards komt van het suppen, schaatsen en varen”, zegt John. “Ik vond suppen niet leuk genoeg, omdat ik meer met sport bezig was dan aan het genieten van de omgeving. In bootjes moest ik gaan staan om de omgeving te kunnen zien en je kunt niet overal komen.”

Met zijn elektrische boards kun je wel door smalle slootjes en onder bruggetjes door. “Net zoals we met schaatsen doen als hier ijs ligt,” zegt hij terwijl hij het stuurtje naar beneden zet en bukt om een van de vele bruggen over de Meije te passeren.

Tekst gaat verder na de foto >

Foto: Kirsten Bliekendaal

De e-sub, dat staat voor Electric Stand Up Boating, maakte hij zelf met de kennis die hij heeft vanuit zijn technische achtergrond als onderhoudsmonteur. “Voor de mal heb ik hulp gehad van Botenservice Timmer uit Nieuwkoop, de techniek heb ik zelf gedaan. Dit zijn de eerste elektrische boards in hun soort. Ik heb een Nederlands octrooi op de e-subs.”

Vijver

In eerste instantie probeerde hij zijn idee uit met een motortje onder een sup-board. “Dat is uitgegroeid tot de boards die je hier nu ziet liggen. De motortjes voor deze heb ik steeds eerst in mijn vijver getest.” De accu moet zo’n 3,5 uur meegaan. “Er zit geen peddel bij, dus je moet of op tijd terugkomen of hulp vragen onderweg als je langer weg bent”, zegt John met een lach. “Je kunt het zien als een soort e-bike van het water.

Tekst gaat verder na de foto >

Gas geven en sturen is het enige wat je hoeft te doen op de E-SUB van John Foto: Kirsten Bliekendaal

Vanuit de Meije vaart hij zo de Nieuwkoopse Plassen op, maar voor het open water zijn de boards volgens hem minder geschikt. “Het is leuker om door de smalle slootjes te varen of over de grachten van Amsterdam of de Singel van Woerden bijvoorbeeld. Ze zijn heel stabiel, maar met golfslag is het minder leuk. Dan kan je een stuk minder van je omgeving genieten.”

Triatlon

In Woerden varen zijn e-subs straks mee met de Triathlon als nood’boot’. “Als er iets is met een zwemmer, dan zijn we er snel bij.” Hij hoopt daarmee ook iets meer bekendheid te krijgen voor zijn uitvinding. “Het is de bedoeling dat ze in heel Nederland door waterrecreatie-bedrijven gebruikt gaan worden. Ik hoop dat mensen ze gaan huren of eventueel zelf kopen.”

Tekst gaat verder na de foto >

Foto: Kirsten Bliekendaal

De elektromotor maakt nauwelijks geluid. Alleen het geklots van het water tegen het board is te horen als we over het water van de Meije langs de grazende schaapjes in het polderlandschap zoeven. “Dit is toch genieten zo?”

Tot nu toe zijn de boards te huur via zijn website of de Hollandsche Leeuw in Nieuwkoop. In Woerden heeft hij nog niemand gevonden die de e-subs wil verhuren. Wel in Amsterdam, daar hoopt hij volgend seizoen zijn e-subs door de grachten te zien varen. “Ik denk dat er vooral vraag naar is voor mensen die op een relaxte manier het water op willen zonder in een boot te hoeven stappen. Het is geen work-out maar meer toeren voor de gezelligheid.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Voor bijzondere cadeautjes moet je hier zijn in Woerden: ‘We maken alles zelf’”

Voor bijzondere cadeautjes moet je hier zijn in Woerden: ‘We maken alles zelf’

Ga naar “Bij dit bezorgrestaurant in Woerden bestel je uit zes keukens tegelijk: ‘We maken alles zelf’”

Bij dit bezorgrestaurant in Woerden bestel je uit zes keukens tegelijk: ‘We maken alles zelf’

Aangeboden door Qredits

eric qredits
Ga naar “Discoballen, toetjes en tosti’s: deze verslavend lekkere hotspot opent in de Voorstraat”

Discoballen, toetjes en tosti’s: deze verslavend lekkere hotspot opent in de Voorstraat

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “dames doorknoopjurk Caitlin met glitters rood voor € 32,50”

dames doorknoopjurk Caitlin met glitters rood voor € 32,50

 • HEMA
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Ierse Riblappen € 4,99”

Ierse Riblappen € 4,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99”

Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Customer Service medewerker”

Customer Service medewerker

 • Groenendijk Bedrijfskleding
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Linschotenloop”

Linschotenloop

 • 17 december 2022
Linschotenloop 2018 hardloopevenementen