Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jan maakte van Lego bouwen zijn beroep: ‘Ik doe elke dag wat ik leuk vind’

Door Kirsten Bliekendaal 11 augustus 2020

De legoblokjes lagen nog net niet in de badkamer toen Jan Pennewaard uit Woerden besefte dat zijn hobby misschien een beetje uit de hand was gelopen. Dus startte hij zijn eigen winkel. En dat loopt nog eens lekker ook.

Niet dat hij zijn vriendin, die ook legoliefhebber is, ooit hoorde klagen. “Zij is op haar manier ook wel fan van Lego maar we zagen allebei dat het wat te vol werd in huis. Soms at ik met mijn bord op schoot, omdat er nog een bouwproject op de eettafel stond”, zegt hij met een lach.

Webshop

Elk weekend vulde hun straat zich met legoliefhebbers die een bestelling in zijn webshop Jan’s Steen hadden gedaan. “Dan stond het hier helemaal vol. Die webshop was ik gestart om mijn hobby te kunnen blijven bekostigen, maar dat liep beter dan ik dacht,” Met een hart en huis vol bouwsteentjes begon hij voorzichtig te dromen over een eigen fysieke winkel. In december 2018 nam hij de proef op de som en opende de pop-up store Jan’s Steen in de Voorstraat. Dat liep zo goed dat hij begin 2019 besloot zich definitief te vestigen. “We hebben de winkel helemaal verbouwd, het is een echte beleving geworden.” Mooie bijkomstigheid: “Sinds die tijd is er haast geen legosteentje meer thuis te vinden.”

Molen windhond Woerden lego
Foto: indebuurt Woerden

Te oud

Regelmatig blijven voorbijgangers stilstaan bij zijn etalage. “Dan zie ik ze twijfelen, vaak zijn het volwassenen, die vinden zichzelf dan te oud voor Lego, maar ook voor volwassenen is het leuk. Het is rustgevend, je gaat helemaal in een project op.” En ja dat is anders dan puzzelen volgens Jan. “Met Lego kun je elk stukje weer opnieuw gebruiken om er iets anders mee te maken. Veel bouwers houden bepaalde thema’s aan, ik bouw graag echte gebouwen na.”

Ondanks het enorme aanbod aan speelgoed blijven de blokjes een geliefd product volgens Jan. “Mensen pakken het weer op als ze zien wat er allemaal mogelijk is met Lego en het product zelf blijft vernieuwen.” Zo komen er in augustus speciale Super Mario sets op de markt. “Via social media pijl ik een beetje wat er speelt onder de liefhebbers en of ze zo een product zien zitten. Maar het blijft altijd spannend of het wel of niet verkoopt.”

Tweedehands

En voor mensen die juist geen nieuwe bouwstenen zoeken, heeft Jan ook iets bedacht. “Sinds kort bied ik tweedehands legosets aan. Dat zijn sets die al eens zijn opgebouwd. Ik maak ze in de winkel compleet en verkoop ze dan voor een lagere prijs. Lego gooi je niet zo snel weg en zo maak je anderen weer blij. Gezinnen waarvoor het speelgoed soms te duur is bijvoorbeeld en verzamelaars die net die set zoeken die niet meer wordt gemaakt.”

Fysieke winkels zoals die van Jan zijn er weinig in Nederland, maar online is een grote markt. Om zichzelf in de kijker te spelen en stiekem omdat hij het gewoon ontzettend leuk vindt, organiseert hij jaarlijkse de LegoHall. “Er is niets leuker dan een zaal vol legosteentjes waar kinderen kunnen spelen. En vinden ze het leuk, dan hoop ik natuurlijk dat ze bij mij wat komen kopen. Maar eigenlijk vind ik het zelf gewoon heel erg leuk.”

Voor de toekomst zit hij nog vol met plannen voor de winkel. “Er komt wel wat nieuws aan, maar dat ga ik nog niet delen.”


Dit vind je misschien ook wel interessant:

Station Woerden van lego

Ze kunnen alles maken: dit zijn de Woerdense Lego Masters

Volg jij het tv-programma Lego Masters? In de show worden onwijs mooie bouwwerken van legosteentjes ...
De Blauwe Meije

Rebecca en Juerd vieren feest: ‘De Blauwe Meije bestaat tien jaar!’

Tijdens een wandeling of fietstocht is het superfijn om tussendoor even te stoppen en uit te rusten....
Molen windhond Woerden lego

Woerdense molen van Lego nu te zien in etalage in de Voorstraat (video)

'Komt dat zien!', zouden we heel hard willen roepen. Want de Woerdense molen van Lego is nu te zien ...
Sander Molen de Windhond lego Woerden

Sander (44) maakt Molen de Windhond na met Lego: ‘Denkwerk gaat de hele dag door’

In het dagelijks leven is Woerdenaar Sander van Klinken (44) afdelingsmanager in een supermarkt. Daa...
Jesper Steentjeswinkel Woerden

Jesper (20) heeft zijn eigen lego-webshop en bouwde station Woerden na

Sinds zijn vierde speelt en bouwt hij al met Lego. Woerdenaar Jesper van Schaik (20) kan avonden en ...

Meer over Legowinkel Jan’s Steen ontdekken?

Legowinkel Jan’s Steen speelgoedwinkels

Geopend10:00 - 20:00

Voorstraat 15, Woerden

Bekijk meer:speelgoedwinkels

adv.