Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jan en Annalies hebben een hele oude bakkerij en vertellen over hun eerste ontmoeting

Door Jurgen Rupschus 11 januari 2019

Van alle mooie bedrijven die we in Woerden hebben, zijn sommige zo oud, dat ze bij het ‘assortiment’ van de gemeente horen. Eén daarvan is Bakkerij de Leeuw in Zegveld. De warme bakker bestaat al héél lang en het is zo’n bakkerij waar nog een ouderwets belletje gaat rinkelen als je binnenkomt. Tof! 

Bakker Jan en zijn vrouw Annalies runnen de zaak en hun huis is eigenlijk de bakkerij. “Het is niet meer van deze tijd, maar ons huis is onderdeel van de bakkerij.” En dat is altijd al zo geweest. We lopen door de winkel naar de keuken waar we plaatsnemen. We praten over hoe het voor Jan was als kind van een bakker en hoe hij zijn vrouw heeft ontmoet.

Het oudste bedrijf

Jan heeft zijn geschiedenisboeken over Zegveld en archiefmateriaal van de bakkerij er al bij gepakt. In een speciale editie van Elsevier lazen we dat Bakkerij de Leeuw bij de oudste bedrijven van Nederland hoort. Jan: “In Elsevier staat dat de bakkerij in 1619 is opgericht, maar volgens eigen archief was dat al rond 1600. En onder de grond is ooit een molensteen gevonden die dateert uit de vijftiende eeuw. Dus misschien bestaat de bakkerij nog wel veel langer!”

(Lees verder onder de foto)

Bakkerij de leeuw
Jan was als kind al heel vroeg in de bakkerij. Op de klok in de achtergrond is het ongeveer 04.30 uur.

Bierkelder

De bakkerij werd in de zeventiende en achttiende eeuw ook voor andere zaken gebruikt. In de archieven is te lezen dat er ooit een bierkelder is geweest die waarschijnlijk te maken had met de taveerne die naast het pand zat (later het Verhoeff-café). “In de lijst van Elsevier zijn geen boerenbedrijven meegerekend, maar tot één van de oudste nog actieve bedrijven horen we zeker.” In de gemeente Woerden is Bakkerij de Leeuw het oudste bedrijf volgens de lijst.

Verdrietig verhaal

“Mijn vader Johannes was knecht bij de bakker en nam de Zegveldse bakkerij over van bakker Van Ommeren. De zoon van de bakker zou de bakkerij overnemen, maar hij sneuvelde in de oorlog. Een heel verdrietig verhaal, want de dag nadat hij was gesneuveld, zou hij vader worden.” Johannes de Leeuw nam de bakkerij over in 1946.

(Lees verder onder de foto)

Molensteen bakkerij de leeuw zegveld
De oude molensteen die werd gevonden onder de grond. Foto: indebuurt Woerden

Als kind van de bakker

Al op jonge leeftijd werkte Jan in de bakkerij van zijn vader. “Toen ik klein was, haalde ik kolen voor de oven. Op mijn elfde ging brood bezorgen in Zegveld. Ik weet nog goed dat iemand een pakje Saroma (puddingpoeder) had besteld. Dat was een van onze goedkoopste producten (42 cent). Bij het bezorgen zei de klant dat hij geen aardbeiensmaak wilde, maar bananensmaak. Ja, toen ging ik braaf terug om de pakjes om te wisselen.” In 1981 ging Jan samen met zijn ouders de bakkerij runnen. “Dat ik het zou overnemen was een gegeven, dat werd van mij verwacht”, vertelt Jan.

De ‘romantische’ ontmoeting

We willen natuurlijk dolgraag weten hoe Jan zijn vrouw Annalies heeft ontmoet. “Dat ging precies hetzelfde als toen mijn vader mijn moeder ontmoette. Tijdens het venten! Annalies was kraamverzorgster en ik kwam langs de deur met mijn kar.” Oeh, romantisch! “Nou, het was geen bliksemschicht hoor haha.” Ook Annalies weet dat moment nog voor zich te halen. “Iemand zei: ‘is dat niks voor jou?’ Waarop ik weer zei: ‘Nee, die vent is niks voor mij!'”

Toch vond er even later een date plaats. “We gingen samen naar Paleis Het Loo, maar na de date liet Jan niets meer van zich horen”, vertelt Annalies. En het was even stil. Totdat Annalies een keer een taart nodig had voor een feestje. Ze bedacht om die bij Bakkerij de Leeuw te halen. Jawel, bij Jan. Toen sloeg dan echt de vonk over.

(Lees verder onder de foto)

Bakkerij de Leeuw Zegveld
Foto: indebuurt Woerden

Direct na trouwfeest weer aan het werk

Binnen een jaar trouwden ze, maar de bruiloft van Jan en Annalies had wel een waas over zich heen. “Mijn vader overleed zes weken voordat we trouwden, hij had kanker. Ik was toen 27 jaar”, zegt Jan. Om 00.00 uur vonden ze het welletjes en ging het kersverse echtpaar naar huis. “En ik ging bijna direct weer aan het werk en om 08.00 uur deed Annalies de winkel open. Tja, zo ging dat vroeger. Ik weet nog dat er in die nacht mensen door het raam van de winkel stonden te kijken. Die kwamen net van ons eigen trouwfeest vandaan!”

Huis altijd onderdeel van de bakkerij

Voor Annalies was het best wel een omslag, van kraamverzorgster naar vrouw van de bakker. En het huis waarin ze kwam te wonen, dat was en is nog altijd onderdeel van de bakkerij. Dat was ook tijdens de bevalling van hun eerste kind goed te merken. Annalies: “Ik lag boven te bevallen, toen een medewerker van de bakkerij naar boven kwam met de vraag: ‘Jan, een apparaat werkt niet, kun je ff komme?’. En hij ging.”

Bakkerij de Leeuw vind je trouwens ook op zaterdag op de streekmarkt op het Kerkplein met brood en stroopwafels. Annalies: “Zo kom ik ook eens het dorp uit haha. Want in de winkel kan de bel altijd gaan.”

Ondernemer uitgelicht

Van welke ondernemer in Woerden wil jij meer weten? Laat het ons weten en wie weet zie jij deze ondernemer terug op onze site!


Bakkerij de Leeuw Zegveld

Teaser: op bezoek bij het oudste bedrijf in de gemeente Woerden

Volgens Elsevier is dit bedrijf de oudste nog actieve bakkerij in Nederland, het oudste bedrijf in d...
Koeiemart Koeienmarkt 2017 Woerden Fotoverslag

Hier haal je volgens jullie de lekkerste oliebollen van Woerden

We vroegen jullie waar je de lekkerste oliebollen in Woerden kunt halen. Want jullie zijn de echte k...
Judith en Femke van Mini & Me

Dit zijn de 9 meest inspirerende verhalen van Woerdense ondernemers

Mensen, wat hebben we toch veel toffe ondernemers in Woerden. Afgelopen jaar hebben we er veel gespr...

Meer over Bakkerij de Leeuw ontdekken?

Bakkerij de Leeuw bakkers

Gesloten08:00 - 18:00

Hoofdweg 91, Zegveld

Bekijk meer:bakkers

adv.