‘Het heeft iets magisch’: Laetitia wil met haar whisky uit Kamerik de markt veroveren

Laetitia in haar element bij The Chamberick Foto: Anne Hamers

Melk, verse eieren of biologische kaas: wie over de Van Teylingenweg in Kamerik fietst kan zijn buikje rond eten aan lokale producten. Maar weet je ook dat je er voor heel iets anders terecht kunt? Laetitia de Hoog (36) verbouwde een oude koeienstal tot destilleerderij en maakt er haar eigen whisky.

Met haar man Joeri stuitte de Amsterdamse Laetitia in 2018 via Funda op een plaatsje met de naam Kamerik. Ze had er nog nooit van gehoord, maar de boerderij was exact wat het stel voor ogen had. In Kamerik gooide Laetitia het roer nog verder om. De uren staren naar een computerscherm voor haar werk, werden voorgoed verleden tijd toen haar wens in vervulling kwam. Werken met haar eigen handen in haar eigen destilleerderij The Chamberick.

Tekst gaat verder na de foto’s >

Rijpen

“Met een sigaartje aan een bar dronk ik op mijn 16e voor het eerst whisky. De sigaar vond ik niets, maar de whisky was geweldig”, vertelt Laetitia over haar eerste kennismaking met de drank die ze nu zelf stookt. “Er zijn wel honderden whiskysoorten. Het is onmogelijk om ze allemaal te proeven, al zijn er echte kenners die er zoveel mogelijk verzamelen. Zelf houd ik vooral van zachte whisky’s met tonen van honing, sherry en vanille.”

De drank mag pas whisky heten als deze minimaal drie jaar op een houten vat is gerijpt. “Hoe langer de whisky rijpt, hoe zachter het wordt en hoe meer vanillesmaken er uit het hout vrijkomen. Er zijn ook heel rokerige whisky’s, die gemaakt zijn van met turf gedroogd graan.”

Schotland

Laetitia liet in 2020 haar baan op een tijdschriftredactie voor wat het was om zich volledig te storten op haar passie. Een sprong in het diepe. “Whisky vond ik lekker, maar destilleren had ik nog nooit gedaan. Ik wilde graag met mijn handen werken.” Ze volgde een speciale opleiding in Schiedam en België en deed tijdens vakanties veel inspiratie op bij distilleerderijen in Schotland.

Tekst gaat verder na de facebookpost >

Met haar opgedane kennis verbouwde ze samen met haar man Joeri de oude koeienstal bij hun woning in Kamerik om tot kleine destilleerderij. Daar kan ze, zonder personeel aan te hoeven nemen, in haar eentje per jaar vier vaten whisky produceren. “Een vat is 190 liter. In de rijpingskelder is plaats voor meer vaten, maar ik wil graag klein blijven. Die vier vaten zijn bij elkaar goed voor zo’n 2000 flessen.”

Magie

Ze wijst naar de ketels en het buizenstelsel dat langs de oude houten balken van de schuur loopt. “Whisky maken heeft iets magisch. Je begint met niets en creëert met behulp van gist – een levend wezen – alcohol.” En dat is nog maar het begin van het proces. “Na het destilleren gaat het jarenlang in een houten vat en krijgt het zijn echte karakter, zonder dat je daar iets aan kunt versnellen.”

Tekst gaat verder na de foto >

Laetitia hakt zelf hout voor de stookoven Foto: Anne Hamers

2024

Met een vat is ze zo’n acht weken fulltime bezig. “Ik doe alles met de hand en stook twee keer. Daarna is het vooral wachten.” Hoe de whisky van Laetitia precies smaakt wordt in 2024 pas duidelijk. Dan komt haar eerste whisky van het vat. “Tot die tijd blijft het spannend. Gelukkig zijn er wel trucjes met houtsnippers, waarmee ik in kleinschalige experimentjes heb kunnen bepalen hoe mijn recept ongeveer gaat uitpakken.”

Duurzaam

In de tijd dat de whisky ligt te rijpen, maakt Laetitia gin en allerlei soort fruitdestillaten zoals eau de vie van peren, calvatres van appels uit haar eigen boomgaard en likeur.  Haar dranken probeert ze zo duurzaam mogelijk te produceren. Zo hakt ze hout voor de stookoven van de knotwilgen op haar eigen terrein en genieten de twee varkens in haar tuin mee van de restproducten (zonder alcohol dat dan weer wel). “Ook het water dat tijdens het distilleren de alcoholdamp koelt, vang ik op om opnieuw te gebruiken.”

Tekst gaat verder na de de foto >

De varkentjes bij The Chamberick genieten ook mee Foto: Anne Hamers

Tot nu toe verkoopt ze haar dranken vooral via social media. “Dat gaat echt heel hard. Veel harder dan via de twee slijterijen waar mijn dranken te verkrijgen zijn. En ik ben nu ook bezig met lokale samenwerkingen.” Haar droom? “Die leef ik nu al elke dag. Maar het zou natuurlijk gaaf zijn als de whisky van The Chamberick een echt collector’s item wordt.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

  • Wil jij een 'Nieuw in Woerden' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Woerden.

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Werken dicht bij huis! 5 x vacatures in Woerden”

Werken dicht bij huis! 5 x vacatures in Woerden

Ga naar “Hoe zit het nu met de Aldi in het Staatsliedenkwartier? ‘Niets te melden’”

Hoe zit het nu met de Aldi in het Staatsliedenkwartier? ‘Niets te melden’

aldi staatsliedenkwartier
Ga naar “Hoera! Midas bestaat 40 jaar: ‘Een begrip onder Woerdenaren’”

Hoera! Midas bestaat 40 jaar: ‘Een begrip onder Woerdenaren’

In onze gids

Ga naar “Buitenplaats Kameryck”

Buitenplaats Kameryck

  • Oortjespad 3
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
Buitenplaats Kameryck

Nu gesloten

Ga naar “Poffertjeskraam Lucas-Vermolen Woerden”

Poffertjeskraam Lucas-Vermolen Woerden

  • Westdampark
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
Lucas-Vermolen Poffertjeskraam Westdampark Woerden

Nu gesloten

Ga naar “Asian Moon Harmelen (voorheen Wokpaleis)”

Asian Moon Harmelen (voorheen Wokpaleis)

  • Leidsestraatweg 46
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
Sushi eten in Woerden

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Giant Pannenkoekenweek”

Giant Pannenkoekenweek

  • Buitenplaats Kameryck
  • Geldig t/m 22 oktober 2021
restaurant 't ryck kamerik kameryck reserveren

Topper

Ga naar “Trouwbeurs ’t Groene Hart”

Trouwbeurs ’t Groene Hart

  • Buitenplaats Kameryck
  • Geldig t/m 30 oktober 2021

Topper

Ga naar “Woood Sara fauteuil Velvet € 149,00”

Woood Sara fauteuil Velvet € 149,00

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Brabantia Indu+ zwart pannen van € 23,99 voor € 11,99”

Brabantia Indu+ zwart pannen van € 23,99 voor € 11,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Plantenpot* € 6,99”

Plantenpot* € 6,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 24 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Logistiek Medewerker (Magazijn Medewerker)”

Logistiek Medewerker (Magazijn Medewerker)

  • Zitmaxx
  • Fulltime

Topper

Ga naar “Verkoopmedewerker / verkoopadviseur”

Verkoopmedewerker / verkoopadviseur

  • Zitmaxx
  • Fulltime

Topper

Ga naar “Office manager”

Office manager

  • Stadsmuseum Woerden
  • Parttime

Topper

Ga naar “Klantenservice Medewerker”

Klantenservice Medewerker

  • Tempo-Team
  • Fulltime
Ga naar “Commercieel medewerker binnendienst”

Commercieel medewerker binnendienst

  • VIOS trappen
  • Fulltime

Topper