Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eric test het gehoor van Woerdenaren: ‘Mensen schamen zich vaak voor hoorproblemen’

Aangeboden door Specsavers Woerden 10 mei 2019

Iedereen kan gehoorverlies krijgen op de een of andere manier. Maar wist je dat het bij mensen boven de 50 jaar toeneemt? En dat mensen na de eerste tekenen gemiddeld 7 jaar wachten met hulp zoeken? In Woerden heeft audicien Eric Derksen al meer dan 500 Woerdenaren geholpen aan een nieuw hoortoestel. Wat valt hem op en hoe gaat zo’n hoortest eigenlijk?

Eric is audicien bij Specsavers in de Voorstraat. Want wist je dat je hier behalve je ogen, ook je oren kunt laten testen? “Veel mensen denken: dat doen we er maar even bij. Maar bij Specsavers nemen we alles serieus, ook het testen van oren. We hebben hier gecertificeerde hoorspecialisten en we kijken ook waar een klant behoefte aan heeft. Want elk hoorprobleem is uniek”, vertelt Eric. Lees hier meer mythes rondom hoorverlies.

Van liquorist naar audicien

Voordat Eric als audicien aan de slag ging, deed hij heel wat anders. Hij had een eigen bedrijf in de vervoersbranche en hij had ook nog een eigen slijterij. Eric: “Ik mag mijzelf liquorist noemen. Alles wat gedistilleerd is, kan ik herkennen. Alles wat ik qua werk eerst deed, staat haaks op wat ik nu doe. Ik wilde meer voor mensen betekenen en zo ben ik het vak van audicien ingerold nadat ik hiervoor mijn diploma had gehaald.”

‘Als je niets doet met een gehoorprobleem, kun je in een sociaal isolement komen’

Wat zeg je?

Nu heeft Eric al meer dan 500 Woerdenaren met gehoorproblemen geholpen. “Hier komen weleens echtparen over de vloer. Bijvoorbeeld een keer een meneer met een gehoorprobleem. Hij ontkende dat hij een hoorprobleem had. En zijn vrouw zat maar te zuchten en zei meteen daarna dat hij stokdoof is. ‘Wat zeg je?’, vroeg de man aan zijn vrouw.”

Oplossen hoorprobleem

Voor het aanschaffen van nieuwe hoortoestellen wordt er veel vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak stuurt de omgeving mensen die niet goed horen naar een audicien. Eric: “Maar ik merk ook dat er vaak schaamte is bij mensen met gehoorproblemen. Als je er niets mee doet, kun je in een sociaal isolement komen. Maar het hoorprobleem is bijna altijd gewoon op te lossen. Daarnaast werken we ook samen met het audiologisch centrum, zodat jij de beste zorg krijgt. Heel veel klanten zeggen na het aanschaffen van een nieuw hoortoestel achteraf: ‘dat had ik veel eerder moeten doen!'”

‘Als je denkt dat je een gehoorprobleem hebt, maak gewoon eens een afspraak. Zo’n hoortest doen we namelijk helemaal gratis’

Zo gaat een hoortest

En heb je je altijd al afgevraagd hoe een hoortest gaat? Allereerst stelt Eric je een paar vragen. Onder andere: hoe denk je dat jouw mogelijke gehoorprobleem is ontstaan? Bijvoorbeeld door lawaai of erfelijkheid. Nadat je antwoord hebt gegeven kijkt Eric met een otoscoop in je oor. In het instrument zit een camera, zodat je zelf op een beeldscherm kunt meekijken in de binnenkant van je oor. Zo kan Eric bijvoorbeeld zien hoe je trommelvlies eruitziet.

Meetcabine

Vervolgens ga je een meetcabine in. Dat lijkt een beetje op een grote koelkast, maar koud is het zeker niet. In de cabine krijg je een koptelefoon op. Eric laat je per oor piepjes horen, van zacht tot hard. Als je een piep hoort, dan druk je op een knop. Hierna krijg je in plaats van piepjes, woordjes te horen. Als je het woordje goed hoort, zeg je het na. Eric: “Van deze hoortest wordt een zogeheten audiogram gemaakt waarop je precies kunt zien hoeveel decibel je op een bepaalde frequentie kunt horen per oor. Dit is de basis om verder te kijken naar het gehoorverlies.”

Eric: “Bij Specsavers hebben we de nieuwste van de nieuwste hoortoestellen. Sommige modellen zijn zó klein, dat je ze bijna niet ziet als je ze in hebt. Als je denkt dat je een gehoorprobleem hebt, maak gewoon eens een afspraak. Zo’n hoortest doen we namelijk helemaal gratis.”


Meer over Specsavers Woerden ontdekken?

Specsavers Woerden opticiens

Geopend09:00 - 21:00

Voorstraat 29, Woerden

Bekijk meer:opticiens

Lees ook:

Marijke en Henny hebben een brillenzaak: ‘Het is prachtig als mensen blij de deur uit gaan’

Achter iedere winkel in Woerden staan gewoon ondernemers die zelf hun eigen winkel runnen. Bij Specs...
Preventief oogonderzoek Specsavers Woerden

Nieuw bij Specsavers Woerden: laat de gezondheid van je ogen checken

Wist je dat de wachttijden bij een oogarts alleen maar langer worden? Sinds 2013 zijn de wachttijden...

adv.