Loopbaancoach en recruiter Edward: ‘Stond ik daar in m’n zwembroek op het podium’

Aangeboden door Woerden Werkt aan de Winkel 11 mei 2018

Andere mensen helpen om alles te halen uit hun loopbaan, dat is wat loopbaancoach, recruiter en oprichter van Woerden Werkt aan de Winkel Edward Tuheteru drijft. Daar is hij heel druk mee, maar hij doet nog veel meer. Op het podium staan, zingen, gitaarspelen en boeken schrijven. Wist je dat hij het zingen heeft geleerd in een kerkkoor?

Edward heeft tijdens zijn loopbaan vooral geleerd om zijn eigen weg te ontdekken. Wat hij leerde, wilde hij heel graag voor anderen vertalen. Zodat iedereen er iets aan heeft.

Lezing in zwembroek

Toen Edward in 2012 zijn eerste boek uitbracht, wilde hij geen standaard boekpresentatie geven. “Dus ik ging met mijn gitaar het podium op om op een ludieke manier een lezing geven. Ik dacht: ik ga gewoon in mijn zwembroek op het podium staan. Niemand wist dat. Dit was ter illustratie van mijn kwetsbaarheid als schrijver en als mens. Dus ik kom het podium op, zie ik daar mijn tante bij de ingang van de zaal staan. Wat moet die wel niet hebben gedacht haha!” Maar de weg om zover te komen om zich zo vrij te voelen, was best lang.

‘Ik wil dat iedereen de baan vindt die het best bij hem of haar past’

150 mensen onder zijn hoede

Na zijn schoolperiode werkte Edward voor verschillende bedrijven. Onder andere voor Vodafone. “Ik was manager van het inhouse callcenter. Hier had ik 150 mensen onder mijn hoede, verdeeld over twee locaties (Almere en Maastricht). Hierna werkte ik bij Oxxio als manager customer services en debiteurenbeheer. In deze rollen en door vaak de zware verantwoordelijkheid die erbij hoorde, kwam ik erachter dat ik het heel leuk vond om medewerkers te helpen om uit te zoeken waar ze goed in zijn.”

Lastige periode

Met zijn werkcarrière ging het heel goed. Totdat hij scheidde van zijn vrouw. “Hierna kwam mijn carrière in het slop en ik heb er persoonlijk heel veel last van gehad. Ik kon blijven bij Oxxio, maar besloot om te vertrekken. Ik was een ervaring rijker, maar een illusie armer zeg maar. Hiervan heb ik geleerd dat als je leven even instabiel is of als je als persoon niet lekker draait, dat je geen grote veranderingen moet doen. Niet je huis verkopen of van baan wisselen. Dat deed ik toen wel, en dat had ik achteraf beter niet kunnen doen.”

“In mijn vorige functies was ik deels verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuw personeel. En dat vond ik hartstikke leuk, daar wilde ik iets mee doen.” En nadat hij wegging bij Oxxio, begon Edward voor zichzelf. “Ik startte met een werving en selectiebureau, gericht op de financiële sector. Het was een boeiende tijd, maar de combinatie van zelfstandig ondernemen, een echtscheiding en mezelf hervinden, was enorm lastig en ik ging bijna failliet. Ik hief het bedrijf weer op en ging in loondienst bij een IT-bedrijf als corporate recruiter. Dit heb ik ruim twee jaar met veel plezier gedaan.”

Edward John de Wold
Edward samen met John de Wolf op Pak je kansen-dag op 28 maart 2018. Eigen foto.

Alles op zijn plek

Naast de job deed Edward een 3-jarige opleiding psychotherapie, coaching en counseling. “Aan deze opleiding heb ik enorm veel gehad, want alles viel tijdens deze opleiding op zijn plek. De keuzes die ik maakte na mijn scheiding, maar ook keuzes die ik als kind maakte. Theoretisch begreep ik wat ik toen deed. Ik was altijd een ‘pleaser’ en herhaalde dit patroon in mijn hele carrière.”

Pleasen

Edward heeft een strenge, christelijke en Molukse opvoeding gehad. “Dat betekende dat ik vooral moest luisteren naar mijn ouders en dat ik hun regels moest volgen. Daar is voor mijn gevoel het pleasen van anderen ontstaan. Dat is niet vreemd natuurlijk, want als kind wil je het je ouders naar hun zin maken. De opleiding die ik deed, heeft mij vooral geleerd om mijn eigen weg te ontdekken. Met vallen en opstaan en leren omgaan met pieken en dalen.”

En die ervaring vertaalde zich naar Edwards boeken, zijn theatervoorstelling en hij gebruikt zijn ervaringen actief in zijn trainingen en loopbaan- en recruitmentactiviteiten.

‘Ik bedacht mijn eigen leiderschaps-methode ‘PLEK’ en ging mensen helpen in hun loopbaanontwikkeling’

Persoonlijke drive

Edward: “Wat ik leerde, wilde ik heel graag voor anderen vertalen. Zodat iedereen er iets aan heeft, maar hoe doe ik dat? Ik bedacht mijn eigen leiderschapsmethode PLEK en ging mensen helpen in hun loopbaanontwikkeling. Dit werd mijn persoonlijke drijfveer. Geld werd steeds minder belangrijk en ik en begon met het schrijven van het boek Op weg naar mijn plek…

Woerden werkt aan de winkel

In 2015 verscheen zijn tweede boek Op zoek naar je droombaan en begon Edward ‘Woerden werkt aan de Winkel’. Het bedrijf richt zich voornamelijk op werving en selectie en loopbaanbegeleiding. Hierbij ligt de focus op de IT en zorg en welzijn-sector. “We zijn aan het uitbreiden, begin dit jaar zijn we gestart met Amsterdam werkt aan de Winkel en voor de zomer willen we met deze vestiging doorstoten en meer regionaal actief zijn”, vertelt Edward.

“Ik wil dat iedereen de baan vindt die het best bij hem of haar past. Ik ben ervan overtuigd dat de diensten die ik lever elkaar aanvullen.”

Edward gaf in 2016 een TedTalk voor TedX Gouda, die check je hier.

Woerden Werkt aan de Winkel dienstverlening

vandaag gesloten

Houttuinlaan 4, Woerden

Bekijk meer:dienstverlening