Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Harald maakt van zijn foto’s een kunstwerk: ‘Er komt zoveel bij kijken, het is echt een vak apart’

Door Kirsten Bliekendaal 24 januari 2020

Kruiden van Jonnie Boer, een zalfje van de Kruidvat, een fiets of een vers gebakken aardappel. Alles wat Woerdenaar en fotograaf Harald Lakerveld voor zijn camera zet, verandert hij in een kunstwerk dat je heel graag wilt hebben. Door zijn werk won hij onlangs de Ondernemersprijs Woerden 2019.


Dacht jij dat een tubetje zalf gewoon een tubetje zalf is? Vraag het niet aan Harald, want hij steekt direct van wal over de invalshoeken, belichting, deukjes en krasjes die het beeld kunnen verpesten. “Dat is de reden dat ik soms eigen samples maak van een tube. Of ik laat ze er vijftig opsturen, dan zit er in ieder geval een bruikbare bij,” vertelt Harald vanuit zijn studio aan de Golf van Biskaje. Bijna dertig jaar fotografeert hij producten, etenswaren en architectuur voor voornamelijk opdrachtgevers uit de reclamewereld.

Prijs

Begin dit jaar won hij de Ondernemersprijs Woerden voor zijn werk. “Het is leuk om als zelfstandige zo’n prijs te winnen, dat gebeurt haast nooit. Ik vind het mooi dat ze het mij gunnen.” Dagelijks houdt hij zich bezig met de perfecte belichting, setting en uitsneden om het product van zijn beste kant weer te geven. “Elk product heeft een verhaal, door meer schaduwen kan ik iets zonniger laten lijken of juist door alleen maar een strook licht kan ik een deel uitlichten. Je kunt er zoveel mee.” Of het dan om een fiets, eten of eerder genoemde tube zalfjes gaat maakt hem niets uit.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Daniëlle Verweij Fotografie

Aardappel

Laten we dan een aardappel nemen, die zijn toch niet zo bijzonder? “Ha, wat dacht jij! Dat verhaal is juist prachtig. De aardappel zou ik zo natuurlijk mogelijk neerzetten met de aarde er omheen en licht zodat je de structuur van de aardappel nog goed kunt zien. Je moet de grond bijna kunnen proeven. En dan moet de foto zo mooi worden dat je deze eigenlijk wilt inlijsten.” Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Opeens is de studio die op dit moment gevuld staat met fietsen – die moeten op de foto voor een folder – een werkplaats waar verhalen rond ogenschijnlijk simpele dingen worden gecreëerd.

Keuken in de studio

Normaal naar een bord eten kijken kan hij al lang niet meer. “Als ik uiteten ga, dan kijk ik altijd uit naar wat er op mijn bord ligt. Dan zie ik compositie, kleur en structuren.” In de studio heeft hij ook een keuken. Een kok bereidt eten dat op de foto moet ter plekke klaar. Een stylist verzorgt vervolgens de aankleding van de tafel en Harald buigt zich over de perfecte uitsneden en belichting. “Er komt zoveel bij kijken, het is echt een vak apart.”

Hoe lekker dat eruitziet, zie je op deze foto’s.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Uitsnede van een productfoto van Harald Foto: Lakerveld Fotodesign

Amateurs

Een vak dat door de komst van sociale media en mobiele telefoons met steeds betere camera’s onder druk is komen te staan. “Het probleem is dat het vak niet meer als een vak wordt ervaren. De opleidingen worden slechter en mensen doen gewoon een cursusje en noemen zich dan fotograaf. Mensen nemen het niet meer zo serieus. Dat zie je terug in de kwaliteit van het beeld.” En in de budgetten die Harald af en toe krijgt te horen. “Het is zo belangrijk dat een foto goed is. Iets wat er mooi uitziet, spreekt de consument aan. Een model van een lingeriemerk moet bijvoorbeeld geen wratjes of haren op haar benen hebben. Het is de realiteit ja, maar het verkoopt niet.”

Tip

Ben jij een ‘foodblogger’ dan heeft Harald nog wel een tip voor je:“Zet alsjeblieft je flitser uit. Licht op mobiele camera’s is verschrikkelijk. Dan kan je eten ineens op een bak kots lijken.”


Lees ook:

Imperfecta catering Annemarie

Annemarie maakte een carrièreswitch en runt nu een cateringbedrijf: ‘Thuis testen we alles eerst zelf’

Een eigen bedrijf starten is een droom voor veel mensen. De stap nemen om het echt te doen is groot ...
shane

3 x Woerdense ondernemers die een carrièreswitch maakten

Het roer helemaal omgooien, je moet het maar even doen. Dat is natuurlijk hartstikke spannend, want ...
Carolien

Deze 3 mensen zijn heel veel kilo’s afgevallen bij Stein: dit is hun verhaal

Het veranderen van een mindset of levensstijl is niet zo makkelijk. Maar om af te vallen is dat zeke...
Quirine Lemoine geboren in Woerden

Proftennisster Quirine geeft een kijkje achter de lijnen: ‘Buiten de camera’s gebeurt veel’

Huilend liep ze na haar eerste wedstrijd van de baan. Dikker dan die keer kon ze niet verliezen. “6-...

adv.